Figyelmeztetnek a tudósok: ne higgyük el a 100 év felettieknek, mi a hosszú élet titka
Gazdaság

Figyelmeztetnek a tudósok: ne higgyük el a 100 év felettieknek, mi a hosszú élet titka

Portfolio
Bár sokan vagyunk, akik azon gondolkodunk, mi lehetett a hosszú élet titka a világ legidősebb embereinél, a tudósok azt tanácsolják, inkább ne fogadjunk el a százévesektől tanácsot a hosszú életre vonatkozóan – írja a The Guardian.

A világ legidősebb embere, Maria Branyas Morera épp a napokban hunyt el, 117 éves korában, a Guinness World Records honlapja szerint Branyas úgy vélte, hogy hosszú életét a "rend, a nyugalom, a családdal és a barátokkal való jó kapcsolat, a természettel való kapcsolat, az érzelmi stabilitás, a gondok és a megbánás hiánya, a sok pozitív gondolkodás és a mérgező emberektől való távolmaradás" eredményezte.

A BBC cikke pedig nemrég John Tinniswoodot idézte, aki nemrég töltötte be a 112. életévét. Ő egyébként azt mondta, nincs "különleges titka", amit továbbadhatna a hosszú életéről, egészen pontosan úgy fogalmazott, "fogalma sincs" arról, miért élt ilyen sokáig. Elmondta, hogy fiatalon "elég aktív volt", és "sokat sétált", de úgy vélte, hogy "semmiben sem különbözik" bárki mástól.

Richard Faragher, a Brightoni Egyetem biogerontológia professzora kiemelte, hogy a tudósok még mindig próbálják kideríteni, egyes emberek miért élnek 100 éves koruk felett. Faragher szerint két fő elmélet létezik, és ezek nem zárják ki egymást.

  • Az első az, hogy egyesek alapvetően csak szerencsések. Más szóval, csak azért, mert a százévesek bizonyos szokásokkal rendelkeztek, még nem jelenti azt, hogy ezek a szokások voltak a hosszú életük mozgatórugói - ez a logikai hiba a "túlélési torzítás" néven ismert.

Pusztán az, hogy valaki túlélte a napi 60 szál cigit, nem jelenti azt, hogy a napi 60 szálat elszívni jót tesz neki

- mondta Faragher.

  • A második elmélet szerinte az, hogy a százévesek olyan különleges genetikai tulajdonságokkal rendelkeztek, amelyek felkészítették őket a hosszabb életre - más szóval a genetikájuk miatt lett a szervezetük is robusztusabb, ellenállóbb.

A professzor szerint azonban mindkét elmélet ugyanarra a figyelmeztetésre fut ki:

Soha, de soha ne fogadjunk el egészségügyi és életmódbeli tanácsokat egy százéves embertől.

Hozzátette: "Amit a legtöbb százévesnél a legtöbbször látni - és ezek általánosítások -, hogy nem mozogtak sokat. Elég gyakran az étrendjük is meglehetősen egészségtelen volt", megjegyezve, hogy a százévesek egy része dohányzik is.

"Ez szembemegy számos bizonyítékkal, amely arra vonatkozik, hogyan lehet meghosszabbítani a várható egészséges élettartamot" - mondta, hozzátéve, hogy egy nagy tanulmány szerint a dohányzás mellőzése, a testmozgás, a mértékletes alkoholfogyasztás és a napi öt adag gyümölcs és zöldség elfogyasztása akár 14 évvel is növelheti a várható élettartamot.

Branyas egyébként maga is elismerte, hogy a szerencse is szerepet játszott hosszú életében, míg lánya, Rosa Moret egyszer a genetikának tulajdonította. "Soha nem járt kórházban, soha nem tört el semmilyen csontja, jól van, nincsenek fájdalmai" - mondta Moret még 2023-ban a regionális katalán televíziónak.

Sőt, Faragher szerint a százévesek hosszabb élettartamában még fordított ok-okozati összefüggés is szerepet játszhat. Például: az a pozitív szellemi beállítottság, ami segíthet abban, hogy nagyon sokáig éljünk, részben abban gyökerezhet, hogy az emberek azért derűlátóbbak, mert jobb az egészségük. "Mikor volt utoljára igazán pozitív mentális hozzáállásunk, miközben fájt a fogunk?" – tette fel a kérdést.

Prof. David Gems, a University College London genetikusa elmondta, hogy bár a nem fontos tényező a hosszú életben - a nők lassabban öregednek, mint a férfiak -, egyetértett azzal, hogy a szerencse is fontos, és megjegyezte, hogy az egyik példa erre az öregedési ütem természetes változékonysága.

Épp a napokban jelent meg egy érdekes tanulmány arról, hogy az emberek életében két életkorban történik drasztikus öregedés, erről bővebben itt írtunk:

Minden esetre, míg egyéni szinten sokszor egy adag szerencse a magyarázat arra, hogy egyesek miért élnek 100 év felett, a szakértők szerint vannak jól ismert tényezők, amelyek segíthetnek a várható élettartam javításában népességi szinten, beleértve az egészségügyi ellátás és a higiénia javulását.

"Körülbelül 100 évvel ezelőtt kezdtünk hatalmas előrelépéseket látni a várható élettartamban, amit a gyermekhalálozás valószínűségének csökkentése terén elért javulás okozott" - mondta David Sinclair, a Nemzetközi Hosszú élet Központ vezérigazgatója, megjegyezve, hogy ez nagyrészt a védőoltások és a tiszta víz bevezetésének köszönhető. Ugyanakkor a kormányoknak is lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy segítsenek az egyéneknek egészségesebb döntéseket hozni – tette hozzá.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új adót vetnének ki a jövedelmekre – elképesztő összegeket szerezhetnek a költségvetéseknek
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
német fal omladozik válság katasztrófa tragédia