Peking válaszcsapása miatt a legfontosabb alapanyagok ára teljesen elszabulhat
Gazdaság

Peking válaszcsapása miatt a legfontosabb alapanyagok ára teljesen elszabulhat

Portfolio
Kína exportkorlátozásokat vezetett be a félvezetőipar kulcsfontosságú alapanyagaira, ami feszíti az ellátási láncokat. A nyugati gyártók már nyersanyaghiánytól szenvednek, főként a fejlett chipek gyártásánál és a katonai optikai berendezések előállításánál. A Peking által bevezetett korlátozások a germánium és gallium szállítására, amelyeket a félvezetők, katonai eszközök és kommunikációs berendezések alkotóelemeként használnak, közel kétszeres árnövekedést eredményezett Európában tavaly. Idén pedig az antimonexportot is korlátozza Kína.

A kínai kormányzat az USA által vezetett, fejlett chipekre és chipgyártó eszközökre vonatkozó exportellenőrzésekre reagálva vezette be kiviteli korlátozásokat, amelyek állítólag az ország „nemzetbiztonságának és érdekeinek védelmét” szolgálják. Ezek a korlátozások rámutattak Peking szinte monopol helyzetére a globális nyersanyagpiacokon, különösen a germánium és gallium esetében, amelynek 98 százalékát és 60 százalékát Kína szállítja az USA Geológiai Szolgálata szerint.

A korlátozások egyértelművé tették, hogy Hszi Csin-ping elnök kormánya hajlandó gazdasági eszközként alkalmazni ezeket az exportellenőrzéseket a nyugati érdekekkel szemben, válaszul a Kína hozzáférését a legkorszerűbb chipekhez és egyéb fejlett technológiákhoz korlátozó intézkedésekre. Bár egyes nagyobb szállítmányok még mindig megérkeznek Kínából, a gallium exportja összességében mintegy felére csökkent a korlátozások bevezetése óta. Ez aggodalmat kelt a nyugati félvezetőgyártók körében, akik attól tartanak, hogy a készleteik kimerülhetnek – számolt be a Financial Times.

A korlátozások miatt a gallium és germánium drágulás jelentős árnyomást gyakorol az ezen anyagokat használó iparágakra. Jan Giese, a frankfurti Tradium kisebb fémekkel foglalkozó kereskedője szerint a Kínában bevezetett új exportengedélyezési rendszer révén csak a korábbi mennyiségek töredékét sikerült beszerezniük. Ez tovább feszíti az amúgy is nyomás alatt lévő ellátási láncokat.

A germánium ára június eleje óta 52 százalékkal emelkedett, és elérte a 2280 dollárt kilogrammonként Kínában. A piacok spekulálnak a kínai készletfelhalmozás mértékéről, ami további áremelkedéseket okozhat. Cory Combs, a pekingi Trivium China tanácsadó cég munkatársa szerint Peking fő motivációja az volt, hogy jelzést küldjön, miszerint képes visszavágni az USA által Kínára nehezedő nyomásra.

A hétvégén Peking bejelentette, hogy az antimon, egy széles körben használt fém exportjára is szigorúbb szabályokat vezet be.

A kínai exportkorlátozások nemcsak a félvezetőiparban okozhatnak nehézségeket, hanem a katonai és tiszta energia technológiák számára is jelentős következményekkel járhatnak. Peking ezen intézkedései részei annak a törekvésnek, hogy biztosítsák saját ellátásukat a jövő technológiái számára szükséges anyagokból, miközben csökkentik az ország függőségét a nyugati forrásoktól. Az exportellenőrzések fenntartása révén Kína igyekszik lépést tartani az USA és más vezető országokkal a félvezető technológia terén.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Nyaralás olcsóbban

Sokan útra kelnek évente legalább egyszer, hogy valahol eltöltsék a szabadságukat. Sok embernek ez külföldi utazást...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megdöbbentő eset derült ki: óriási kockázatot futnak a napelem-tulajdonosok
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
okostelefon-rendelet-iskola-diák-iskolások