Dübörög a kirúgási hullám a sztárszektorban - Senki sincs biztonságban?
Gazdaság

Dübörög a kirúgási hullám a sztárszektorban - Senki sincs biztonságban?

Portfolio
Az elmúlt napokban körbejárta a magyar sajtót egy ominózus gólyatábori rémtörténet, de ez nem az egyetlen körülmény, ami miatt esetleg újragondolhatják karrierterveiket a pályaválasztás előtt álló fiatalok: a jelek szerint idén is kitart az elsöprő kirúgási hullám a technológiai szektorban, az egykori sikerágazat legmenőbb nagyágyúinál kis túlzással naponta bocsátják el az embereket. De mégis melyik cégek állnak ennek a nem túl dicsőséges listának az élén, és milyen megfontolások mentén történnek a tömeges elbocsátások? Hol vannak még nagy veszélynek kitéve a munkavállalók?

Folytatódnak az elbocsátások

Az Egyesült Államokban már a harmadik éve tart az IT-szektor „vesszőfutása”. Sorozatos leépítésről szóltak a hírek az elmúlt időszakban, ami azt mutatja, hogy megtorpant a sikerszektor szárnyalása, ráadásul azt a privilégiumukat is kezdik elveszíteni a munkavállalók, amelyet a home office jelentett nekik, ugyanis egyre több cég rendeli vissza a dolgozókat az irodába, legalább részlegesen. Az Indeed amerikai állásportál szerint a legjobb 25 állás idei listájára már csak három technológiai munkakör fért fel.

A technológiai iparágban végrehajtott leépítéseket globális szinten követő Layoffs.fyi adatai szerint

  • 2022-ben 1065 cég 165 ezer dolgozót küldött el,
  • míg tavaly közel 1200 cég több mint 260 ezer embert bocsátott el.

A legfrissebb számok pedig bizonyítják, hogy az idei év sem sokkal jobb, mint az előzőek:

a kirúgási hullám tovább döbörög a sikerágazatban.

Elég csak az öt legjelentősebb elbocsátást belengető vagy végigvivő tech-óriás számaira ránézni: az SAP, a Cisco, a Tesla, az Intel és a Dell összesen közel 74 ezer munkavállalójától vált már meg idén, míg a teljes képet nézve elmondható, hogy eddig 412 amerikai technológiai vállalatnál összesen 134 ezer embert küldtek el.

layoffs

Mi áll a háttérben?

A Dell belső forrásai szerint a vállalat idén még 20 000 munkahelyet fog megszüntetni, a márciusi 6000 fős elbocsátás után. Cégen belüli HR-alkalmazottak a Business Insidernek elmondták, hogy a Dell azt tervezi, hogy 100 000 alá szorítja alkalmazottainak számát. A vállalat egyelőre nem erősítette meg a konkrét számot, de az értékesítési és marketingcsapatokból már legalább 12 500 embert elbocsátottak augusztusban. Ha az összesen 20 ezer fős terv megvalósul,

az lehet a vállalat eddigi legnagyobb létszámleépítése.

A leépítések hátterében az AI-központú átszervezés áll, amely várhatóan a szervezet más részein is folytatódik majd.

dell2024

Eközben az Intelnél és a Teslánál is nagy elbocsátásokhoz vezetnek az üzleti alapú megfontolások. Az Intel Foundry üzletága nem teljesít a várakozásoknak megfelelően, a 2023-as évet közel 7 milliárd dolláros működési veszteséggel zárta. A PC-üzletágban is sorra veszítik el kulcsfontosságú ügyfeleiket, és eközben a GPU-szegmensbe sem tudtak még igazán betörni. Miután augusztus elején 15 000 munkahelyet szüntettek meg,

az Intel részvények árfolyama 1997 júliusa óta nem látott szintre esett.

A chipgyártó jelenlegi sorsa szöges ellentétben áll az AI zászlóshajójának kikiáltott, piacvezető Nvidia-val, ami a mesterséges intelligencia körül kialakult befektetői őrület során valósággal kilőtt az elmúlt hónapokban.

intel2024

Végül a Tesla 2024-ben lassuló kereslettel néz szembe, a járműszállításaik közel négy év óta először csökkentek. Elsősorban

a kínai autógyártók által generált intenzív verseny helyez nagy nyomást a Tesla árfolyamára,

a kemény kínai verseny egyébként jelentős árcsökkentésekre is kényszerítette a társaságot. A vállalat áprilisban két külön körben, összesen 14 500 munkahelyet szüntetett meg.

tesla2024

Még közel sincs vége

Tekintve, hogy augusztus közepéig már 134 ezer munkavállalót küldtek el Amerikában a technológiai szektorban, egyáltalán nem kizárt, hogy az ágazatnak sikerül idén "überelnie" a tavalyi 260 ezres számot. Vannak is ebbe az irányba mutató jelek: a Business Insider nemrég összeszedte, hogy mely amerikai óriásvállalatoknál folytatódtak idén a leépítések, a teljesség igénye nélkül:

  • A Microsoft 1900 dolgozót bocsát el az Activision, az Xbox és a ZeniMax területén, mindezt még januárban jelentette be a szoftveróriás, három hónappal azután, hogy felvásárolta az Activision Blizzard játékfejlesztőt. A Microsoft tavaly 10 ezer fős elbocsátást jelentett be, majd az év második felében újabb ezer fős leépítést vitt véghez, főként a sales és az ügyfélkiszolgálás területén.
  • A Salesforce a The Wall Street Journal értesülései szerint globális alkalmazotti létszámának 1 százalékát bocsátja el, ami mintegy 700 főt jelent. Tavaly már a társaság véghezvitt egy 7000 fős leépítést, amivel munkaerejének 10 százalékától vált meg. A cég indoklása az volt, hogy a járványos időszak alatt túl sok embert vett fel.
  • A Grand Theft Auto játék kiadója, a Take-Two Interactive dolgozói 5 százalékától válik meg a költségcsökkentési intézkedések jegyében, miután több projektet leállított a cég. A menedzsment várakozásai szerint ez december végéig megtörténik, és 200 millió dollárt takaríthat meg vele a vállalat.
  • A Covid-járvány alatt nagy karriert befutott fitness-vállalat, a Peloton 400 dolgozót bocsát el, ami alkalmazotti létszámának 15 százaléka, és a cég vezérigazgatója is távozik a vállalat éléről.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
v43 szili máv déli pályaudvar vonat vasút közlekedés budapest saját