Elözönlik a Kanári-szigeteket a bevándorlók: súlyos a helyzet
Gazdaság

Elözönlik a Kanári-szigeteket a bevándorlók: súlyos a helyzet

MTI
Drámaian növekszik az illegális bevándorlók száma a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken, január 1. és augusztus 15. között 22 ezer 304 illegális bevándorló érkezett hajóval az Atlanti-óceánon található szigetcsoportra, elsősorban a nyugat-afrikai országokból. Ez a szám 126 százalékos növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest - jelentette a spanyol belügyminisztérium.

Fernando Clavijo, a Kanári-szigeteket magában foglaló tartomány elnöke leszögezte, hogy a helyzet nem tartható tovább, az érkező bevándorlók száma már régen meghaladta a szigetek befogadóképességét.

Madrid becslései szerint Mauritániában a szomszédos Mali válságállamból körülbelül 300 ezer menekült várakozik jelenleg, hogy továbbindulhasson a Kanári-szigetekre. További hullámok várhatók Szenegálból és Gambiából. A menekültáradat megállítása érdekében Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a jövő héten válságtárgyalásokra utazik ebbe a három országba.

A csónakkal, bárkákkal érkező afrikai menekültek többsége a délebben fekvő nyugati országokból indult el az Atlanti-óceánon átvezető tengeri útvonalon, miután az Európai Unió megállapodott Marokkóval a parti vizek ellenőrzésének szigorításáról. A több mint 1000 kilométeres tengeri útvonal azonban sokkal hosszabb és veszélyesebb, mint a Marokkóból induló. Ha a délről érkező hajók elkerülik a legkeletibb El Hierro és La Palma szigeteket, akkor a menekültek a nyílt óceánon életveszélyes helyzetbe kerülhetnek - mondta Helena Maleno, a Caminando Fronteras spanyol menekültügyi segélyszervezet munkatársa az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva.

Szakértők szerint ez a világ legveszélyesebb tengeri útvonala, és a becslések szerint a Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre bárkákkal nekivágók mintegy 25 százaléka meghal útközben.

Fernando Clavijo a menekülthajókon kísérő nélkül érkező kiskorúak számának növekedésére is felhívta a spanyol kormányfő figyelmét. A szigeteken jelenleg 5200 kiskorú tartózkodik, ami jóval meghaladja a befogadóközpontokban számukra fenntartott 2000 férőhelyet. A regionális kormány az év végére 7000 kiskorú érkezésére számít Nyugat-Afrika partjairól. Clavijo felszólította a spanyol kormányt, valamint a szárazföldi régiókat, hogy fogadják be a kísérő nélkül érkező fiatalokat.

Spanyolországban országszerte 31 ezer 155 illegális bevándorlót regisztráltak az év folyamán, 66 százalékkal többet a tavalyinál. A Kanári-szigetek mellett különösen feszült a helyzet a szintén Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai exklávéban, Ceutában, ahova marokkói fiatalok naponta próbálnak eljutni. Az illegális bevándorlók száma itt 173 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
usa new york empire state