Már az USA gazdaságát fenyegetik a kanadai vasúti sztrájkok
Gazdaság

Már az USA gazdaságát fenyegetik a kanadai vasúti sztrájkok

Portfolio
A kanadai vasúti teherforgalom leállása miatt veszélybe kerültek az észak-amerikai ellátási láncok. A Canadian National Railway (CN) és a Canadian Pacific Kansas City (CPKC) csütörtök hajnal óta közel 9300 munkavállalót zárt ki a munkavégzésből, miután nem sikerült megegyezni a Teamsters szakszervezettel - számolt be a BBC.

Justin Trudeau miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány hamarosan lépéseket tesz a sztrájk megoldására. "Nem vesszük ezt félvállról, raita vagyunk a dolgon" - nyilatkozta újságíróknak Québecben.

A vita jelentős hatással lehet Kanada exportjára, mivel az ország az összes exportált áru mintegy 75%-át az Egyesült Államokba küldi, főként vasúton. Emellett több tízezer ember ingázását is megnehezítheti a munkabeszüntetés Torontóban, Montrealban és Vancouverben.

A tárgyalások hónapok óta zajlottak, de szerdán késő este leálltak. Mindkét fél a másikat vádolja a komoly tárgyalási szándék hiányával. A vasúttársaságok szerint a munkafeltételekre, például a műszakbeosztásra és a pihenésre vonatkozó rendelkezések miatt rekedtek meg a tárgyalások.

François Laporte, a Teamsters Canada országos elnöke a BBC-nek nyilatkozva kiemelte: "Biztosítani akarjuk, hogy ezeket a vonatokat olyan emberek vezessék, akik elengedő pihenési lehetőségett kapnak, akik biztonságban vannak, és akik nem fáradtak el".

Több ipari és kereskedelmi szervezet figyelmeztetett a leállás súlyos következményeire. A Kanadai Vasúti Szövetség szerint évente mintegy 380 milliárd kanadai dollár értékű árut szállítanak vasúton az országban.

A Fehér Ház kapcsolatba lépett a kanadai vezetőkkel, és arra bátorítja a feleket, hogy folytassák a tárgyalásokat. Szakértők szerint ha a felek nem tudnak megegyezni, a kormány a következő napokban valószínűleg törvényt fog elfogadni a munkába való visszatérésről.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-520139072