Vizsgálódott a spanyol titkosszolgálat a Talgóra bejelentkező magyar vevőjelölt ellen
Gazdaság

Vizsgálódott a spanyol titkosszolgálat a Talgóra bejelentkező magyar vevőjelölt ellen

Portfolio
Ahogy arról tegnap a Portfolio is beszámolt, a spanyol kormány nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozta megvétózta azt, hogy a magyar Ganz-Mávag konzorcium felvásárolja a spanyol Talgo szupervonat-gyártót. Most új információk jelentek meg a döntés hátteréről, és kiderült, hogy a spanyol titkosszolgálat (CNI) már másfél éve elemezte a magyar vevőt - számolt be a Telex az El País információira hivatkozva.

A CNI főként a magyar konzorcium és az orosz Transmashholding kapcsolatát találta problémásnak az információk szerint. A spanyol kormány pedig egy olyan rendelet segítségével tudta megakadályozni az üzletet, amit még a világjárvány, valamint az orosz-ukrán háború miatt meggyengült vállalat külföldi felvásárlása ellen hoztak.

A spanyolok az elmúlt hónapokban többször is hangoztatták, hogy a Talgot a kormány stratégiai eszköznek tekinti, a cégnek pedig érzékeny információkhoz van hozzáférése, ami komoly nemzet- és közlekedésbiztonsági kockázatokat jelent. A cég olyan technológiával rendelkezik ugyanis, amivel mozgatható nyomtávú tengellyel tudnak vonatokat gyártani, ennek köszönhetően pedig a vonatok képesek különböző nyomtávokon közlekedni, ezáltal pedig át is lépni az egyes országok közötti határokat.

Ez a technológia pedig Oroszországnak is nagy hasznára lehetne a mostani háborúban.

Az első hírek a Talgo lehetséges megvásárlásáról még tavaly novemberben jelentek meg a médiában. Ezt követően a Ganz-Mávag magyar konzorcium, amelynek tagja a Corvinus állami alap is, márciusban tett 619 millió eurós nyilvános vételi ajánlatot a Talgo összes részvényére.

Ugyan a magyaroknak hamar sikerült megállapodni a Talgo hitelezőivel, de a potenciális üzlet rögtön komoly ellenállást váltott ki Spanyolországban. Ezt követően pedig több olyan esemény is történt, melyből hamar világossá vált, hogy a spanyolok mennyire nem akarják, hogy magyar kézbe kerüljön a Talgo, emellett pedig elkezdtek megjelenni hírek más potenciális érdeklődőkről is.

A spanyol Értékpapír- és Tőzsdebizottság (CNMV) többször is további dokumentumok beadására kötelezte a magyarokat, emellett pedig az eredeti határidőt is többször módosították annak reményében, hogy új ajánlattevő jelentkezik be a vonatgyártóért. Kezdetben arról szóltak a hírek, hogy a svájci Stadler Rail lehet a magyarok legnagyobb riválisa a a Talgoért folytatott versenyben, a kezdeti értesüléseket követően azonban nem érkeztek új információk a potenciális üzletről.

Később a Skoda is bejelentkezett a cégért, a cseh vállalat ajánlata azonban nem tartalmazott gazdasági ajánlatot, ezt követően pedig a CNMV azt kérte a Skodától, hogy a magyarokénál kedvezőbb ajánlatot adjon a cégért, vagy álljon el az üzlettől. Végül pedig a Skoda az elállás mellett döntött.

EZT KÖVETŐEN KÖZEL KÉT HÓNAPIG NEM TÖRTÉNT FEJLEMÉNY AZ ÜGYBEN, KEDDEN AZONBAN MEGERŐSÍTETTÉK, HOGY A SPANYOL KORMÁNY VÉGÜL ELUTASÍTOTTA A MAGYAROK AJÁNLATÁT.

A bejelentés hatására a Talgo részvényeivel történő kereskedést néhány órára fel kellett függeszteni, amikor pedig elindul a kereskedés, akkor több mint 10 százalékos mínuszban is voltak a vállalat részvényei. Ezzel az eséssel pedig lényegében visszaesett a vonatgyártó árfolyama a tavaly novemberi bejelentés előtti szintekre.

talgo0828

Címlapkép forrása: Europa Press 2024 via Getty Images

Kiszámoló

Megnézed, hogy kire bízod a pénzed?

Viszonylag sűrűn hívnak \"szenzációs befektetési lehetőségekkel\" telefonon, szinte mindig angolul, méghozzá rossz akcentussal beszélt angollal. Rövid úton kinyomom őket. (Automaták tárcsá

Holdblog

A hype nem a bevételt követi

Tanulságos, milyen eltérések vannak a legnagyobb piaci kapitalizációval és a legnagyobb éves bevétellel rendelkező cégek listája közt. Az itt látható grafikon az éves bevétel alapján... Th

Holdblog

Ezért nem omlott még össze a forint

Szabó Lászlóval, a HOLD Alapkezelő alapítójával és jelenleg felügyelőbizottsági elnökével készített podcastot a Klasszis. Az augusztus elejei mini tőzsdepánik apropóján Csabai Károly, a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
iskola oktatás