Tragédia a tengeren: felhozták Mike Lynch nagyvállalkozó holttestét is
Gazdaság

Tragédia a tengeren: felhozták Mike Lynch nagyvállalkozó holttestét is

MTI
Mike Lynch brit nagyvállalkozóé az ötödik holttest, amelyet a tűzoltóság búvárai az elsüllyeszthetetlennek tartott Bayesian luxusjachtról hoztak fel és szállítottak partra a szicíliai Porticello kikötőjében - közölte csütörtökön az olasz parti őrség. Már csak Lynch lányát keresik a hajótestben.

Lynch lánya, a 18 éves Hannah az egyetlen, akinek a holttestét még nem találták meg a búvárok. A hétfői baleset óta hat személy, köztük a családias körben bírósági felmentését ünneplő Mike Lynch holttestét találták meg a tűzoltóság búvárai.

A hatóságok korábban közölték, hogy a hajóroncsból

  • Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International elnöke,
  • Bloomer felesége, Judy, illetve
  • Cris Morvillo és felesége,
  • Neda Morvillo

holttestét hozták fel és azonosították. Morvillo Lynch ügyvédje volt, Bloomer pedig Lynch koronatanúja volt a vállalkozó csalási perében.

A brit zászló alatt közlekedő, 56 méteres Bayesian luxusjacht hétfő este süllyedt el egy vihar közepette Porticello kikötőjénél, a szicíliai partoktól egy kilométerre. A polgári védelem elmondása szerint egy víztölcsérnek nevezett, tornádóhoz hasonló időjárási jelenség boríthatta fel a hajót, amely gyorsan a mélybe süllyedt.

A Bayesian biztonságos hajó, mivel más jachtokhoz képest kisebb felületen éri a szél, és sajátos szerkezetének köszönhetően "elsüllyeszthetetlen" testet alkot - mondta egy interjúban Giovanni Costantino, a luxushajókat forgalmazó Italian Sea Group vezérigazgatója, akinek meglátása szerint a fedélzeten tartózkodókat terheli a felelősség a tragédiáért. Az Italian Sea Group tulajdonában áll az elsüllyedt hajó gyártója, a Perini Navi.

"Egymás utáni hibák sorozatát követték el" - mutatott rá Costantino a Corriere della Sera című lapban. - Az embereknek nem lett volna szabad a kabinokban tartózkodniuk, a hajót nem kellett volna lehorgonyozni, minden ajtónak és nyílásnak zárva kellett volna lennie - sorolta a vezérigazgató. A partról készült videofelvételen látszik, ahogy az árbóc fényei kialszanak. Ezt a hajót elöntő víz miatti rövidzárlat okozta - tette hozzá.

"És az hogyan lehet, hogy a hajó legénysége nem tudott a közelgő rossz időjárásról?" - mutatott rá Costantino, aki szerint a jacht utasai egy "abszurd eseményről" is beszámoltak: elmondásuk szerint a vihar váratlanul érkezett. "Ez nem így volt" - szögezte le Constantino. Amikor egy hajót lehorgonyoznak, akkor ajánlatos egy embert a hajóhídra küldeni, aki az időjárást figyeli. Ha ezt tették volna, akkor nem maradtak volna le a vihar érkezéséről - fejtette ki a vezérigazgató. "Ehelyett úgy öntötte el a víz a hajót, hogy az emberek a kabinokban tartózkodtak. Csapdába estek, azok a szerencsétlen emberek úgy végezték, mint az egerek" - mutatott rá a vezérigazgató.

A hétfői baleset hivatalosan hat ember halálát okozta, mivel Lynch lánya még eltűntnek számít. A személyzet egy tagját még hétfőn holtan emelték ki a vízből.

A jacht fedélzetén tartózkodó 22 ember közül 15-en életben maradtak.

Egyikük, egy nő a kezében tartotta a hullámok fölé egyéves gyermekét a vízben, hogy megmentse az életét.

A búvárok nehezen találták meg a holttesteket a szuperjacht 50 méter mély tengerfenékre süllyedt roncsában. "Egy kristálygömbre lenne szükség ahhoz, hogy tudjuk, mikor találjuk meg a következő holttestet" - nyilatkozta Luca Cari, a tűzoltóság szóvivője. Elmondása szerint nagyon nehéz mozogni a roncs belsejében, 1 métert előrehaladni akár 24 órába is telhet - tette hozzá.

Címlapkép forrása: Antonio Cascio/Bloomberg via Getty Images

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
omikron koronavírus omicron