Gazdaság

Németországban csökkent a szakképzett munkaerő hiánya

MTI
Németországban enyhén csökkent a szakképzett munkaerő hiányáról beszámoló vállalatok aránya júliusban - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet felmérésének eredményeiből.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) adatai szerint júliusban Németországban a megkérdezett mintegy 9 ezer vállalat 33,8 százaléka számolt be szakemberhiányról, áprilisban ugyanez az arány 34,9 százalék volt.

A lanyha gazdasági teljesítmény jelenleg csökkenti a szakképzett munkaerő iránti keresletet - fogalmazott Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezető szakértője. A demográfiai változások miatt azonban a szakemberhiány tartós lesz, és újra súlyosbodni fog - tette hozzá Klaus Wohlrabe.

A németországi szakemberhiányra vonatkozó ráta 2022 júliusában érte el történelmi csúcsát 49,7 százalékon.

A szakemberhiány a júliusi adatok alapján különösen súlyosan érinti a szolgáltatási szektort, ahol a vállalatok 39,7 százaléka számolt be arról, hogy nem talál megfelelő jelentkezőket. A felmérés tanúsága szerint a munkaerő-toborzó és munkaerő-kölcsönző vállalatok körülbelül 70 százaléka nem talál elegendő szakképzett munkaerőt. Hasonló a helyzet a jogi és adótanácsadók, valamint a könyvvizsgáló cégek esetében is.

A logisztikai ágazat vállalatainak csaknem kétharmada, míg a feldolgozóiparban nagyjából minden negyedik vállalat számolt be szakemberhiányról júliusban.

A járműipari szakemberhiány rátája csaknem 30 százalékon állt júliusban, míg a bútoriparban 14 százalékot regisztráltak.

A kereskedelemben és az építőiparban a vállalatok valamivel több mint egynegyede számolt be a szakképzett munkaerő hiányáról.

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
omikron koronavírus omicron