Már látszik, mi fojtogatja a magyar boltokat
Gazdaság

Már látszik, mi fojtogatja a magyar boltokat

A hazai kiskereskedelem hosszú idő óta nem talál magára, képtelen túljutni a 2021-es fogyasztási szinten. Hasonló problémával más uniós országok is szembesülnek, de ott jellemzően magasabb a bázis és nem szenvedtek olyan inflációtól, mint itthon. A várakozáson aluli kiskereskedelmi teljesítményre sok magyarázat született, kezdve azzal, hogy a magyarok inkább megtakarítanak, azon keresztül, hogy az elhalasztott ingatlanvásárlásaikat pótolják, egészen addig, hogy külföldön költik el a pénzüket. Most utóbbival foglalkoztunk.

A hazai kiskereskedelmi forgalom még mindig a 2021-es szint alatt tanyázik, idén egyszer ugyan sikerült áttörnie ezt a vonalat, de ez nem egy felfelé mutató trend kezdete volt, mint az azóta kiderült. Ezzel sok európai ország küzd - másoknak már sikerült kiheverniük a válságot - de Magyarország speciális helyzetét mutatja, hogy 2023-ban itt volt a legalacsonyabb az egy főre jutó fogyasztás az unióban.

Sok magyarázat született erre, nemrég a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Portfolio-n megjelent elemzésében kereste a választ a jelenségere. Ők úgy gondolják, hogy a magyar lakosság részben

  • a megtakarításaik reálértékének visszaépítését helyezi előtérbe (ezzel kapcsolatban született az elhíresült "óvatossági motívum" kifejezés),
  • inkább az elmúlt években elhalasztott lakásvásárlásokra költ,
  • és külföldön vásárolnak, nem csak a fizikai boltokban, de online is.

Utóbbit egészen biztosan hajtotta a Temu megjelenése is Magyarországon. A héten Virág Barnabás, az MNB alelnöke is arról beszélt a kamatdöntést követően, hogy a külföldi vásárlások felpörgése is okozhatja a hazai kiskereskedelem várakozáson aluli teljesítményét.

Megkérdeztük az MNB-t, hogy milyen adatokra hivatkozva állítják ezt, a jegybank a pénzforgalmi táblakészlet adatsorát ajánlotta. Ebből sajnos az nem derül ki, hogy például a határ közelében lévő fizikai boltokban hogy változtak a költések a hazai kibocsátású bankkártyákkal, de a teljes képet megmutatja.

Kiderül például belőle, hogy míg a korábbi években (2014 és 2020 között egészen biztosan) a külföldi bankkártyás vásárlások (fizikai és online) száma együtt nőtt a belföldiekével, addig az utóbbi 3-4 évben a külföldi már gyorsabban emelkedett.

Ez 1,66 milliárd belföldi és 175 millió külföldi vásárlást jelent a 2024. március 31-én végződő egy évben.

A grafikonon a jobb tengelyen a külföldi, a balon a belföldi vásárlásokat ábrázoltuk, a két összeg között egy nagyságrendi különbség van, de a tendenciát jól mutatja. A számok évesített, gördülő összegek, vagyis egy adott negyedév és az azt megelőző három negyedév adatának összege. Ezzel kisimíthatók a szezonális hatások, de a Covid-járványé jól látszik.

A vásárlások értékét tekintve is szembetűnő a külföldi tranzakciók gyors növekedése. Itt is van egy nagyságrendi különbség a két adat között, a külföldi vásárlások 2 610 milliárd forintja áll szemben a belföldi 15 161 milliárddal.

Az MNB adatsora tartalmaz online és fizikai boltok közötti bontást is, utóbbiból az derül ki, hogy a külföldi fizikai bolti költések nem nőttek nagyobb ütemben, mint a hazaiak. Az adatok zömét vélhetően a külföldre látogató magyar turisták vásárlásai teszik ki. A 2024 első negyedévével végződő 12 hónapban ez 602 milliárd és 11 820 milliárd forint volt.

Itt segít nekünk a Központi Statisztikai Hivatal adatsora amely azt mutatja meg, hogy a magyarok az egynapos, vásárlási célú utazásaik során mennyit költöttek. Ezeket tekinthetjük a határmenti vásárlásoknak. A hivatal úgy számol, hogy a 2024 első negyedévével végződő 12 hónapban ez az összeg 248 milliárd forint volt, amely nominálisan 112 milliárddal több, mint az előző év hasonló időszaka. (Mindehhez hozzátartozik, hogy a KSH adatfelvételét az elmúlt években jelentősen nehezítette a háború és Covid.) Ez a bő 100 milliárd forint valószínűleg hiányzik a hazai kiskereskedelemből, de azt nézve, hogy a teljes hazai forgalom közel 19 ezer milliárd forint, ennek a súlya nem nagy.

A megfigyelési korlátok miatt a következtetéseket csak kellő óvatossággal szabad levonni, de két állítást így is tehetünk a határmenti vásárlásokkal kapcsolatban. Egyrészt ez a forgalom valóban nagyon dinamikusan növekszik, folyó áron számolva akár egy év alatt meg is duplázódhatott. Másrészt viszont az ilyen típusú vásárlások a teljes belföldi kiskereskedelmi forgalomhoz képest még így is igen kis súlyt képviselnek, ezért a hazai forgalom lagymatagságát nemzetgazdasági szinten igen kis mértékben magyarázhatja csak. Valószínűnek tartjuk, hogy a határmenti vásárlások egyre növekvő népszerűsége a teljes magyar kiskereskedelmi fogalomnövekedést éves alapon számolva nagyságrendileg mindössze néhány tized százalékponttal vetheti vissza.

Akkor mégis hova megy a pénz?

Mindebből már kiderül, hogy az online kereskedelem lesz az, ahol erősen a külföldi kereskedők felé kezd el billenni a mérleg. Itt annyira közel áll egymáshoz a két összeg, hogy nincs is szükség másodlagos tengelyre a grafikonon. A vizsgált időszakban a belföldi forgalom 3 340 milliárdot, a külföldi pedig 2 008 milliárdot tett ki, a belföldi online boltokban erősen lassult a növekedés - szinte stagnált -, a külföldeknél viszont gyorsul.

A fenti grafikonról kiderül, hogy ez az a szegmens - az online kereskedelem -, amelyről mind Virág Barnabás, mind pedig az NGM szakértői beszélhettek, amikor a kiskereskedelmet fékező hatásokat elemezték.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Leállhat a Barátság kőolajvezeték? Itt a Mol reakciója
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bíróság