Nincs megállás: még mindig gyorsul a régi-új fertőzés terjedése, és a legrosszabb még hátravan
Gazdaság

Nincs megállás: még mindig gyorsul a régi-új fertőzés terjedése, és a legrosszabb még hátravan

Portfolio
Augusztus 5. és 11. között 76 szamárköhögés-gyanús esetet regisztráltak a háziorvosok a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ heti jelentése szerint. Vagyis a fertőzés terjedése nem lassul, sőt, ami pedig a kilátásokat illeti, nincs sok jó hírünk. A pertussis betegség terjedési sebessége a legnagyobb nyári szabadságolások hetében is új csúcsokat dönt, az iskolai tanév beindulásával párhuzamosan szinte garantált a fertőzések további felfutása.

Augusztus első teljes hetében, amikor a szabadságolások leginkább jellemzőek idehaza, új csúcsra futott a szamárköhögés-gyanús betegek heti száma. Az NNGYK 76 ilyen beteget azonosított, az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 19 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist, a többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

Ez egyúttal új rekordot is jelent a heti gyanús esetek számában, vagyis a fertőzés terjedése nem csillapodik.

Külön aggasztó, hogy ebben a nyári időszakban még mindig ilyen magas az új esetszám. A kilátások sem túl rózsásak: szeptember 2-án ugyanis megkezdődik az új iskolai tanév, és ezzel a találkozások száma is megsokszorozódik a közösségekben. Nem lennénk meglepve ezért, ha szeptembertől tovább növekedne a heti új gyanús esetszám a szamárköhögés tekintetében, és erre jön még rá, hogy még jobban elkezdenek terjedni a felsőlégúti betegségek a közösségi találkozások nyomán. Arról már az elmúlt hetekben írtunk, hogy a Covid-terjedés is felépülőben van idehaza.

Ezzel a gyanús esetek kumulált száma idén már 374 főnél jár, ami kimagasló érték a korábbi évekhez képest, amikor évente csupán néhány esetet találtak országosan. Mindez azért különös, hiszen az eddig jellemző magas átoltottság miatt a háziorvosok általában leginkább a tankönyvekben találkoztak ezekkel a betegségekkel, a gyakorlatban kevéssé.

Arról több cikkünkben írtunk már, hogy miért terjed most így a szamárköhögés:

Nem véletlen a fenti számok és folyamatok fényében, hogy néhány héttel ezelőtt az NNGYK végre elismerte, hogy járványszerű a betegség terjedése. A hivatalos kommunikációban és közleményekben nem jelent meg ez a kifejezés, viszont a járványügyi hatóság illetékese már így fogalmaz. Legutóbb az Inforádiónak nyilatkozott Galgóczi Ágnes, az NNGYK járványügyi főosztályvezetője, aki elmondta, hogy a mostani terjedési ütem annak is köszönhető, hogy egyre több, akut köhögéses tüneteket produkáló betegtől kerül minta a laboratóriumokba, a betegség gyanúját pedig bejelentik a nyilvántartásba. Korcsoportos bontás szerint az egy év alattiak a legjobban érintettek, akik életkoruknál fogva oltatlanok vagy részlegesen oltottak - fogalmazott.

Természetesen a szamárköhögés vonatkozásában vannak járványügyi intézkedések.

Ellenőrzik, hogy megtörténik-e a bejelentés, és ha igazolódik a diagnózis, akkor kontaktkutatást is kell végezni. Bizonyos esetekben fel kell mérni a kontaktok oltottsági helyzetét, illetve járványügyi megfigyelésre van szükség" – fejtette ki a szakember. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezek egyedi járványügyi intézkedések, amelyet a helyi népegészségügyi hatóságok minden egyes bejelentett esetnél elvégeznek. Országos szintű intézkedésre nincs szükség - vélekedett.

Korábban kérdéseket küldtünk a hatóságnak, amiben aziránt érdeklődtünk, hogy tervezik-e, hogy nemcsak lakosságcsoportnak ajánlják a védőoltást, hanem bizonyos köröknek kötelezővé teszik, vagy ajánlást fogalmaznak meg számukra is, elsősorban azoknál, akik gyermekgyógyászatban csecsemőkkel foglalkoznak. Egyelőre nem kaptunk válaszokat.

A hatóság múlt heti közleményében (reagálva a vakcinahiányt firtató cikkeinkre) azt hangoztatta, hogy Európában a nagy érdeklődés miatt az oltóanyag átmenetileg nehezebben elérhető, azonban hazánkba az elmúlt hét végén újabb nagyobb szállítmány Adacel polio oltóanyag érkezett, amely a hét második felében (augusztus 14. után) országos szinten elérhető lesz a patikákban. "A szamárköhögés elleni vakcinát a háziorvos írja fel, ezt követően a készítmény a recepttel a gyógyszertárakban kiváltható. Az oltatlan és részlegesen oltott csecsemők védelme érdekében az a legfontosabb, hogy időben megkapják az esedékes védőoltásukat, azok indokolatlanul ne halasztódjanak. Oltásukhoz az oltóanyag ellátás biztosított - a kötelező védőoltási programhoz az NNGYK központilag vásárolja az oltóanyagot" - olvasható a közleményben, amelyben a hatóság megismétli a járványügyi ajánlásait is. "A csecsemők védelmében az NNGYK továbbra is ajánlja a védőoltás beadását a 3. trimeszterben lévő várandós édesanyáknak, valamint a közeli családtagok újraoltását is. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben. Éppen ezért az NNGYK hangsúlyozottan kéri, hogy a szülést követő első két hónapban ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását" - írták.

Korábban a Portfolio is több cikkében foglalkozott azzal, hogy a leginkább kiszolgáltatott csoport a csecsemők csoportja. A 32. héten is a körükben volt a legmagasabb az előfordulás. Az idei első 32 hétben pedig 96 gyanús esetet azonosítottak a csecsemők körében, ami azt jelenti, hogy minden negyedik gyanús eset a legkisebbek köréből került ki.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy gyakorlatilag már országos terjedésről beszélünk, ugyanis a legfrissebb heti jelentésében az NNGYK azt is közölte, hogy a pertussis gyanú bejelentések a Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy vármegye kivételével a fővárosból és 16 vármegyéből érkeztek.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Covid koronavírus új hullám