Már most rekordot döntött a céges napelemek növekedése
Gazdaság

Már most rekordot döntött a céges napelemek növekedése

Mérsékelt ütemben, de júliusban is folytatódott a magyarországi naperőmű-kapacitás növekedése. 2024 eddig eltelt részében a háztartási méretű és a nagy naperőművekből is kevesebb épült, mint tavaly, viszont a saját célra termelő napelemes rendszereknek más most rekordévük van.

Júliusban 55,8 megawattal (MW) 6767,8 MW-ra nőtt a hazai fotovoltaikus energiatermelő egységek összesített beépített teljesítőképessége - derül ki a Mavir adataiból. A növekedés az utóbbi évek statisztikáihoz mérten meglehetősen visszafogottnak nevezhető, ugyanis a hazai napelemes kapacitás havi átlagos bővülése legutóbb 2018-ben volt alacsonyabb a most júliusi értéknél.

Ezzel együtt, a részben valószínűleg szezonális tényezőkkel is magyarázható viszonylag alacsony júliusi növekedési adat ellenére továbbra is jó esély mutatkozik arra, hogy a magyarországi naperőmű-kapacitás 2022 és 2023 után 2024-ben is legalább 1 gigawattal (GW) bővüljön. 2023-ban 31 olyan ország volt a világon, amely legalább 1 GW új naperőmű-kapacitást telepített.

Az elmúlt évek növekedése nyomán Magyarország hat évvel korábban, már 2024 tavaszára elérte az előzőleg 2030-ra megcélzott 6 gigawattot. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv az évtized végére 12 gigawatt beépített teljesítménnyel számol. Ez jelentős, de a potenciáltól jócskán elmaradó érték; például a Magyarországnál gyengébb besugárzási adottságokkal rendelkező Ausztriában a kormány 21 gigawattos fotovoltaikus kapacitás célszámot tűzött ki 2030-ra.

mavir

Az idei év eddig eltelt, lezárt hét hónapjában a hazai összesített napelemes kapacitás 728,8 MW-tal gyarapodott, vagyis havi átlagban több, mint 100 MW-tal nőtt.

Az egyes szegmensek közül a nagy, kereskedelmi célú napelemparkok hazai állományának, illetve beépített teljesítőképességének idei abszolút növekedése volt a legnagyobb, 386,9 MW-tal. Így a nagy naperőművek összesített beépített teljesítőképessége már 3688,6 MW, 3326-os darabszám mellett.

A háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek esetében 212 MW volt az első hét hónap növekménye. Ezzel a 277 875 egységből álló hazai napelemes HMKE-kapacitás már 2541,5 MW-ra rúg.

A kapacitásnövekedés mindkét szegmensben jelentősen lassult 2023-hoz képest, amikor a HMKE-k és napelemparkok beépített teljesítőképességének együttes bővülése már az első fél évben több mint 1 GW volt.

Lendületet vett a céges naperőművek piaca

Az idei első hét hónap hazai fotovoltaikus kapacitásnövekedésének fennmaradó részét azok, az úgynevezett saját célra termelő erőművek (SCTE) adták, amelyeket jelentős energiaigényű vállalatok telepíttetnek energiaellátásuk diverzifikálására. Az SCTE naperőművek hazai beépített teljesítőképessége 129,9 MW-tal 537,7 MW-ra nőtt augusztus elejére, darabszámuk pedig 262-vel 1420-ra emelkedett.

mavir

A jó kihasználtság és a kapacitás növekedésének hatására júliusban megdőlt a hazai kereskedelmi célú naperőművek pillanatnyi termelési rekordja is. A nettó kereskedelmi mérési adatok szerint július 27-én a 13:15 és 13:30 közötti negyedórában 3240 MW fölé emelkedett a napelemparkok összes termelése, átadva a múltnak az addigi, június 24-én mért 3204 megawattos csúcsot.

Az előbb említett tényezők miatt a naperőművek termelése az egész hónapban magasan alakult. A szintén a kereskedelmi célú naperőművekre vonatkozó adat szerint július egészében az ezek által összesen termelt villamos energia mennyisége 741,6 gigawattóra (GWh) volt, ami szintén rekordnak számít. Ezzel a nagy napelemparkok (a HMKE és SCTE szegmens nélkül) május és június után júliusban is több áramot termeltek, mint a hazai fosszilis (gáz-, szén-, lignit-, illetve olajtüzelésű) erőművek. A napelemparkok által termelt villamos energia a teljes hazai termelés 24,1%-át adta, és az áramigény 19,9%-át fedezte júliusban.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Holdblog

Kinek fáj az olcsó autó?

Vannak, teszem azt, a nagy német autógyártók. Akiknél - ha Elon Musk nem rúgja rájuk az ajtót a Teslával - lehet, hogy a mai napig... The post Kinek fáj az olcsó autó? appeared first on HOLDBLO

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Óriási béremelések jönnek Magyarországon? Látótávolságban a 400 ezer forintos minimálbér!
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kínai robotkar