Bekapcsolták a hatalmas naperőművet Tapolca mellett, nagyon kellemetlen adat derült ki
Gazdaság

Bekapcsolták a hatalmas naperőművet Tapolca mellett, nagyon kellemetlen adat derült ki

Az eredetileg tervezettnél korábban termelésbe állt július végén a hatalmas naperőmű Tapolca mellett, amely a júliusi országos statisztikán is meglátszott, és ez a projekt is hozzájárul ahhoz, hogy év végéig összejöjjön egy újabb bűvös határ a beépített naperőművi kapacitásokban Magyarországon. A tapolcai projektet fejlesztő izraeli cég a közleményében felfedett egy olyan adatot is, ami jól rámutat arra, hogy mennyire erőteljes a naperőművek kannibalizációs hatása Magyarországon, hiszen sokkal kisebb piaci alapú árbevétellel és megtérüléssel számol most, mint néhány hónappal ezelőtt. A naperőművek terjedéséről, megtérülési kérdéseiről, és az általuk okozott hálózati, ellátási kihívásokról is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

A Portfolio márciusban elsőként írta meg, hogy egy hatalmas naperőmű projekt épül Tapolca mellett, most pedig az izraeli fejlesztő cég, az Enlight Renewable Energy azt is bejelentette, hogy már július 31-én kereskedelmi üzembe is állt az erőmű, korábban, mint ami az eredeti tervekben szerepelt.

A 60 megawattos kapacitású tapolcai erőmű az ötödik magyarországi megújuló energiás projektje az izraeli cégnek, és ezzel az összes magyarországi erőművi kapacitásuk 144 MW-ra nőtt. A tapolcai projektben termelt villamos energiát piaci áron értékesíti a cég, és várhatóan annyi áramot termel majd ez a naperőmű, ami mintegy 30 ezer háztartás éves fogyasztását fedezné.

A tapolcai projekt 48 millió dollárba került, azaz végül sikerült a márciusban jelzett 49-51 millió dolláros sáv alá szorítani a költségeket, amelyhez a Raiffeisen Banktól kapott forrást a cég, 21 millió dollárt pedig saját forrásból nyújtott a projekthez. A közlemény szerint éves szinten 6 millió dollár bevételt termelhet a tapolcai projekt, amelyből a működési költségeket levonva az EBITDA 5 millió dollár lehet.

Mindez azért is nagyon érdekes, mert márciusban még azzal kalkulált az izraeli projektfejlesztő, hogy az első teljes évben 9-10 millió dolláros bevételt, illetve 8-9 millió dolláros EBITDA-t termelhet a tapolcai projekt.

Így tehát öt hónap elteltével már sokkal rosszabbul látja a bevételszerzési és megtérülési lehetőségeket az izraeli cég.

Ez a naperőművek gyors hazai és európai kapacitásnövekedésével, illetve az összekapcsolt európai árampiaccal, így végülis a naperőművek egymást kannibalizáló hatásával szorosan összefügg. Ez azt jelenti: hónapok óta azt látjuk, hogy főként a hétvégi naposabb időszakokban sok órára nulla közelébe, esetleg mínuszba fordul a nagykereskedelmi piacon az áram ára Magyarországon (is), és így huzamosabb időre 50% alá esik a naperőművek által megkereshető árbevétel aránya a zsinór áramárhoz képest (éves szinten 75-80% körül lehet idén). Mindez a piaci alapon értékesítő tapolcai projektnek is jócskán rontja a bevételszerzési képességeit.

A 60 MW-os tapolcai projekt hálózatra kapcsolása egyébként az országos statisztikán is meglátszik. A napokban adta ki a MAVIR a július végéig elérhető naperőművi beépített kapacitás adatokat, amely azt mutatja, hogy a hetedik hónapban 110 MW-tal nőtt az ipari méretű naperőművek beépített kapacitása, így tehát ennek a bő fele volt a tapolcai projekt.

Július végére elérte a 3678 MW-ot az ipari méretű naperőművek beépített kapacitása, a háztartási méretű (HMKE) és saját célra termelő erőművekkel (SCTE) együtt pedig a teljes kapacitás immár 6767,8 MW-ra nőtt augusztus 1-re. Ez azt jelenti, hogy év elejéhez képest csaknem 730 MW-tal nőtt a beépített kapacitás, így

reális az esély arra, hogy év végére elérje az ország a kerek 7000 MW-os beépített kapacitást, és egyúttal összejöjjön sorozatban a harmadik egymást követő évben az 1 GW-os naperőművi kapacitásnövekedés.

A friss júliusi naperőművi statisztikákról és a belőlük levonható következtetésekről egy másik elemzésben írunk a napokban.

Címlapkép forrása: Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kormányinfo