FONTOS Egy súlyos krízis kellett hozzá, de mára egy kis sivatagi ország mutathatja az utat a világ egyik legnagyobb problémájának megoldásában
Van egy paradicsomi sziget, ami példát mutat, hogyan lehet ellenállni a tömegturizmusnak
Gazdaság

Van egy paradicsomi sziget, ami példát mutat, hogyan lehet ellenállni a tömegturizmusnak

Portfolio
A Kanári-szigetek legnyugatibb tagja, El Hierro egyedi utat választott a turizmus terén, miközben a környező szigeteken egyre erősödnek a tömegturizmus elleni tiltakozások - készített riportot a jelenségről a BBC.

A mindössze 11 000 lakosú sziget drámai domborzati viszonyai és korlátozott megközelíthetősége miatt eddig sikeresen elkerülte a tömeges turizmus hatásait. A Kanári-szigetek legfiatalabb tagjaként 1,2 millió évvel ezelőtt emelkedett ki a tengerből, évezredeken át tartó heves vulkánkitörések eredményeként. A változatos természeti jelenségek ellenére mégsem néznek szembe az itteni lakosok a tömegturizmus hatásaival:

2023-ban csupán 20 300 látogató érkezett ide, szemben a szomszédos Tenerife 6,57 milliós forgalmával.

Az elmaradó látogatószám annak is köszönhető, hogy ide nincsen máshonnan közvetlen repülőjárat, kizárólag a szigetcsoport többi repteréről lehet légi úton elérni. El Hierro 1997 óta elkötelezett a fenntartható fejlesztés mellett, ennek része a turizmus is, amit csak lassan szeretnének fejleszteni. Arra is odafigyelnek, hogy a lehető legkevesebb környezeti hatással járjanak az itteni építkezések. Davinia Suárez Armas, a sziget turisztikai és közlekedési igazgatója elmondta:

Szeretnénk növelni a turizmust és tovább javítani a sziget életszínvonalát, de nem a lakosok életminőségének vagy a sziget természeti erőforrásainak rovására.

A sziget változatos tájat kínál: vulkanikus pusztaságoktól babérerdőkön át festői strandokig. A terület jelentős része 2000-ben UNESCO bioszféra-rezervátum lett és 2014 óta geopark címmel is büszkélkedhet, több mint 100 endemikus fajnak ad otthont. A sziget a paradicsoma lehetne az aktív kikapcsolódásra vágyóknak, több száz kilométernyi túraútvonal halad keresztül a tájakon, miközben a part menti területek ideálisak a búvárkodáshoz. Az óceáni szelek és a hegyes felszín a siklóernyőzők számára nyújt ideális környezetet.

A rengeteg lehetőség ellenére El Hierro vezetése az önellátásra és fenntarthatóságra törekszik, ez pedig szembemegy a tömegturizmussal.

A Gorona del Viento A 2014 júniusában felavatott, öt 60 méter magas szélturbinával, két víztározóval, négy hidraulikus turbinával és egy szivattyúállomással rendelkező Gorona del Viento erőmű kihasználja a sziget egyedülálló domborzati adottságait, hozzájárulva az önfenntartó berendezkedéshez. Suárez szerint a korábban kidolgozott éghajlatvédelmi cselekvési terv legfontosabb célja, hogy:

2030-ra 50%-kal csökkentsük és 2050-re elérjük a nulla kibocsátást.

A sziget erőfeszítéseit elismerik: idén szeptemberben megkapja a Kanári-szigetek Turisztikai Fenntartható Turisztikai Desztináció díját is. A sziget példája akár utat mutathat a szomszédos szárazföldek számára is, ahol a lakosság egyre ingerültebb a rengeteg turista miatt, több helyen már tüntetések is voltak a jelenség ellen.

Címlapkép forrása: UCG via Getty Images

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Kiszámoló

Nyaralás olcsóbban

Sokan útra kelnek évente legalább egyszer, hogy valahol eltöltsék a szabadságukat. Sok embernek ez külföldi utazást jelent, ami érthető is, mert ma már gyakran olcsóbban ki lehet jönni több

Holdblog

A hype nem a bevételt követi

Tanulságos, milyen eltérések vannak a legnagyobb piaci kapitalizációval és a legnagyobb éves bevétellel rendelkező cégek listája közt. Az itt látható grafikon az éves bevétel alapján... Th

Holdblog

Ezért nem omlott még össze a forint

Szabó Lászlóval, a HOLD Alapkezelő alapítójával és jelenleg felügyelőbizottsági elnökével készített podcastot a Klasszis. Az augusztus elejei mini tőzsdepánik apropóján Csabai Károly, a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Minden szomszédjától áramimportra szorult Magyarország