Portfolio signature

Az EU élmezőnyébe kerültek a magyar iparvállalatok a robotizációban

Magyarországon a nagyvállalatok mintegy 30%-a használt ipari robotokat 2022-ben, ami a negyedik legmagasabb rátának számít az EU-ban – olvasható ki az Eurofound friss elemzéséből. A szolgáltató robotok terén pedig 10% körüli rátát tett ki a hazai mutató, ami megfelel az uniós átlagnak.

Az ipari vagy szolgáltató robotokat használó vállalkozások aránya 2018 és 2022 között enyhén csökkent az EU-ban, 6,7%-ról 6,3%-ra – derül ki az Eurofound elemzéséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós szervezet jelentése szerint 2022-ben az EU-tagállamok közül Dániában volt a legmagasabb a robotokat használó cégek aránya (12%), majd Belgium következett a sorban (10%), míg Finnországban, Olaszországban és Spanyolországban 9%-ot tett ki a ráta. Ezzel szemben a robotokat használó cégek aránya Cipruson és Görögországban (2-2%), illetve Romániában és Bulgáriában (3-3%) a legalacsonyabb.

Magyarországon 2022-ben 4%-ot tett ki a robotokat használó cégek aránya.

Ez megfelel az ír, a lengyel és a horvát mutatónak. A 2022-ben mért hazai ráta a 2018-a szinthez (3%) képest nőtt.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés