Nagy Márton: cash-flow problémánk van, le kell mondanunk egyelőre a növekedési álmokról
Gazdaság

Nagy Márton: cash-flow problémánk van, le kell mondanunk egyelőre a növekedési álmokról

Portfolio
Cash-flow probléma van a magyar állami költségvetésben a magas kamatkiadások miatt, ezért rövid távon le kell mondani a növekedési álmokról, és újabb beruházások elhalasztását is vizsgálja a gazdasági kabinet 2025-ről 2026-2027-re – többek között ezekről beszélt Nagy Márton az Indexnek adott interjúban. A nemzetgazdasági miniszter ezzel együtt új költségvetési intézkedéseket is belengetett a jövő évi büdzsében, így például a családi adókedvezmény megduplázása mellett azt, hogy adóügyi és adminisztratív könnyítések jöhetnek a felhalmozott megtakarítások otthonteremtési felhasználásának segítéséhez, és a vidéki fiatalok pályakezdéséhez is jöhet segítség. A budapesti lakáspiaci feszültség oldásához felvetette az Airbnb megfelelő szabályozását is, míg a kkv-k számára is jöhet egy állami beruházás támogató program. A miniszter a kamatcsökkentések mellett a Magyar Nemzeti Bank további monetáris élénkítését is felvetette, mert úgy látja, hogy a mostani gazdasági környezetben „megengedhető célzott hitelösztönző program”. Nagy Márton lesz a nyitóelőadó a Portfolio szeptember 17-i Future of Finance konferenciáján, amelyről további részletek itt érhetők el.

A terjedelmes interjú fontosabb témái az alábbiak voltak, amelyek kapcsán néhány üzenetet is összefoglalunk:

  • A fogyasztás helyreállása csak lassan megy. „Fontos lenne idén újraindítani a gazdasági növekedést, ugyanakkor látni kell, hogy a fogyasztást gátló óvatossági motívum oldódása hosszabb időt vesz majd igénybe, több türelemre van szükség, …ezért csak fokozatos helyreállásról beszélhetünk.” „Idén a növekedés 2 százalék körül lehet, és jövőre tudjuk megcélozni a 4 százalékot.”
  • Az alacsonyabb jövedelműekre és a kkv-kra kell koncentrálni. Kijelentette „A válság következtében ugyanis sokkal jobban megsérültek az alacsonyabb jövedelmű háztartások és kisebb vállalatok. Az újraindításkor rájuk kell koncentrálni: az alacsony jövedelmű vidéki családokra és a fiatalokra, valamint a vállalati szektorban a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokra.”
  • Nagyon óvatosak a háztartások. A miniszter rámutatott, hogy miközben gyors, 10% körüli a reálbér-emelkedés, és jelentős a hitelkiáramlás, a magyar lakosság „Megtakarít, pénzügyi- és lakásvagyonát növeli. A mi számaink szerint a bruttó megtakarítási ráta már elérte a 15 százalékot, ami jelentősen nagyobb, mint a több évtizedes átlag. Mindez arra utal, hogy erős az óvatossági motívum.”
  • Nem költik el a lakossági állampapírok utáni kamatot. Azt is rögzítette, hogy idén az állam a lakossági állampapírok kamatára a GDP 2%-át fizeti ki összesen, és a februárban kifizetett 400 milliárd forint kamat kapcsán „nem látjuk, hogy ezt elköltötték volna, lényegében újra befektetik.” Így szerinte „például a Prémium Magyar Állampapírok hozamainak – amelyek 18 százalék felett tetőztek – jelentős szerepe volt, hogy az óvatossági motívum nem enyhült és a fogyasztás helyreállása még várat magára.”
  • A lakhatási kérdés fontosabb lehet a háztartások egy részének a fogyasztásnövelésnél. A vagyoni és megtakarítási helyzet kapcsán úgy összegzett a miniszter: „Mintha a középréteg és az átlag alatti jövedelműek még óvatosabbá váltak volna. Emellett az is érdekes a számok alapján, hogy fontosabb számukra az otthonteremtés és az elmaradt lakásvásárlások pótlása, mint az elmaradt fogyasztás pótlása.” A számok alapján úgy tűnik, hogy „a lakosság az emelkedő béréből nem „extrán” fogyaszt, hanem egyrészt a lakáshitel önerejére gyűjt, másrészt törlesztőrészletre költ.” Ezért azt állapította meg: „a lakosságnak a lakhatási kérdések, a lakhatás biztonsága fontosabbak, mint akár a magasabb élelmiszerfogyasztás. A lakhatás fontosabb, mint a fogyasztás helyreállítása.”
  • Felmerül az Airbnb szabályozása. A fenti folyamatok kapcsán úgy fogalmazott: „Itt vetődik fel az Airbnb megfelelő szabályozása is, mert ez egyértelműen lakhatási kérdés. Jelenleg ugyanis Budapesten 26 ezer lakást adnak ki rövidtávra, ami csökkenti a lakáskínálatot, magasabb lakásinflációt okoz és megnehezíti a lakáshoz való hozzáférést.”
  • Ugrott a külföldi utazások száma és felrobbant a külföldi webshopokból rendelések volumene. A miniszter rámutatott, hogy egyrészt sokkal többet utazunk idén külföldre (az első negyedévben 40%-os volt a növekedés, ami negyedévente mintegy 400 milliárd forint fogyasztás kivitelét jelenti), másrészt felrobbant a külföldi webshopokból rendelések volumene. Utóbbi kapcsán jelezte, hogy a hazai bankkártyák általi külföldi online költések (melynek vélhetően nagy része külföldi webshop), 28 százalékos növekedést mutatott az első negyedévben és megközelítette a 600 milliárd forintot, ami a kiskereskedelmi forgalom 10-15 százaléka, a GDP 0,7-0,8 százaléka. Megállapította: ez közgazdaságilag növeli a hazai fogyasztást és importot is persze, és így a GDP-re semleges hatással van.
  • Lehúzzák az exportot az elektromos járműipari átállási gondok. A miniszter a visszafogott magyar gazdasági növekedés kapcsán ostorozta a 2035-ös, átgondolatlan uniós célt az elektromos autós átállásra, amely mögött nincs egységes, kiforrott stratégia és direktíva. Másrészt rámutatott, hogy a magyar exportot „a jármű- és akkumulátor-kivitel húzza le. Egész Európában problémák vannak az elektromos járműipari átállással”, és megjegyezte, hogy „Németországban már tömeges kirúgások vannak az autóipari beszállítócégeknél”.
  • Le kell mondani rövid távon a növekedési álmokról, a költségvetési egyensúly fontosabb. A miniszter emlékeztetett rá, hogy „idén nulla lesz az elsődleges hiány, és a kamatkiadások csökkenésének ütemében kell a költségvetési hiánypályát is csökkenteni”, azaz nem lesz érdemi mozgástér még egy jó ideig a költségvetési élénkítésre. Emiatt összességében azt üzente: „rövid távon a növekedési álmokról le kell mondani, az egyensúlyhoz való gyors visszatérés gátolja, illetve késlelteti a gazdaság újraindítását.”
  • „Cash-flow problémánk van”. A miniszter leszögezte, hogy az elmúlt évek költségvetési válságkezelése mellett a gazdaság alapszövete nem sérült, csúcson a foglalkoztatottság, nem csökkentek a fizetések és ömlik be az FDI az országba. Ezért megállapította, hogy „A költségvetésnek tehát nincs strukturális problémája, az alapvető adórendszerhez tehát nem szabad hozzányúlni. Cash flow problémánk van, a likviditást kell optimalizálni”. Utóbbi alatt azt érti: „2024-ben kamatkiadási nehézségek akadtak és akadnak, ezeket cash flow szempontból lehet kezelni”.
  • Beruházások elhalasztásával kell kezelni a cash-flow problémát, hogy ne kelljen hozzányúlni a 13. havi nyugdíjhoz és a rezsivédelemhez. A miniszter szerint a kamatkiadásokból adódó cash-flow problémát úgy kell kezelni, hogy „a kiadásokat racionalizáljuk, az állami beruházásokat eltoljuk”. Emlékeztetett rá, hogy a gazdasági kabinet már több körben vizsgálta az egymilliárd forint feletti beruházások lehetséges átütemezését 2024-ről 2025–2026-ra (itt volt egy 645 milliárdos lefaragás), és új intézkedésként jelezte: „most vizsgáljuk, hogy miként tudunk eltolni beruházásokat 2025-ről 2026–2027-re.” Úgy fogalmazott: „Az Európai Unió szerint tarthatatlan a 13. havi nyugdíj és rezsivédelem, szerintük el kell törölni, de mindenkit megnyugtatok: semmi ok nincs, amiért ezekhez hozzá kellene nyúlni”. Rámutatott, fokozatosan költekezési mozgásteret ad majd, hogy „míg idén a GDP-arányos költségvetési kamatkiadás 4,9 százalék körül alakulhat, addig ez 3,8 százalékra csökken 2025-ben.”
  • Megengedhető lenne egy „célzott hitelösztönző program”. A miniszter szerint a 3%-os (plusz-mínusz 1%-pontos) inflációs célkövető rendszer, amelyhez Brüsszel szerint ragaszkodni kell, „Ezek beidegződések, magunknak állított korlátok”. Úgy látja, hogy 4%-os magyarországi infláció mellett „A nagy kérdés, hogy a jegybank mikor ereszt ki és nyitja meg a pénzcsapokat.” Szerinte ilyenen most nem dolgozik a kormány, noha korábban hasonló gazdasági helyzetben a jegybankelnök hitelösztönző programot lépett meg. A miniszter úgy fogalmazott: „véleményem szerint ebben a reálkamat- és makrogazdasági környezetben megengedhető célzott hitelösztönző program.”
  • Ilyen célzott fiskális és monetáris politikai programokra lenne szükség. A miniszter szerint „A költségvetésnek célzottan a vidéket, a fiatalokat, a családokat kell támogatni, valamint a hazai tulajdonú kkv-kat. Az MNB részéről az NHP-hoz és NKP-hez hasonló típusú programok ideálisak lennének.” Előrevetítette, hogy a jövő évi költségvetési lépéseknél „a családokat, a fiatalokat, a vidéki lakosokat szeretnénk a fókuszba helyezni.”
  • Ezek lehetnek a konkrét lépések. A családok kapcsán megismételte a már bejelentett célt: „jövőre megduplázzuk a gyermekek után járó családi adókedvezményt”, új intézkedésként jelezte: „támogatni szeretnénk őket abban, hogy a megtakarításokat minél könnyebben otthonteremtésre tudják felhasználni”.  itt arra gondolt, hogy „az adóügyi költségeket vagy adminisztratív korlátokat érdemes lehet eltörölni”. Emellett „el kell kezdeni támogatni a vidéki fiatalokat, a pályakezdésükhöz segítséget kell nyújtani”. A kkv-k esetében pedig egy olyan új célzott és beruházást támogató rendszer felépítését jelezte, mint a nagyberuházásokat támogató Egyedi Kormánydöntés (EKD).
  • Minimálbér-emelési cél. Hangsúlyozta, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum súlyozott átlagával kijövő effektív minimálbért kell nézni, amely kapcsán a 17. helyen áll Magyarország az EU-ban, „a régióban az élmezőnyhöz tartozik, megelőzve Csehországot, Szlovákiát, Romániát és Bulgáriát”. Szavai szerint a kormány szükségesnek látja, hogy összezárja a minimálbér és az átlagbér közötti ollót, ezért az a cél, hogy „az átlagbérek 50 százalékára fontos lenne felemelni a minimálbért, természetesen több lépcsőben, de legkésőbb 2027-ig.”

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Meg fogsz lepődni, milyen gazdagok az emberek Magyarországon

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
DSZZS20240708005