Kriminális állapotok: elmenekült az országból a jegybankelnök
Gazdaság

Kriminális állapotok: elmenekült az országból a jegybankelnök

MTI
A líbiai központi jegybank elnöke a kormányellenes milíciák támadásai miatt életét féltve elmenekült az országból több vezető munkatársával együtt - jelentette pénteken a Financial Times című napilap magára a bankelnökre hivatkozva.

A lap munkatársa telefonbeszélgetést folytatott Szadik al-Kabírral. A bankelnök elmondta, hogy több vezető beosztású munkatársával együtt elhagyni kényszerült Líbiát,

mert attól tartottak, hogy a fegyveres milíciák megpróbálnak az életükre törni.

A líbiai olajbevételek egyetlen nemzetközileg elismert letéteményeséül szolgáló, tripoli székhelyű bank már augusztus közepén bejelentette, hogy a dolgozóit ért fenyegetések miatt az összes műveletét leállítja. Ezeket abban az esetben indítják újra, amennyiben az érintett hatóságok közbelépnek "az egyes csoportok által alkalmazott maffiamódszerek" ellen - írták, utalva ezzel a központi bank egyik magas rangú tisztviselőjének elrablására.

"A milíciák fenyegetik és rettegésben tartják a banki alkalmazottakat. Előfordul, hogy elrabolják gyerekeiket vagy rokonaikat, és ilyen módon kényszerítik a dolgozókat arra, hogy munkába menjenek" - nyilatkozott Kabír. Azt is elmondta, hogy a leváltására tett kísérleteivel a nyugat-líbiai adminisztrációt vezető Abdulhamid Dbeibah miniszterelnök törvénytelenül cselekedett, és megsértette a központi bank irányítását is tartalmazó ENSZ-egyezményt.

A központi bank ellenőrzése körüli válság új szintre emelte a két részre szakadt országban eluralkodott bizonytalanságot. A kiemelkedő olajkészlettel rendelkező Líbiában a térségbeli rendszerellenes mozgalmak, az arab tavasz során 2011-ben kirobbant felkelés és Moammer Kadhafi akkori vezető meggyilkolása óta gyakorlatilag megszűnt a biztonság és a stabilitás: az ország nyugati felében, Tripoliban működik a nemzetközi közösség által elismert, Dbeibah miniszterelnök vezette adminisztráció, keleten pedig Halifa Haftar hadúr tábora. Az ENSZ líbiai missziója a hét elején az egyoldalú döntések felfüggesztésére, az olajmezők helyzetének megoldására, az erőszak megfékezésére és a központi bank alkalmazottainak védelmére szólított fel.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Belenyúl a kormány a lakosság hosszú távú megtakarításaiba, itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Szantorini görögország