Kétéves csúcsra nőtt a magyar államadósság ráta a magas deficit és a váratlan recesszió mellett
Gazdaság

Kétéves csúcsra nőtt a magyar államadósság ráta a magas deficit és a váratlan recesszió mellett

Portfolio
Még mindig jelentős, a GDP arányában 5,5%-os volt az államháztartás nettó finanszírozási igénye az idei második negyedévvel zárult utolsó egy év során, és az április-június közötti váratlan recesszió mellett ez oda vezetett, hogy kétéves csúcsra, 76,1%-ra emelkedett június végére a GDP-arányos államadósság ráta – derült ki a Magyar Nemzeti Bank szerdai adataiból.

Szerdán tette közzé az MNB a pénzügyi számlák előzetes második negyedéves adatait, amelynek háztartási „lábáról” ebben a cikkben írtunk, az államháztartási „láb” kapcsán pedig az alábbiak a fontosak:

  • Bár a második negyedévben az államháztartás finanszírozási igénye mindössze a GDP 2%-ára csökkent az első negyedévi 6,2%-ról, de ha a szezonálisan kiigazított adatra tekintünk, akkor ott bizony még 4,9%-os deficitet látunk az első negyedévi 5,7% után.
  • A trendeket jobban megragadó utolsó négy negyedév államháztartási finanszírozási igénye az első negyedévi 5,8%-ról a GDP 5,5%-ára mérséklődött a második negyedévben, de ez még mindig jóval magasabb, mint az idei évi 4,5%-os hivatalos kormányzati deficitcél. Közben Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter éppen egy ma megjelent interjúban beszélt költségvetési cash-flow problémáról a magasra futó állami kamatkiadások miatt. Emellett azt vázolta, hogy a háztartások óvatos fogyasztása és külső okok miatt az idei GDP-növekedés csak 2% körül alakulhat, a növekedési álmokról pedig egyelőre le kell mondani:
  • A második negyedévben váratlanul ismét visszaesett a magyar gazdaság, így emellett a június végére kialakult bruttó, konszolidált, névértéken számított adósság (59553 milliárd forint) az első negyedév végi 76%-ról a GDP 76,1%-ára növekedett. A friss arányszám kétéves csúcsot jelent.

Az MNB mai jelentéséből az is kiderült, hogy az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2024 második negyedévével záruló egy évben a GDP 7,9 százaléka volt (6212 milliárd forint). A háztartások nettó pénzügyi vagyona a GDP 115,2 százalékát érte el 2024 második negyedévének végén. További részletek saját elemzésünkben:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Meg fogsz lepődni, milyen gazdagok az emberek Magyarországon

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
kína-vlagyimir-putyin-hszi-csin-ping-oroszország-földgáz-együttműködés-energetika-mihail-misusztyin-orosz-ukrán-háború