Kiderült: rengeteg orosz olaj jött Magyarországra, hiába figyelmeztetett üzemanyaghiányra a kormány
Gazdaság

Kiderült: rengeteg orosz olaj jött Magyarországra, hiába figyelmeztetett üzemanyaghiányra a kormány

Portfolio
A júniusi 465 ezerről mindössze 430 ezerre, azaz csak 8%-kal csökkent júliusban az orosz nyersolaj tranzitja Ukrajnán át Magyarországra, ami még így is a harmadik legmagasabb havi volumen volt idén, így tehát nem volt valós üzemanyag ellátási veszély, mint amelyre a kormány júliusban többször is figyelmeztetett – bukkantunk rá egy pénteki ukrán hírlevélben.

Az ExPro Weekly Crude Oil & Condensate hírlevele látványos ábrával cáfolja a júliusi magyar kormányzati figyelmeztetéseket, illetve azt, ami olykor elhangzott itthon, hogy az ukránok a Lukoil-ügy miatt teljesen blokkolták a tranzitot a Barátság II. kőolajvezeték déli ágán át. A május-júniusi magyarországi és szlovákiai finomítói karbantartások és leállások miatt ezekben a hónapokban kevesebb volt a két ország orosz nyersolajimportja Ukrajnán át, Csehországnak pedig nem is volt júniusban importja. Így a visszafogott júniusi 540 ezer tonnás ukrajnai olajtranzithoz képest megduplázódott júliusban a szállítás 1,09 millió tonnára. Ezen belül a szlovák import 60 ezer tonnáról 340 ezer tonnára, a cseh nulláról 320 ezer tonnára ugrott, a magyar 465 ezerről 430 ezerre csökkent. Így igaz volt az az értesülés is, hogy csak a megnövelt júliusi megrendelésekhez képest volt valamennyi olajszállítási elmaradás Szlovákia és Magyarország felé, és az is csak amiatt, mert a Lukoil tulajdonában álló olaj átszállítását blokkolták az ukránok, ahogy azt megírtuk.

orosz olajtranzit Ukrajna 240823
Forrás: ExPro Weekly Crude Oil & Condensate 2024.08.23-i kiadása

Nagyon érdekes a fenti ábráról az is, hogy már az augusztus 19-ig tartó adatokat is tartalmazza, és eszerint Szlovákiába tovább nőtt a szállítás volumene, immár 370 ezer tonnánál jár, a cseh import 110 ezer tonna körül jár, a magyar viszont még csak 150 ezer tonna körül jár. Ez arra utal, hogy a kora nyári szlovákiai finomítói leállás után ott jobban töltik vissza a készleteket, illetve fokozzák a finomítói termelést, míg itthon stabilabb volt a megelőző hónapokban az import, így a nyári fogyasztási csúcs végének közeledtével mérséklődött a behozatal.

Emellett a minap meglebegtetett új modell is szerepet játszhatott augusztusban az egyelőre mérsékeltebb magyar olajimportban. Eszerint a Mol venné át a szállítás kockázatát az ukrajnai szakaszon az olaj tulajdonjogba vételével, amit a Portfolio elsőként vázolt, mint nagyobb esélyű forgatókönyvet.

Az idei első hét hónap összességében egyébként Ukrajna már 6,23 millió tonna orosz nyersolajat szállított át a három ország felé, amelyből a magyar súly volt messze a legnagyobb (46%, 2,84 millió tonna), aztán a szlovákok 31%-kal következtek (1,92 millió tonna), majd a csehek következtek 23%-kal (1,46 millió tonna). Csehországban már csak a lengyel Orlen tulajdonában álló litvinovi finomító használja a Barátság II. vezetéken oda érkező orosz nyersolajat, igaz a minap egy második világháborús bomba felfedezése miatt két hétre leállították a finomítót. Ez bizonyára rányomja a bélyegét az augusztusi, és akár a szeptemberi tényleges olajimport volumenre is. Hírek szerint a jövő év elejétől képes lesz teljesen leválni a litvinovi finomító az orosz nyersolaj importról.

Címlapkép forrása: Portfolio

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
powell fed