A német után itt a francia infláció: ez máshogy okozott meglepetést
Gazdaság

A német után itt a francia infláció: ez máshogy okozott meglepetést

Portfolio
A vártnál magasabb volt az infláció Franciaországban augusztusban, Európa második legnagyobb gazdaságában az áremelkedés mértéke felfelé okozott meglepetést. Az éves infláció így is csökkent, de a rövid távú árdinamika erősödött.

Franciaországban éves szinten csökkent az infláció, augusztusban 2,2%-os áremelkedést mértek a júliusi 2,7% után. A friss adat meghaladja az elemzői várakozásokat, a konszenzus 2,1% volt.

A havi árdinamikában már jelentős emelkedést látunk, az előző havi 0,2%-os áremelkedés után augusztusban 0,6%-kal nőttek az árak. Az elemzők 0,5%-os havi inflációra számítottak, tehát ez a mutató is felfelé okozott meglepetést.

A havi árváltozást szezonális tényezők is szennyezik, valamint olyan egyszeri események, mint például a párizsi olimpia is befolyásolhatják az árakat. Az elemzők a felpattanásra számítottak, de a mértékét kissé alulbecsülték. Az EKB évi 2%-os inflációs céljával a havi 0,2% alatti infláció van összhegnban.

Tegnap közzétették a német inflációs adatot, az lefelé okozott meglepetést, ám mivel az eurózóna második legnagyobb gazdaságában most épp a várakozásokat meghaladó inflációt közöltek, a délelőtt 11-kor érkező eurózóna-infláció sem biztos, hogy végül alulmúlja a várakozásokat.

Európában most nagy kérdés, hogy hogyan alakul az infláció. A várakozások szerint az áremelkedés mértékének csökkennie kell a következő hónapokban, a jelentős bérkiáramlás viszont kockázatot jelent. Az EKB épp a kamatcsökkentések mértékét mérlegeli.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megvan, mekkora nyugdíjemelés jöhet 2025-ben Magyarországon
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
euró eurózóna válság