FONTOS A háború eddigi egyik legnagyobb támadása érte Moszkvát
Itt a közgazdászok előrejelzése: a feje tetejére állítaná a világot, ha Trump lenne az elnök
Gazdaság

Itt a közgazdászok előrejelzése: a feje tetejére állítaná a világot, ha Trump lenne az elnök

Portfolio
Erőteljes gazdasági növekedés az Egyesült Államokban, gyengébb növekedés Európában, magasabb amerikai infláció és dollárkamatok – így foglalhatók össze a kilátások arra az esetre, ha Donald Trump republikánus elnök nyerné meg a novemberi választást. Az ING Bank három forgatókönvet készített a választásra, és megvizsgálta ezek gazdaságra és piacokra gyakorolt hatásait. Érdekes dolgok jöttek ki belőle.

A piacokra leselkedő egyik legnagyobb kockázat idén az amerikai elnökválasztás, amelynek kimenete a piacok mellett a gazdaság kilátásait is jelentős mértékben befolyásolhatja. Az ING Bank elemzésében megvizsgálta, hogy az elnökválasztás lehetséges kimeneteinek milyen következményei lehetnek. Három forgatókönyvvel számoltak:

  • az első esetben Donald Trump nyer, és a republikánusok megszerzik a képviselőházat és a szenátust is;
  • a második esetben szintén Trump nyer, a repulbikánusok megszerzik a képviselőházat, ám a demokratáké a szenátus;
  • a harmadik szcenárió szerint Kamala Harris lesz az elnök republikánus képviselőházzal és demokrata szenátussal.

Teljes demokrata győzelemre tehát az ING-nek nincs forgatókönyve. Az alábbi táblázat a bank előrejelzéseit foglalja össze a fenti három forgatókönyvre vonatkozóan, a következőkben pedig részletesen megvizsgáljuk ezeket egyesével.

A teljes republikánus győzelem erős dollárt hozna

Ha a republikánusok megnyernék a Kongresszus mindkét házát, és az elnököt is ők adnák, akkor az ING szerint a 2017-es adócsökkentések kiszélesítése lenne a prioritás. Emellett a bevándorlás szabályozása hangsúlyosabb lenne, a költségvetési költekezés viszont jelentős maradna (ez a Biden-adminisztráció idején is így volt), a kiadások nem fognák vissza, csak átstrukturálnák a republikánusok.

A külpolitika másodlagos fontosságú lenne az ING szerint, de lennének jelentős változások. Ukrajna kevesebb támogatást kapna, Tajvan sem számíthatna annyira az Egyesült Államokra, mint most. A geopolitikai kockázatok jelentősebbé válhatnak. Emellett a kereskedelmi háborúzás gyakorlata is visszatérne, de mivel ez nem prioritás, ezért a vámokat inkább 2026-ban vezetnék be, mint 2025-ben. Előbb az adócsökkentéseket, majd a migráció szabályozását hajtanák végre, és csak ezt követné a kereskedelmi partnerek megregulázása.

A teljes republikánus győzelem rövid távú forgatókönyve szerint kezdetben fellendülne a gazdasági növekedés, ez lenne a Trump-kabinet fő célja (a munkahelyteremtéssel együtt, de a kettő összefügg). A GDP-növekedést az adócsökkentések és a külföldi termelő vállalatok hazatelepülése lökné meg, míg a növekedést lassító védővámokkal csak a ciklus későbbi szakaszában számol az ING.

Ez a forgatókönyv jár a legkomolyabb inflációs kockázatokkal.

Az adócsökkentések, a költségvetési élénkítés és a migráció korlátozása és a védővámok emelkedése egyaránt az infláció emelkedésének irányába hat, így ez a forgatókönyv járna együtt a legmagasabb kamatpályával. Sőt, a republikánus szemlélet általánosan – és nem csak átmenetileg – is magasabb kamatokat eredményezhet. A fentiekből már kitalálható, de ez a forgatókönyv hozná a legkomolyabb dollárerősödést: 2025 végére akár paritás alá is erősödhet a dollár az euróval szemben.

Az adócsökkentések rövid távon olajár-emelkedést hozhatnak a bank elemzői szerint, ám az amerikai energetikai függetlenségre való törekvés és a republikánus kormány OPEC+-ra gyakorolt várható nyomása miatt az olaj ára csökkeni fog hosszabb távon.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Ha a demokraták nyerik a házat, Trump hamarabb vezet be védővámokat

A második forgatókönyv szerint szintén Trump lenne az elnök, ám a szenátust megtartanák a demokraták. Ebben az esetben a Trump-kormány ki tudná terjeszteni az adócsökkentést, de a demokraták ennek egy részét megkísérelnék blokkolni. A kormányzati kiadások továbbra is jelentősek maradnának, ám a deficit növelése előtt a szenátusi demokraták akadályokat görgetnének, így a hazai gazdaságpolitikai intézkedések csak egy része valósulhatna meg. Ugyanígy nehéz dolga lenne a bevándorlás szigorításával.

Mivel a belpolitikában a megosztott Kongresszus miatt Trumpnak meg lenne kötve a keze, nagyobb figyelmet kapna a külpolitika. Az ING szerint az Egyesült Államok megállapodásra jutna Oroszországgal, ami egyben azt jelentené, hogy Ukrajna megszállt területeinek egy része orosz fennhatóság alatt maradna. A bank elemzői szerint a közel-keleti konfliktus is enyhülne (erre részletesebben nem térnek ki).

A hangsúlyosabb külpolitika része lenne az erőteljes kereskedelmi háborúzás is, amely Trump győzelme után – demokrata szenátussal – nagyon hamar megindulna. Az ING arra számít, hogy Trump 60%-os védővámot vetne ki a kínai importra és 10%-ot globálisan a termék-behozatalra, a kulcsfontosságú termékek esetén pedig teljesen le akarnák állítani a kínai behozatalt.

A makrogazdasági hatásai mindennek rövid távon mérsékeltebbek lennének, mint az előző szcenárióban, az adócsökkentések csak a ciklus későbbi részében támogatnák a növekedést. A kereskedelmi háborúk miatt viszont az európai gazdaság megérezné ezt az forgatókönyvet, a növekedés lassulna.

Az inflációs kockázata ennek a forgatókönyvnek is jelentős a kereskedelmi háborúzás miatt, így a Fed csak óvatos kamatcsökkentéseket hajthatna végre 2025-ben. Ez afféle középső forgatókönyvet jelentene a kamatok és a dollár esetén, hiszen az előzőnél valamivel alacsonyabb kamatokat és gyengébb dollárt jelentene (lásd a fenti táblázatot).

A nyersanyagok árában viszont ez a választási eredmény hozná a legnagyobb esést az ING szerint, az olaj ára a jövő év végére 70 dollárra csökkenhetne hordónként. Mindez azért lehetséges az ING szerint, mert a Trump-kormány megegyezne az oroszokkal az ukrajnai háború lezárásáról, és a közel-keleti feszültségben is békítő szerepben lépne fel. Ez a kettő együtt csökkentené az olaj világpiaci árát.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Minden marad úgy, ahogy most van

A harmadik forgatókönyv szerint demokrata elnök lesz (Kamala Harris) demokrata szenátussal és republikánus képviselőházzal, azaz marad az a felállás, ami jelenleg is van. Ebben az esetben a demokrata kormánytól adóemelésekre számít az ING, ami a nagyvállalatokat érintené, a kiadások terén viszont csak enyhe emelkedés lenne, vagyis összességében a fiskális pozíció javulna, relatíve hamar. Ettől még az adósság fenntarthatóságával kapcsolatos kockázatok fennmaradnának, de ez a kockázat mérsékeltebb lenne, mint egy Trump-kormány esetén.

Ami a külgazdaságot és külpolitikát illeti, a demokrata vezetés folytatná Ukrajna támogatását, de az erős republikánus ellenszél miatt nem olyan jelentős mértékben. A partnerekkel a globális együttműködés fennmaradna, a közel-keleti helyzet kiélezett maradhat. A külföldi gyártás hazatelepítésében inkább pénzügyi ösztönzőket alkalmaznának, a külkereskedelmi partnerekkel nem kezdenének kereskedelmi háborúzásba.

Mindez a Trump-kabinethez képest jelentősen eltérő makropályát eredményezne.

A csökkenő fiskális élénkítés némileg visszafogná a növekedést, és a külkereskedelmi zavarokkal kapcsolatos kockázatok megszűnése (Trump kereskedelmi háborúinak veszélye) lökést adhatna a gazdaságnak rövid távon. Támogatná a növekedést, hogy a fiskális élénkítés csökkenésével a Fednek nagyobb tere lenne kamatot vágni, hiszen az inflációs kilátások is mérséklődnének, utóbbit támogatná a bevándorlás is, amelyet a demokraták kevésbé korlátoznának, mint a republikánusok.

Összességében a dollár lenne ennek a szcenáriónak a vesztese, ez eredményezné ugyanis a leggyengébb dollárt (ami élénkíti a gazdaságot). Ez az ING forgatókönyve szerint 2025 végére 1,18-as EURUSD árfolyamot jelentene. A gyengébb amerikai növekedés alacsonyabb olajárakat jelentene rövid távon, hosszabb távon viszont a geopolitikai konfliktusok fennmaradása nyomást helyezne a nyersanyagokra.

Címlapkép forrása: Grant Baldwin/Getty Images

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

Kiszámoló

Melyik a legolcsóbb fűtési mód?

Terjednek a modern hőszivattyús fűtési módok, akár központi egységgel szerelve, akár szobánként külön klímával megoldva a fűtést. A hőszivattyú egy remek találmány, egy fordított hűt

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Meg fogsz lepődni, milyen gazdagok az emberek Magyarországon

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
repülés légitársaság boeing dreamliner utazás naplemente repülő