A kormány átírja a bírósági eljárások szabályait, változnak a perköltségek is
Gazdaság

A kormány átírja a bírósági eljárások szabályait, változnak a perköltségek is

Az Igazságügyi Minisztérium új rendelettervezetet mutatott be a bírósági eljárások során megállapítható ügyvédi és kamarai jogtanácsosi költségek újraszámításáról. A rendelet célja a polgári és közigazgatási peres eljárások során felmerülő jogi képviseleti költségek meghatározása és szabályozása. Az új szabályozás részletesen kitér arra, hogyan lehet az ügyvédi munkadíjat és a hozzá kapcsolódó költségeket felszámítani és bíróság által megállapítani. A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet indoklása szerint a cél a költségek mérséklése.

A Igazságügyi Minisztérium előterjesztése tisztázza, hogy mi az ügyvédi munkadíj az az összeg, amelyet az ügyvéd az ügyféllel kötött megállapodás alapján kap meg. A kamarai jogtanácsosok esetében a munkadíj a jogviszony típusától függ, és a rendelet meghatározott keretei között számítható fel. Míg az ügyvédek tevékenységüket megbízási jogviszonyban látják el, a kamarai jogtanácsosok esetében a munkadíj és a költségtérítés a foglalkoztatási jogviszony alapján alakul.

Hogyan lenne meghatározható az ügyvédi munkadíj?

A munkadíj összege a per tárgyának értékétől függ:

  • 10 millió forint alatti pertárgyérték esetén a munkadíj a pertárgyérték 5%-a.
  • 10 és 100 millió forint közötti pertárgyérték esetén az előző pontban meghatározott munkadíj mellett a 10 millió forint feletti összeg 3%-a.
  • 100 millió forintot meghaladó pertárgyérték esetén a munkadíj az előző pontban meghatározott összegen felül a 100 millió forint feletti összeg 1%-a, de legalább 1 millió forint.

A fő változás, hogy a még hatályos törvény minimumtételeket is meghatározott, így a 10 millió forint alatti tételeknél legalább 10 000 forint volt a munkadíj összege, míg a 10 és 100 millió közötti pertárgyértéknél legalább 100 000 forintos kikötés szerepelt.

A bíróságok enyhítésről is dönthetnek

A rendelettervezet szerint a bíróságnak lehetősége van a felszámított munkadíj mérséklésére, ha az aránytalannak tűnik a ténylegesen elvégzett munkához képest. Ilyen esetekben a bíróságnak részletes indoklással kell alátámasztania döntését.

A mérséklés nem haladhatja meg a 50%-ot, kivéve, ha a munkadíj mértéke kirívóan eltúlzott.

Mint írják, olyan is előfordulhat, hogy a bíróság a jogi képviseleti tevékenységgel járó kiadások miatt magasabb munkadíjat is megállapíthat, de csak szigorú indoklás mellett.

Az indoklásban azt is jelzi az Igazságügyi Minisztérium, hogy a meg nem határozható pertárgyértékű ügyek esetében az óradíj a hatályos szabályozásban is hagyományosan a mindenkori központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott kirendelt ügyvédi óradíjhoz igazított mértékben került meghatározásra. Az új szabályozás olyan technikai változtatásra irányul, amely alapján a rendelet külön módosítása nélkül, a központi költségvetésről szóló törvényre hivatkozással alkalmazható az ott meghatározott mértékű ügyvédi óradíj.

A tervezet a kihirdetését követő 61. napon lépne hatályba, és az ezt követően indított eljárásokban kell alkalmazni.

A folyamatban lévő ügyekre nem vonatkozna, azonban minden új per és közigazgatási eljárás során az új szabályok lépnek életbe.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Leállhat a Barátság kőolajvezeték? Itt a Mol reakciója
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
járvány-vakcina-megbetegedés-who-haláleset-kongói-demokratikus-köztársaság