Aggódhat Magyarország Európa miatt, nagy bajban az új gazdasági pillér
Gazdaság

Aggódhat Magyarország Európa miatt, nagy bajban az új gazdasági pillér

Portfolio
Németországban még jobban visszaestek az e-autóeladások, amit az Európa többi nagy piacán felfutó kereslet sem tudott ellensúlyozni.

Az európai autóeladások júliusban szinte stagnáltak, az új személygépkocsik regisztrációja mindössze 0,4%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, összesen 1,03 millió darabra. Míg olyan országokban, mint Franciaország és az Egyesült Királyság, az elektromos járművek (EV) eladásai növekedtek, ezt a növekedést ellensúlyozta Németországban, Európa legnagyobb autópiacán a 37%-os visszaesés. Ez a tendencia folytatja az EV-eladások hónapok óta tartó visszaesését Európa-szerte – írja a Bloomberg.

Az elektromos autók iránti kereslet visszaesése az elektromos autók vásárlását ösztönző kormányzati ösztönzők fokozatos megszűnésének tulajdonítható. Németországban, ahol december közepén hirtelen megszűntek a támogatások, tartós gazdasági visszaesés tapasztalható, ami visszafogta a fogyasztói kiadásokat.

Ez egyébként a magyar gazdaságot is elérte, az ipari termelési és exportadatokon is látszik, hogy nincs kereslet az e-autókban használt akkumulátorokra. Mindez szerepet játszik abban, hogy a második negyedévben zsugorodott a magyar GDP. A magyar gazdaság legfőbb exportpiaca pedig Németország, főként a járműipari kivetelnél.

Az e-autók iránti kereslet csökkenése arra késztette a nagy autógyártókat, hogy átértékeljék az elektromos járművekre való átállási terveiket. A Volkswagen AG fajsúlyosabb költségcsökkentésre törekszik, míg a Mercedes-Benz Group felülvizsgálta árrés-előrejelzését és középtávú értékesítési céljait.

Az európai e-autó-piac jövőjét tovább bonyolítja a Kínával fennálló kereskedelmi feszültség. Az Európai Unió a Kínából importált elektromos járművekre novemberben hatályba lépő büntetővámokat vetett ki, mivel Pekinget tisztességtelen támogatásokkal vádolja. Júliusban az EV-k a teljes értékesítés 13,6%-át tették ki, szemben az előző évi 14,5%-kal. Eközben a benzinüzemű autók eladásai 8,4%-kal, a dízelüzeműeké 11%-kal csökkent, a hibrideké pedig 24%-kal nőtt. A Tesla Inc. júliusban 15%-os visszaesést tapasztalt az eladásokban a régióban, az év első hét hónapjában pedig 12%-os csökkenést.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
hpv-oltás, oltás, vakcina, kötelező védőoltás