Nagy bejelentés érkezett Magyarország adósságáról
Gazdaság

Nagy bejelentés érkezett Magyarország adósságáról

Portfolio
Magyarország jövőre a forinthitel-felvételre és a hazai finanszírozási forrásokra összpontosít, a devizaadósság arányát a 30 százalékos határon belül tartja - mondta Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezetője szerdán a Reuters hírügynökségnek.

A múlt hónapban kiderült, hogy Magyarország áprilisban 1 milliárd eurót vett fel kínai bankoktól infrastrukturális és energetikai projektek finanszírozására, ami a devizaadósság arányát Magyarország teljes adósságállományán belül a nemrég megemelt küszöbérték közelébe emelte. Erről a Portfolio írt elsőként.

Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója a Reutersnek elmondta, hogy a devizaarány most 28,9%, ami korlátozza a további devizakibocsátás lehetőségét azon túl, ami a 2025-ben lejáró, valamivel több mint 1,5 milliárd eurós (1,67 milliárd dollár) devizaadósság refinanszírozásához szükséges. "Nagyon komolyan vesszük a devizaadósság arányát" - mondta Kurali, kiemelve, hogy a 30% "egy abszolút kemény határt jelent." "Lehet, hogy lesz némi nettó kibocsátás, de ezt úgy szeretnénk csinálni, hogy a devizaadósság aránya biztonságos maradjon."

A 2024-es finanszírozási tervvel összhangban Magyarország ősszel a piaci viszonyoktól függően még kibocsáthat akár 500 millió euró értékű szamurájkötvényt - mondta Kurali. Bár az adósságkezelő csak akkor állítja össze a jövő évi finanszírozási tervet, amikor Orbán Viktor miniszterelnök kormánya év végén bemutatja a 2025-ös költségvetés tervezetét, Kurali szerint a devizakötvény-kibocsátás jövőre a korábbi évekhez képest csökkenni fog. "Úgy gondolom, hogy az elkövetkező időszakban sokkal inkább a forintkibocsátásról és a hazai finanszírozási forrásokról kell majd szólnia, mint a devizáról" - mondta. "Fontos, hogy a hazai megtakarítási forrás elegendő legyen ahhoz, hogy a költségvetési hiányt főként hazai forrásokból finanszírozzuk" - mondta Kurali.

Amikor a jövő évi devizahitelfelvétel lehetséges összetételéről kérdezték, Kurali azt mondta, hogy a jelenlegi kilátások alapján "valószínű forgatókönyv" egy euró- vagy dolláralapú kötvény és egy kisebb, kínai pandakötvény kibocsátása. Kurali szerint azonban az amerikai jegybank és az Európai Központi Bank kamatlépései, valamint a piaci hozamok és a megtakarítási stratégiák ebből eredő tendenciái fogják meghatározni a jövő évi finanszírozási terv alaphangját.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

HitelesAndrás

Melyik bank a legjobb?

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Melyik bank a legjobb? Ha egy ilyen kérdésre valaki csípőből válaszol, akkor legyenek erős fenntartásaid... nincs olyan egységesen jó megoldás, ami

Holdblog

A hype nem a bevételt követi

Tanulságos, milyen eltérések vannak a legnagyobb piaci kapitalizációval és a legnagyobb éves bevétellel rendelkező cégek listája közt. Az itt látható grafikon az éves bevétel alapján... Th

Holdblog

Ezért nem omlott még össze a forint

Szabó Lászlóval, a HOLD Alapkezelő alapítójával és jelenleg felügyelőbizottsági elnökével készített podcastot a Klasszis. Az augusztus elejei mini tőzsdepánik apropóján Csabai Károly, a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kijev ukrajna