Belenyúl a gázkorlátozási szabályokba a kormány
Gazdaság

Belenyúl a gázkorlátozási szabályokba a kormány

A 2023. október 1-től indult gázév tapasztalatai alapján "szükségessé vált a szabályozás kis terjedelmű és az érintettek számára előnyös, terheket csökkentő módosítása, pontosítása", ezért néhány ponton belenyúlnak idén október 1-től a lakosságot nem érintő gázkorlátozási szabályokba – derült ki a kormány oldalán társadalmi egyeztetésre kirakott rendelettervezetből. Gázpiaci kilátásokról, ellátásbiztonsági kérdésekről is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyről további részletek itt érhetők el.

Ez a lényeg

Elindult tegnap a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló 399/2023. (VIII. 24.) Korm. rendelet módosításáról szóló rendelet tervezetének társadalmi egyeztetése. Ennek rövid indoklása leszögezi, hogy

A jogszabály célja az elmúlt időszak jogalkalmazói tapasztalatai alapján a hatályos norma pontosító jellegű módosítása. A módosítás a lakosságot nem érinti.

A rendelettervezet az egy évvel ezelőtti kormányrendelet 6. szakaszába, "az együttműködő földgázrendszerre vonatkozó országos szintű, egységes korlátozási besorolás elkészítése és adatszolgáltatás" című részbe nyúl bele, és csak a lakosságon kívüli szegmensre vonatkozik.

A rendelettervezet három paragrafust módosít, amelyek jobbára átfogalmazások, kisebb mértékű változtatások, illetve ahogy a hatásvizsgálati lap is rögzíti: "az érintettek számára előnyös, terheket csökkentő módosítás, pontosítás".

Ez abból a szempontból érthető, hogy Magyarország gázpiaci ellátásbiztonsági helyzete stabil, ezt az oroszországi szudzsai gáztranzit állomás ukrán elfoglalása után a minap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megerősítette. Emellett az is lényeges, hogy a föld alatti magyar gáztárolók együttes töltöttsége rendkívül magas (88%-os), az elmúlt évtized legmagasabb aránya közelében jár, illetve az igazán lényeges mutató: a tavalyi évi fogyasztás arányában a töltöttség, 56,5%-os. Bőven az uniós gáztároló feltöltési időközi célok felett vagyunk, és az új gázév kezdetére szinte teljesen tele lévő tárolókkal fordulhatunk rá. Így ezen szempontok miatt is érthető a gázkorlátozási terv felhasználók számára előnyös módosítása.

gaztaroloi toltottseg240823

Milyen módosításokról van szó konkrétan?

Az egyik kisebb mértékű módosítás lényege az, hogy eddig gázátadó állomásonként 10 köbméter/óra volt a felhasználási helyeknél az a kategória határ, amely felett a felhasználókat külön szerepeltetni kellett az országos szintű egységes korlátozási besorolási adatbázisban, amely határ 20 köbméter/órára emelkedik majd. A 20 köbméter alatti „felhasználók, felhasználási helyek felhasználását korlátozási kategóriánként, korlátozási kivételenként” kell szerepeltetni és folyamatosan frissíteni az elektronikus adatbázisban.

A 10-ről 20 köbméterre emelkedő kategória határ miatt az I–III. korlátozási kategóriából a II. kategória leírása is változni fog. A módosuló rendelet szerint „a II. korlátozási kategóriába tartoznak: a felhasználási helyen 20 m3 /óra feletti névleges összteljesítményű fogyasztásmérővel rendelkező felhasználók és felhasználási helyei”. Ezzel párhuzmosan módosul annak a felhasználók által kitöltendő nyilatkozatnak a tartalma is, amely a kapcsolattartói adatokról és a gázkorlátozás alóli kivételi körbe tartozásról szól, és a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

Egy másik, kisebb mértékű módosítás lényege az, hogy eddig ötféle lehetőséget határozott meg a rendelet arra, hogy a legfeljebb 4, illetve legfeljebb 72 óráig tartó gázkorlátozást mikor nem kellett alkalmazni, illetve a már elrendelt korlátozást mikor lehetett felfüggeszteni.

Október 1-től viszont az öt helyett már csak egy kategória marad: akkor, ha „helyrehozhatatlan technológiai károsodásal járna”.

A kormányrendelet 13. § (4) bekezdés a) pontja helyébe tehát a következő rendelkezés lép majd október 1-től: "A korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartam legfeljebb 4 óra. A felhasználó egyedi kérelme alapján a Hivatal az egyes korlátozási besorolási kategóriákra vagy kivételekre meghatározott, a korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartamot eltérően, de legfeljebb 72 óra időtartamban is megállapíthatja, vagy a korlátozást erre az időtartamra felfüggesztheti, ha a korlátozás legfeljebb 4 órás időtartamban történő végrehajtása vagy a már elrendelt korlátozás fennállása alatt olyan üzemzavaros állapot lép fel, amely esetén a korlátozás végrehajtása) „a) helyrehozhatatlan technológiai károsodással járna."

A módosításból tehát kikerül ez a négy további lehetőség, ami jelenleg még hatályos: „b) jelentős környezeti károsodással járna, c) az emberi életet vagy egészséget veszélyeztetné, d) a környezetet súlyosan veszélyeztető anyagnak a szabadba kerülését eredményezné, vagy e) a földgázteljesítmény – szerződésben meghatározott hőmérséklet alatt történő – elvonásával a káros anyagok környezetbe jutása valószínűsíthető.” A rendelettervezet a fentieken túl további szövegbeli pontosításokat, átfogalmazásokat is tartalmaz, illetve ahogy említettük: a felhasználók által kitöltendő nyilatkozat sablon tartalma is változott, amely a kapcsolattartói adatokról és a gázkorlátozás alóli kivételi körbe tartozásról szól.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kína usa háború