Nem akar javulni a vállalatok hangulata
Gazdaság

Nem akar javulni a vállalatok hangulata

Portfolio
Augusztusban az üzleti szféra kilátásai júliushoz képest csak hibahatáron belül romlottak, a lakosság kissé optimistább lett – ezek a GKI Gazdaságkutató felmérésének nyár végi eredményei, amelynek következtében a GKI konjunktúraindexének értéke lényegében nem változott júliushoz képest. Messzebbről nézve a vállalatok hangulata nem túl magas szinten stagnál, a háztartásoké lassú ütemben emelkedik. A felmérés szerint a gazdálkodási környezet kiszámíthatósága határozottan csökkent az előző hónaphoz képest.

A vállalati és lakossági kilátások összefoglaló mutatója, a GKI konjunktúra index augusztusban gyakorlatilag nem változott az előző hónaphoz képest. A GKI üzleti bizalmi index, a vállalkozói szektor kilátásait kifejező mutató hosszabb ideje egy meglehetősen szűk sávban mozgott. Az index az aktuális hónapban fél ponttal csökkent, így ebből a sávból augusztusban sem tört ki – azaz a trendforduló még várat magára. Augusztusban az ágazat bizalmi indexek csak a statisztikai hibahatáron belül mozdultak el, a kereskedelmi és az építőipari felfelé, az ipari és a szolgáltatói szektoré lefelé. Továbbra is az építőiparból érkeznek a leginkább pesszimista hírek.

  • Az iparban a rendelésállomány értékelése kissé romlott, a saját termelésű készletek megítélése és a következő három hónapban várható termelési kilátás esetében nem történt változás.
  • Az építőiparban a rendelésállomány értékelése érezhetően javult, de a foglalkoztatási várakozások romlottak.
  • A kereskedelemben az előző három hónap üzletmenetével való elégedettség határozottan romlott, a készletek értékelése enyhén, a következő három hónapban várható megrendelések érezhetően javultak.
  • A szolgáltató ágazatban a következő három hónapra vonatkozó foglalkoztatási tervek valamivel kedvezőtlenebbé váltak, míg az üzletmenet megítélése és a forgalmi várakozások alig változtak.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága augusztusban enyhén romlott júliushoz képest, de a létszám bővítését és csökkentését tervezők aránya hozzávetőleg most is megegyezik. Az üzleti szférában lényegében nem változtak az összesített áremelési tervek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága az előző hónappal összevetve érezhetően romlott.

A lakossági kilátások csak nagyon komótosan javulnak. A GKI fogyasztói bizalmi index augusztusban másfél ponttal emelkedett júliushoz képest, s ezzel héthavi csúcsra araszolt fel. A lakosság mind az elmúlt 12 hónapban tapasztalt pénzügyi helyzetét, mind a következő 12 hónapra vonatkozó kilátásait közepesen javulónak értékelte az előző hónaphoz képest, míg az ország következő 12 havi gazdasági helyzetét stagnálónak gondolta. A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése némileg javult. A fogyasztók inflációs várakozása valamelyest emelkedett, míg a munkanélküliség várható alakulását illető kilátás kissé kedvezőbbé vált az év hetedik hónapjához képest.

Holdblog

Kinek fáj az olcsó autó?

Vannak, teszem azt, a nagy német autógyártók. Akiknél - ha Elon Musk nem rúgja rájuk az ajtót a Teslával - lehet, hogy a mai napig... The post Kinek fáj az olcsó autó? appeared first on HOLDBLO

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
copd tüdőröntgen tüdőrák tüdőgyulladás