Nagy változással újraindul a bölcsődei támogatási program
Gazdaság

Nagy változással újraindul a bölcsődei támogatási program

Portfolio
Szeptember 2-től újraindul a támogatási program a bölcsődei térítési díjhoz havi legfeljebb 50 ezer, illetve legfeljebb 65 ezer forint összegben, és nagy változás, hogy ezúttal már az önkormányzati fenntartású bölcsődékben elhelyezett gyermekek után is jár a hozzájárulás, amelyet EU-s pénzből fizet a kormány – jelentette be Koncz Zsófia egy hétfői Facebook-videóban.

Mi a lényeg?

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a fontos változás mellett jelezte: továbbra is jogosultak a támogatásra azok, akiknek gyermekei mini bölcsődét, családi bölcsődét, munkahelyi bölcsődét vagy napközbeni gyermekfelügyeletet vesznek igénybe.

A program EU-s pénzből valósul meg, az EFOP Plusz-6.3.1-23 kódszámú, „Kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének célzott támogatása” pályázat keretéből lehet igényelni a vissza nem támogatást. Fontos, hogy csak a vidéken élők vehetik igénybe a támogatást, a kérelmeket pedig szeptember 2-től lehet benyújtani a Magyar Államkincstáron keresztül ezen a linken.

Itt vannak a részletek!

A pályázat részletei itt érhetők el, a felhívás az év elején nyitva volt az Államkincstárnak, aztán mint lebonyolító neki az alábbi feltételek szerint kell eljárnia a felhívás során:

  • Az 5,5 milliárd forintos keretösszegű forrást Magyarország kevésbé fejlett régióiban kell elosztania (Pest-megyében, illetve a különböző régiókban: Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld), és az is szabály, hogy ezen belül a források legalább 66,67%-a a négy legkevésbé fejlett (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl) régióban kerül felhasználásra.
  • A pályázati keretet elsősorban a bölcsődei személyi térítési díjhoz nyújtott támogatásra lehet felhasználni.
  • A felhívás célcsoportja az a munkába álló vagy munkába visszatérő, bölcsődei ellátásra jogosult gyermeket nevelő szülő, akinek állandó lakóhelyének címe, vagy ha tartózkodási hellyel rendelkezik, tartózkodási helyének címe a kevésbé fejlett régiók területén van, és aki gyermekét a szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett (működési engedéllyel rendelkező), a Gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerinti önkormányzati, vagy nem önkormányzati fenntartású bölcsődei ellátásban, vagy napközbeni gyermekfelügyeletet biztosító szolgáltatásban helyezi el.

A szabályok szerint támogatásban részesíthető az a személy

  • aki megfelel a Célcsoport meghatározása pontban leírtaknak és aki munkavállalóként vagy önfoglalkoztatóként elhelyezkedik, vagy visszatér a munkaerőpiacra és ennek dátuma nem korábbi, mint 2023.04.01.3 és
  • akinek állandó lakóhelye, vagy tartózkódási helye (ha tartózkodási hellyel rendelkezik), megegyezik azon gyermek címadataival, akire nézve a bölcsődei ellátás, vagy a napközbeni gyermekfelügyelet igénybevételéhez támogatást igényel és
  • akinek a személyi térítési díjra vonatkozó támogatási kérelem benyújtását megelőzően arra a gyermekre, akire tekintettel támogatási kérelmet nyújtott be, csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat, gyermekgondozást segítő ellátást, vagy gyermeknevelési támogatást folyósítottak (kivételt képeznek ez alól a menekült hátterű személyek), azaz egy gyermek vonatkozásában csak egy szülő részesíthető támogatásban és
  • aki rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval és bankszámlával, amelyre a támogatás folyósítható. Egy személy több gyermek után is részesíthető támogatásban, azonban az indikátorok (EPO24, EPR32) célértékébe csak egy személyként számítható bele.

Fontos, hogy nem részesíthető azon hónap vonatkozásában támogatásban az a személy, aki olyan gyermek bölcsődei ellátásához, vagy napközbeni gyermekfelügyeletéhez igényli a támogatást, akire tekintettel a GINOP-5.3.11-18-as kódszámú felhívás keretében támogatásban részesült.

A pályázat szerint gyermekenként legfeljebb havi 50 000 Ft támogatás biztosítható.

A gyermekét egyedül nevelő szülő, a Gyvt. szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre (a továbbiakban: RGYK-ra) jogosult gyermeket nevelő szülő, a menekült hátterű szülő, valamint a sajátos nevelési igényű, korai fejlesztésre jogosult, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülő számára gyermekenként legfeljebb havi 65 000 Ft támogatás biztosítható.

Lényeges szabály, hogy amennyiben a szülő által kifizetett személyi térítési díj alacsonyabb, mint a maximálisan biztosítható támogatás összege, akkor a folyósítható támogatás összege megegyezik a szülő által kifizetett térítési díjjal.

Fontos, hogy akinek a gyermeke nem szeptembertől, hanem később kezd el bölcsődébe járni, ő is igényelheti a támogatást. A szabály ugyanis úgy szól: a célcsoport számára személyi térítési díj támogatás az önkormányzati és nem önkormányzati fenntartású családi bölcsődei, munkahelyi bölcsődei, bölcsődei vagy mini bölcsődei, illetve napközbeni gyermekfelügyelet keretében történő ellátásba kerülő gyermek után állapítható meg, a gyermek bölcsődei ellátásra való jogosultságának ideje alatt bármikor, a jelen fejezetben felsorolt valamennyi feltétel fennállása esetén.

Amint fent már jeleztük: a támogatás visszamenőlegesen is igényelhető a 2023. áprilisától felmerült térítési díjakra. A Magyar Államkincstár visszamenőlegesen kizárólag az alábbi feltételek együttes fennállása esetén nyújthat támogatást 2023. április hónaptól felmerült személyi térítési díjhoz:

  • a személyi térítési díj támogatásra vonatkozó igényt a szülő a Magyar Államkincstár honlapján közzétett felhívás megjelenését követő 60. napig benyújtotta,
  • a személyi térítési díj támogatást igénylő megfelel a jelen felhívásban foglalt feltételeknek,
  • a gyermek az igénylés benyújtásakor még bölcsődei ellátásban részesül.

Személyi térítési díj támogatás kizárólag az igénylő személy számára folyósítható a személyi térítési díjról kiállított és benyújtott számla alapján.

Az a szülő, akinek foglalkoztatása a támogatás folyósítási ideje alatt megszűnik, a foglalkoztatotti státusz megszűnésének hónapját követő legfeljebb 3 hónapig jogosult marad a támogatásra, azaz a támogatás 3 hónapig folyósítható. Amennyiben a foglalkoztatotti státusz megszűnésének hónapját követő 3 hónapos időszakon belül ismét foglalkoztatottá válik, a támogatás a foglalkoztatottá válásra tekintettel tovább folyósítható új kérelem benyújtása nélkül.

A támogatást igénylő szülő számára elő kell írni, hogy az első kifizetési igénylést legkésőbb a számára kiállított támogatói okirat közlésének napját követő hatodik hónap utolsó napjáig lehet benyújtani. Ha a támogatást igénylő szülő az első kifizetési igénylést határidőben nem nyújtja be, a támogatási jogviszony megszűnik.

További részletek a pályázatról itt érhetők el.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Mészáros János

HitelesAndrás

Melyik bank a legjobb?

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Melyik bank a legjobb? Ha egy ilyen kérdésre valaki csípőből válaszol, akkor legyenek erős fenntartásaid... nincs olyan egységesen jó megoldás, ami

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Kiszámoló

Nyaralás olcsóbban

Sokan útra kelnek évente legalább egyszer, hogy valahol eltöltsék a szabadságukat. Sok embernek ez külföldi utazást jelent, ami érthető is, mert ma már gyakran olcsóbban ki lehet jönni több

Holdblog

A hype nem a bevételt követi

Tanulságos, milyen eltérések vannak a legnagyobb piaci kapitalizációval és a legnagyobb éves bevétellel rendelkező cégek listája közt. Az itt látható grafikon az éves bevétel alapján... Th

Holdblog

Ezért nem omlott még össze a forint

Szabó Lászlóval, a HOLD Alapkezelő alapítójával és jelenleg felügyelőbizottsági elnökével készített podcastot a Klasszis. Az augusztus elejei mini tőzsdepánik apropóján Csabai Károly, a

Holdblog

Kinek fáj az olcsó autó?

Vannak, teszem azt, a nagy német autógyártók. Akiknél - ha Elon Musk nem rúgja rájuk az ajtót a Teslával - lehet, hogy a mai napig... The post Kinek fáj az olcsó autó? appeared first on HOLDBLO

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megdöbbentő eset derült ki: óriási kockázatot futnak a napelem-tulajdonosok
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-2168108886