A világ legnagyobb napelemparkját építi fel Ausztrália, elképesztő számokról van szó
Gazdaság

A világ legnagyobb napelemparkját építi fel Ausztrália, elképesztő számokról van szó

MTI
A világ legnagyobb kiterjedésű, 12 ezer hektáros, napelemparkját építi meg Ausztrália az ország északi részén, amely 3 millió ausztrál háztartást lát majd el árammal, és bőven jut majd exportra is, amely miatt két másik ország hozzájárulására is szükség lesz - jelentette be szerdán az ausztrál környezetvédelmi miniszter. A naperőművek előretöréséről és a zöld áram felhasználásának tapasztalatairól is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyről további részletek itt érhetők el.

Tanya Plibersek tájékoztatása szerint a tervezett napelemparkkal hárommillió hazai háztartás villamosenergia-igényét tudják majd kielégíteni. Óránként 4 gigawatt áramot termel majd a park országos felhasználásra, további 2 gigawattot pedig Szingapúrba exportálnak.

A projektnek köszönhetően Ausztrália lesz a világ vezető hatalma a zöldenergia terén

- jelentette ki a miniszter.

A SunCable elnevezésű parkot 12 ezer hektáron alakítják ki a napsütötte Északi területen 21 milliárd eurónak (8400 milliárd forint) megfelelő összegből. Az energiatermelés várhatóan 2030-ban kezdődhet meg.

Az ausztrál kormány jóváhagyása mellett a projekt megvalósításához szükség van még a szingapúri és az indonéz hatóságok, illetve az ausztrál őslakos közösségek engedélyére is a továbbító kábelek lefektetése miatt.

Ken Baldwin, a Canberrai Egyetem egyik kutatóintézetének igazgatója kiemelte, hogy a SunCable napelempark lesz a világon az első, amelyben exportra is termelnek majd villamos áramot a napenergia hasznosításával. A kutató szerint a kormánynak még nagyon sok pénzt kell beruháznia annak érdekében, hogy elérje a zéró károsanyag-kibocsátási célját 2050-re. Az utóbbi öt évtizedben óriási összegeket fektettek be a szél- és napenergiaparkok kialakításába, de ezeket a beruházásokat még muszáj megkétszerezni, sőt megháromszorozni a cél teljesítése érdekében - mondta Baldwin.

Mindez azért is szükséges, mert az ausztrál kormány májusban jelentette be, hogy terve szerint az ország 2050 után is folytatja a földgáz kitermelését és energiaforrásként való felhasználását, de ez számításaik szerint nem akadályozza, hogy elérjék a zéró kibocsátási célt a következő 30 évben.

Ausztrália jelenleg a világ egyik vezető szén- és gázexportőre. A legfrissebb hivatalos adatok szerint 2022-ben a megújuló energiaforrások a villamosenergia-termelés 32 százalékát, a fosszilis energiaforrások pedig 47 százalékát fedezték.

Címlapkép forrása: (c) dpa-Zentralbild via Getty Images

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Meg fogsz lepődni, milyen gazdagok az emberek Magyarországon

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
technológia-időjárás-vihar-hajó-áldozat-szicília-jacht-roncs