Két kellemetlen gazdasági adat is érkezett ma Németországból
Gazdaság

Két kellemetlen gazdasági adat is érkezett ma Németországból

MTI
|
Portfolio
A második negyedévben 0,1%-kal csökkent a német GDP az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig stagnált a kiigazított adatok szerint – közölte a végleges adatokat kedden reggel a német statisztikai hivatal. Ezzel párhuzamosan a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet szeptemberre vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe érdemben tovább romlott, ezen belül a jövedelmi várakozások meredeken romlottak, és ez arra utal, hogy a háztartási fogyasztás a továbbiakban is gyengélkedhet.

A második negyedéves csökkenés az első negyedéves 0,2%-os növekedés után érkezett, és az összetételét tekintve nem ad okot sok derűre, hiszen:

  • A lakossági fogyasztás 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévi 0,3 százalékos növekedés után.
  • Az állóeszköz-felhalmozás 2,2 százalékkal csökkent az első negyedévi 0,1 százalékos emelkedést követően. Ezen belül a leggyengébben az építőipari beruházások szerepeltek 2 százalékos csökkenéssel az első negyedévi 0,8 százalékos emelkedés után. A gépekbe és berendezésekbe történő vállalati beruházások 4,1 százalékkal zuhantak az első negyedévi 1,6 százalékos csökkenést követően.
  • A nettó külkereskedelem 0,1 százalékponttal csökkentette a gazdaságot, mivel az export 0,2 százalékkal zsugorodott az első negyedévi 1,3 százalék növekedés után, az import pedig stagnált, miután 0,8 százalékkal emelkedett az első negyedévben.
  • A kormányzati kiadások 1,0 százalékkal nőttek a második negyedévben az első negyedévi 0,1 százalék csökkenést követően.

A fentivel párhuzamosan jelent meg a GfK gazdaságkutató intézet szeptemberre vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe, amely mínusz 22 pontra esett az augusztusi mínusz 18,6 pontról. Május óta ez volt a legalacsonyabb érték, ami a munkahelyek biztonságával kapcsolatos aggodalmakat, a fizetésképtelenség növekedésének a kockázatát, illetve a gazdaság egészének a gyenge szereplését tükrözi. Egy éve ilyenkor a mutató egy kicsit még gyengébb volt, mínusz 25,6 ponton állt.

A keddi adatok szerint a jövedelmi várakozások meredeken romlottak, az ezt mérő mutató 3,5 pontra, közel két éve legalacsonyabbra zuhant az előző havi 19,7 pontról. A gazdasági kilátások jelzőszáma is esett, 9,8 pontról 2 pontra. A vásárlási hajlandóság tovább csökkent, a jelzőszám mínusz 10,9 pontra került az augusztusi mínusz 8,4 pontról.

A GfK nulla feletti mutatója a lakossági fogyasztás éves szintű növekedését, nulla alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Nyaralás olcsóbban

Sokan útra kelnek évente legalább egyszer, hogy valahol eltöltsék a szabadságukat. Sok embernek ez külföldi utazást...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megdöbbentő eset derült ki: óriási kockázatot futnak a napelem-tulajdonosok
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
okostelefon-rendelet-iskola-diák-iskolások