Figyelmeztetést küldött a Kreml az orosz gáz európai vásárlóinak és Kijevnek is
Gazdaság

Figyelmeztetést küldött a Kreml az orosz gáz európai vásárlóinak és Kijevnek is

Portfolio
Komoly károkat okozna az orosz vezetékes gáz megmaradt európai vásárlóinak az, ha Kijev továbbra se lenne hajlandó arra, hogy az év végén lejáró orosz-ukrán tranzitszerződést meghosszabbítsa, igaz lenne kerülőút Törökországon át, de ezzel Ukrajna elveszítené a tranzitdíjat – küldött figyelmeztetést az ukrán vezetésnek és a gázvásárlóknak is Dmitrij Peszkov. Az orosz elnöki szóvivő arra is rámutatott, hogy az orosz vezetékes gázt kiszámíthatóbban és olcsóbban tudnák megvenni az európai felek Ukrajnán át, mintha például amerikai cseppfolyósított földgázt vennének. Az európai gázpiaci, gázellátási kérdésekről is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján a potenciálisan elmaradó orosz-ukrán tranzitmegállapodás lehetséges következményeire figyelmeztetett. Az ukrán kormány ugyanis az elmúlt egy évben sorozatosan azt hangsúlyozta, hogy nem fogja meghosszabbítani, újrakötni a december 31-én lejáró megállapodást.

Vannak (más) útvonalak, de természetesen az ukrán fél ilyen döntései komoly károkat okoznak az európai fogyasztók érdekeinek, azoknak, akik továbbra is garantáltan, megfizethető áron akarnak vásárolni... orosz gázt

- mondta Peszkov a Reuters tudósítása szerint.

A szóvivő szerint Oroszország alternatív útvonalakat kereshet, például a tervezett török gázközpontot. Ugyanakkor rámutatott, hogy Európának magasabb árakkal kell majd szembenéznie, ha más forrásból, például az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgázt vásárol.

Az érintett európai országok többsége állítja, felkészült a gázszállítás esetleges év végi megszűnésére. Alternatív megoldásként felmerült, hogy a Gazprom a TurkStream vezetéken, tehát Törökországon, illetve Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül szállíthatna gázt, de ennek az útvonalnak is van fizikai kapacitáskorlátja.

Érdemes emlékeztetni rá, hogy az Európai Unió és Ukrajna a közelmúltban Azerbajdzsán segítségét kérte az Oroszországgal folytatandó gáztranzit-tárgyalások elősegítésében. Egyesek szerint az orosz helyett akár azeri gáz is kerülhetne az ukrán tranzitvezetékekbe, legalábbis papíron, mert az is várhatóan orosz molekula lenne, illetve nincs is annyi szabad, átirányítható gázmennyisége Azerbajdzsánnak, ami teljesen helyettesíteni tudná az Oroszország által Ukrajnán át küldött évi 15 milliárd köbméter körüli gázmennyiséget.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
iskola oktatás