Bajban az állami kórházak, nem telik a védőnők plusz pénzére
Gazdaság

Bajban az állami kórházak, nem telik a védőnők plusz pénzére

Portfolio
A Dél-pesti Centrumkórház nem tudja kigazdálkodni a védőnők plusz juttatását, költségvetési fedezet hiányában - tudósított az ATV.

Bár a védőnők munkáját szóban elismerik, a valóság egészen mást mutat. Az ATV Híradó információi szerint szeptembertől jelentős fizetéscsökkenés várható a szakmában, ami akár 80 ezer forintot is elérhet egyes esetekben. A Dél-pesti Centrumkórházban dolgozó védőnők különösen érintettek ebben a helyzetben, de más egészségügyi intézményekben is hasonló tendencia figyelhető meg.

A probléma gyökere a tavaly nyári átszervezésben keresendő, amikor az önkormányzatok helyett az állam vette át a védőnői rendszer fenntartását. Bár a kormány növelte az alapbéreket, a kórházak fokozatosan megszüntették a korábbi önkormányzati bérkiegészítéseket. Ennek eredményeként sok védőnő fizetése stagnál vagy csökken az alapbéremelés ellenére is.

Egy érintett védőnő így nyilatkozott a helyzetről: "amit eddig az önkormányzat kifizetett bérkiegészítést, azt egyből elvették, a cafeteriánkat elvették, úgyhogy elég sok mindent elvettek tőlünk, vagy beleépítettek az alapbérbe."

A Független Egészségügyi Szakszervezet képviselője, Szalainé Pintér Boglárka rámutatott, hogy nem csak a fizetés jelent problémát. "Rengeteg védőnő végzi úgy jelenleg feladatát az országban – Budapesten és az elhanyagoltabb, nehezebb körülmények között lévő megyékben is –, hogy a minimumfeltételeknek, tehát a rendeletben meghatározott minimumfeltételeknek, a tanácsadói felszereléseknek nem felel meg."

A munkakörülmények sok esetben kritikán aluliak. Gyakori probléma a fűtés vagy hűtés nélküli rendelők, az elromló irodai eszközök, sőt, előfordul, hogy penészes ingatlanokban kell fogadniuk a családokat. Ez a helyzet részben az önkormányzatok és a kórházak közötti kommunikáció hiányából fakad, ami megnehezíti a szükséges beszerzések és javítások elvégzését.

Az ATV Híradó megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot és a Dél-pesti Centrumkórházat is a helyzet tisztázása érdekében, de adásukig nem érkezett válasz. Egy érintett védőnő által megosztott szerződésrészlet azonban beszédes: "2024 szeptember 01. napjától munkáltatói döntésen alapuló juttatása visszavonásra kerül, az Intézet költségvetési fedezet hiányában a továbbiakban nem tudja biztosítani."

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balázs Attila

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Külföldön tartott magyar vagyonokra bukkant az MNB
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
szijjarto-peter-csucstalalkozo-eu-kulugy