FONTOS Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Döbbenetes magyar naperőmű rekord született: több, mint dupla annyi áramot termeltek, mint a Paksi Atomerőmű
Gazdaság

Döbbenetes magyar naperőmű rekord született: több, mint dupla annyi áramot termeltek, mint a Paksi Atomerőmű

Múlt pénteken délután 1 óra és negyed 2 között újabb történelmi rekord született: 3242 MW-ot ért el az 50 kW feletti ipari méretű naperőművek áramtermelése az elszámolási adatok alapján – hívta fel a figyelmet hétfői Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium. Megjegyezzük, hogy ez azt jelenti: 2,4-szer (!) annyi áramot termeltek az ipari naperőművek, mint az aznap éjféltől főjavításra leállított 3. blokk nélkül termelő Paksi Atomerőmű. Pénteken egyébként éppen nem kellett leterhelni a maradék blokkokat a Duna vízhőmérséklete miatt, de ha ezt is meg kellett volna tenni, akkor több, mint háromszor annyi áramot ontottak volna a hálózatra az ipari naperőművek, mint az atomerőmű. A naperőművek hazai előretöréséről, annak lehetőségeiről és az általuk okozott kihívásokról is mind szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyről további részletek itt érhetők el.

A MAVIR nettó elszámolási mérései alapján jól látszik, hogy múlt pénteken a nap kezdetétől fokozatosan leállították az egyik blokkot Pakson, így a kék tartomány egész napra 1370 MW körülre szűkült, miközben napfelkeltétől elkezdtek egyre több áramot termelni az ipari méretű erőművek (sárga tartomány), és kora délután 3243 MW közelébe ugrott az összesített termelésük, így 2,4-szer több áramot termeltek éppen a hálózatra, mint az atomerőmű. Emiatt jóval magasabb, 5500 MW volt az áramtermelés az országban, mint amire éppen szükség lett volna, így 1200 MW körüli nettó exportot bonyolított le a MAVIR.

Érdemes megjegyezni, hogy a MAVIR nettó üzemirányítási mérése alapján múlt pénteken kora délután 3495 MW volt az ipari méretű naperőművek termelési rekordja, ma, hétfőn kora délután 3433 MW volt, így ma nem történt újabb csúcsdöntés.

netto elszamolasi meres jo MAVIR
Forrás: MAVIR

A múlt pénteki ipari naperőművi termelési rekord egyrészt azt jelenti, hogy az augusztus 1-ig hálózatra kapcsolt 3688 MW-nyi ipari naperőmű közel 88%-os kihasználtsággal termelt az adott negyedórában, másrészt azt, hogy ezzel idén már 1134-re nőtt azon negyedórák száma, amikor megdőlt a tavalyi 2731 MW-os naperőművi termelési csúcs.

Ez az ezer feletti darabszám persze érthető is, hiszen tavaly közel 800 MW-tal nőtt az ipari méretű naperőművek beépített teljesítőképessége 2022 végéhez képest, 2023 vége óta pedig további közel 700 MW-os bővülés történt. Augusztus 1-jén az ipari méretű naperőművek beépített teljesítménye 3689 MW-ot ért el, a háztartási méretűeké 2541 MW-ot, a saját célra termelő erőműveké további 538 MW-ot, így az összes teljesítmény 6768 MW-ra ugrott. A háztartási méretű és a saját célra termelő létesítményekkel együtt a naperőművek beépített teljesítménye már idén februárban túlnőtte a 2030-ra megcélzott 6000 megawattot.

A tárca emlékeztet rá, hogy Magyarországon a napenergia aránya az áramtermelésben a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb volt tavaly. A napelemes termelés 2023-ban 47 százalékkal, tehát közel másfélszeresére nőtt hazánkban. Mindez azt jelenti, hogy a naperőművek bruttó termelése a magyar áramtermelésben idén augusztusig 25% közelébe ugrott (az őszi-téli hónapokkal együtt nézve ez kicsit majd csökkenhet), bruttó áramfelhasználásban 20%-ra.

Az ipari méretű naperőművek beépített teljesítőképessége egyébként már 33%-ra nőtt a villamosenergia rendszer beépített teljesítőképességéhez képest, ha a háztartási méretű és a saját célra termelő naperőműveket kivesszük a képből.

Ez az egyharmados arány már figyelemre méltóan nagy, és jól rávilágít arra, hogy a naperőművek aktuális termelési lehetőségei mennyire erőteljesen rángatják a teljes villamosenergia rendszerünket.

ipari arany BT-hez kepest240826

Augusztus 1-ig egyébként már csaknem 278 ezer darab háztartási méretű naperőmű üzemelt az országban a MAVIR adatai alapján, ami 23 ezer darabos növekedést jelent a tavaly év végi állapothoz képest, igaz ez "csak" 200 MW új teljesítményt jelent a hálózaton. Az ipari méretű erőművek darabszáma 139-cel 3326 darabra nőtt (teljesítőképességük 389 MW-tal nőtt év eleje óta), az SCTE-ké 260 darabbal 1420 darabra nőtt (teljesítőképességük 130 MW-tal nőtt év eleje óta).

Arra a múlt pénteken már bejelentett adatra is visszautalt most a tárca, hogy tavaly az előzetes adatok szerint a hazai ÜHG-kibocsátás tavaly a megelőző esztendőhöz mérten jelentős arányban, 9,5 százalékkal mérséklődött, és így az 1990-es bázisévhez viszonyítva összességében 43 százalékos csökkenésnél tartunk. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy 2023-ban tehát nemcsak elértük, hanem már ebben is túlteljesítettük 2030-as célkitűzésünket, hiszen a magyarországi klímatörvényben még 40%-os csökkentés van rögzítve. A véglegesítés előtt álló Nemzeti Energia és Klímaterv kapcsán most kezdődött el a Stratégiai Környezeti Vizsgálat társadalmi egyeztetése, erről itt írtunk bővebben.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Nyaralás olcsóbban

Sokan útra kelnek évente legalább egyszer, hogy valahol eltöltsék a szabadságukat. Sok embernek ez külföldi utazást jelent, ami érthető is, mert ma már gyakran olcsóbban ki lehet jönni több

Holdblog

A hype nem a bevételt követi

Tanulságos, milyen eltérések vannak a legnagyobb piaci kapitalizációval és a legnagyobb éves bevétellel rendelkező cégek listája közt. Az itt látható grafikon az éves bevétel alapján... Th

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Holdblog

Ezért nem omlott még össze a forint

Szabó Lászlóval, a HOLD Alapkezelő alapítójával és jelenleg felügyelőbizottsági elnökével készített podcastot a Klasszis. Az augusztus elejei mini tőzsdepánik apropóján Csabai Károly, a

Holdblog

Kinek fáj az olcsó autó?

Vannak, teszem azt, a nagy német autógyártók. Akiknél - ha Elon Musk nem rúgja rájuk az ajtót a Teslával - lehet, hogy a mai napig... The post Kinek fáj az olcsó autó? appeared first on HOLDBLO

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nicsak! Felcsillant a reménysugár a kormány számára
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
narancs-figyelmeztetes-riasztas-veszelyjelzes-hoseg-homerseklet-nyar-hany-fok-van-hany-fok-lesz-homerseklet-magyarorszagon-idojaras-magyarorszagon-idojaras-a-balatonnal-balaton-idojaras