Kudarcot vallott a világ a klímaválság kezelésében, ezért sürgős változásokra van szükség
Gazdaság

Kudarcot vallott a világ a klímaválság kezelésében, ezért sürgős változásokra van szükség

Az 1990-es évektől kezdve a klímaváltozás kérdése a gazdag országok politikusai és elitje számára egyfajta fixációvá vált. Ez akkor alakult ki, amikor a világ éppen túljutott a hidegháborún. Szerte a világban a viszonylagos béke és bizalom légköre uralkodott, széles körű gazdasági növekedés volt tapasztalható, és gyors előrelépés történt a szegénység elleni küzdelemben is. Különösen Európa fővárosaiban érezték úgy, hogy a bolygó nagy problémáinak többségét megoldották, így a klímaváltozás lett az utolsó nagy megoldandó kérdés.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A klímaváltozás elleni küzdelem hívei élvezettel hirdették azt a célt, hogy véget kell vetni a fosszilis energiahordozóktól való függésnek, amelyek két évszázadon át elképesztő növekedést tettek lehetővé. Persze, ez több százezer milliárd dollárba kerülne, de a növekedés tovább folytatódna.

Micsoda naiv, szűklátókörű világnézet ez. Az idő nem volt kegyes ahhoz az ostoba elképzeléshez, hogy a klímaváltozás az emberiség egyetlen megmaradt problémája – vagy hogy a bolygó összefogna ennek megoldása érdekében.

A geopolitika és a közgazdaságtan azt mondatja, hogy a fosszilis energiahordozóktól való gyors globális átállást lehetetlenség megvalósítani.

Sokak számára már régóta világos, hogy a világ többsége sosem értett egyet azzal, hogy rövidlátó módon a klímaváltozás került a fókuszba. A hatalmas fejlődés ellenére egyes országokban az élet továbbra is a szegénység, az éhezés és a betegségek elleni küzdelemről szól. Sok más országban a legfőbb prioritásnak a munkahely-teremtés és az emberek életét megváltoztató növekedés és fejlődés számít. A legfejlettebb gazdaságokon kívül a klímaváltozás kérdése érthető módon mindig is viszonylag alacsony prioritást jelentett a választópolgárok számára.

Európa és az Egyesült Államok vezetői úgy beszélnek a nettó zéró emisszióról, mintha annak globális támogatottsága lenne. Erről az egységről azonban gyorsan kiderül, hogy az csak egyfajta szemfényvesztés. Egyrészt Oroszország, Irán és Észak-Korea destabilizáló tengelye nem fogja támogatni a nyugati erőfeszítéseket a klímaváltozás megoldására. A McKinsey szerint a nettó zéró emisszióra vonatkozó cél eléréséhez évi 273 milliárd dollárba kerülő orosz klímapolitikai intézkedésekre is szükség lenne, ami körülbelül háromszorosa annak, amit Oroszország tavaly a hadseregére költött. Ez nem fog megtörténni.

A geopolitikai kihívások még mélyebbek. Kína növekedése az egyre több szén elégetésén alapul. Az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátójának számít a világon, tavaly az összes ország közül a legnagyobb mértékben nőtt az emissziója. A megújuló energiaforrások 1971-ben Kína elsődleges energiafelhasználásának 40%-át tették ki, ami 2011-re 7%-ra csökkent, mivel Kína növelte a szénfelhasználást. Azóta a megújuló energiaforrások aránya 10%-ra emelkedett. A klímaváltozás elleni határozott fellépés évente közel ezer milliárd dollárba kerülhet Kína számára, ami akadályozná a gazdag országgá válását.

A valóság az, hogy a világ nagy része – beleértve a jelentős hatalomnak számító Indiát és a feltörekvő gazdaságokat – továbbra is arra összpontosít, hogy minél gazdagabbá váljon, és ez gyakran a fosszilis energiaforrások felhasználásával történik. Oroszország és a hozzá hasonló államok teljesen figyelmen kívül fogják hagyni a klímaváltozásra történő összpontosítást. Kína pedig abból fog pénzt csinálni, hogy napelemeket és elektromos autókat ad el a Nyugatnak, miközben saját kibocsátását csak szerény mértékben fogja majd vissza.

Ahogy a gazdag országok felelőtlenül megpróbálják a kiigazító karbonadókon keresztül a szegény országokra hárítani a klímapolitika költségeit, további éket vernek a már amúgy is széttöredezett világba.

Eközben a klímavédelem körüli nagy hype ellenére a gazdag országoknak egyre kevesebb pénzük marad az éghajlatváltozás elleni küzdelemre.

A gazdag országok egy főre jutó éves növekedése az 1960-as évek 4%-áról az 1990-es évekre 2%-ra csökkent. Jelenleg pedig alig több mint 1%-on áll ez a mutató. Sok gazdag országra nehezedik a nyomás, hogy többet költsenek a védelemre, az egészségügyre és az infrastruktúrára, mivel a geopolitikai helyzet és a változó demográfiai viszonyok miatt a stabilitás és a növekedés felé vezető út sokkal bizonytalanabbá vált.

Mégis, szerte Európában és Észak-Amerikában az 1990-es évek viszonylagos nyugalmának világában született, szűklátókörű fanatikusok továbbra is a dezindusztrializációt és a szerényebb növekedést sürgetik a klímaváltozás kezelése érdekében – ezt a világ feltörekvő gazdaságaira vonatkozóan is hirdetik.

Ez a kísérlet kudarcra van ítélve, nem utolsósorban azért, mert a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését évtizedeken keresztül kell fenntartani, oly módon, hogy az azt támogató többség összetétele változik. Az erőteljes klímavédelmi intézkedések gazdaságossága mindig is problematikus kérdés volt – és ez ma már teljesen nyilvánvaló. Egyre több politikus ismeri fel azt, amit Claire Coutinho volt brit energiaügyi minisztere is beismert:

nem lehet a nehézségekkel küzdő családokra terhelni a költségeket a klímacélok elérése érdekében.

Európában a választók már most is azon politikusok ellen fordulnak, akik a klímaváltozás nevében a kevesebb növekedés és jólét mellett érveltek. Az évszázad közepéig hat-hét választási ciklus van hátra, az olyan erőteljes klímavédelmi politika, amely a gazdag világban minden egyes embernek évente több mint tízezer dollárjába kerülhet, halálra van ítélve. Az ilyen politika miatt még valószínűbb, hogy a szavazók a populista, nacionalista vezetők felé fordulnak, akik teljesen le fognak mondani a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó költséges célokról. Akkor a klímavédelmi politika romokban hever majd.

A világnak egy jobb útra van szüksége.

A legjobb megoldás az, ha nem idézzük elő azt, hogy az emberek rosszabbul járjanak a fosszilis energiahordozókról a nem megfelelő zöld alternatívákra történő idő előtti átállás erőltetésével.

Ehelyett a zöld innovációba való beruházásokat kellene fokoznunk, hogy a tiszta energia olcsóbbá váljon a fosszilis energiahordozókhoz képest. Ez sokkal kisebb költségekbe kerülő megoldás, amely egyben lehetővé teszi, hogy mindenki – beleértve Indiát és más feltörekvő gazdaságokat is – az átállásra törekedjen.

A gazdag országoknak fel kell ébredniük, és abba kell hagyniuk a több ezer milliárd dollárnyi összegek eltékozlását az öncélú klímapolitika keretében, amit kevesen követnek, sokan kinevetnek majd, és ami elsősorban Kínát teszi majd gazdaggá.

Ha a klímavédelemre előirányzott ezermilliárd dolláros összegek kis hányadát zöld innovációra költenénk, az megoldaná a klímaváltozás problémáját.

Ez lehetővé tenné, hogy a többi rendelkezésre álló forrást az oktatásra, a védelemre, az egészségügyre és a XXI. század számos más, fontos kihívására összpontosíthassuk.

Bjorn Lomborg
A Copenhagen Consensus Center think tank elnöke, amely több száz közgazdásszal (köztük hét Nobel-díjassal) együttműködve a világ fő kihívásaira (kezdve a betegségek, az éhezés felszámolásától az oktatásig, a klímaváltozásig), lényegében az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósítására megoldási javaslatokat dolgozott ki. A Stanford Egyetem Hoover Intézetének vendégkutatója. Elemzései, publicisztikái jellemzően a klímaváltozás elleni küzdelem, valamint a globális fenntartható fejlődési célok elérésének kérdését járják körül.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új adót vetnének ki a jövedelmekre – elképesztő összegeket szerezhetnek a költségvetéseknek
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz t-72 t-72b3 harckocsi tank háború stock