Sorsdöntő változás előtt az Egyesült Államok
Gazdaság

Sorsdöntő változás előtt az Egyesült Államok

Minden amerikai elnökválasztás nagy súllyal bír, de 2024-ben szokatlanul fontos döntés vár az USA választópolgáraira. A választás eredménye kihatással lesz az amerikai külpolitikára, szociálpolitikára és magának a politikai rendszernek az integritására is. A választás egyik következménye sem lesz azonban olyan mélyreható vagy messzemenő, mint amit a voksolás a klímaváltozás elleni küzdelemre irányuló globális erőfeszítésekre gyakorol majd.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Míg Donald Trump kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből, addig Joe Biden elnöksége alatt az USA újra csatlakozott ahhoz. Trump megfogadta, hogy növeli az olaj- és földgázkitermelést, és kampányában megígérte, hogy ismét kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi egyezményből, ha másodszor is elnökké választják.

Ezzel szemben Kamala Harris alelnök, a demokraták elnökjelöltje 2019-ben a szenátus tagjaként támogatta a Green New Dealt, a klímaváltozás kezelésére irányuló ambiciózus kongresszusi tervet. Kalifornia főügyészeként pedig vizsgálatot folytatott az olajiparban, és elérte, hogy a British Petroleum egyik leányvállalata egyezséget kössön a földalatti gáztartályok megrepedése miatt, valamint vádat emelt egy texasi olajvezeték-üzemeltető ellen egy környezetkárosító olajszivárgás miatt.

Nyilvánvaló, hogy a két jelölt álláspontja a klímaválsággal kapcsolatban nem is különbözhetne jobban.

De feltehetjük a kérdést: mi olyan katasztrofális abban, ha Trump megválasztása esetén másodszor is kivonja az Egyesült Államokat a párizsi egyezményből, ha a következő elnök Bidenhez hasonlóan egyszerűen újra csatlakozhatna hozzá? Valójában Trump tanácsadói is tisztában vannak ezzel a lehetőséggel. Állítólag egy olyan rendelettervezetet készítenek elő, amellyel az Egyesült Államokat nemcsak a párizsi klímamegállapodásból, hanem az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményéből is kivonnák, amelyen a párizsi megállapodás alapul.

E lépés visszavonásához az amerikai szenátus jóváhagyására is szükség lenne. A szenátusi jóváhagyás pedig nem tekinthető magától értetődőnek, miután ebben a törvényhozói kamarában az olajban és földgázban gazdag államok nagy számban képviseltetik magukat.

Továbbá egy Trump-elnökség más – tényleges és potenciális – kétoldalú klímamegállapodásokat is veszélybe sodorna. Jelenleg az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti, az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítására vonatkozó, a két gazdaság eltérő megközelítéseit összehangolni hivatott tervezett klímamegállapodásról szóló tárgyalások az amerikai választások közeledtére való tekintettel jegelve vannak.

Az EU a széndioxid-kibocsátásra vonatkozó korlátozási és -kereskedelmi engedélyezési rendszerét egy olyan mechanizmussal kombinálta, amely az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozza (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM). A CBAM tulajdonképpen egy olyan országból származó importra a szén-dioxid-tartalom alapján kivetett adó, amely állam nem alkalmaz megfelelő karbonárat a kibocsátásra. Mivel a karbonár intézményét az amerikai kongresszus nem támogatja, ehelyett a Biden-kormányzat az acél, az alumínium és más termékek alacsony szén-dioxid-kibocsátású termelésének támogatását vezette be.

Trump valószínűleg nem fog kitartani a klímabarát támogatások mellett, nemhogy tárgyalásokat folytatna az EU-val a kérdésben. Ha az EU emiatt teljes egészében alkalmazná a CBAM-ot az amerikai exportra, akkor annak elkerülhetetlenül amerikai megtorló intézkedés lenne a következménye.

Továbbá 2023 végén az USA és Kína elfogadta a Sunnylands Nyilatkozatot, amelyben megerősítették elkötelezettségüket, hogy együttműködnek a klímaváltozás elleni küzdelemben. A világ két legnagyobb gazdaságának a kibocsátások korlátozására vonatkozó kötelezettségvállalása mindkét ország esetében a másik ország hajlandóságától függött. Kiemelendő, hogy Kína első alkalommal vállalta, hogy korábbi megállapodásait a szén-dioxidon kívüli üvegházhatású gázokra – beleértve a metánt, a dinitrogén-oxidot és a légkondicionálók gyártása során használt fluorozott szénhidrogéneket – is kiterjeszti.

Trump természetesen továbbra is azt hangoztatja, hogy Kína „becsapja” nemzetközi partnereit.

Ha az USA megszegné a klímavédelmi vállalásait, Kínának minden oka meglenne arra, hogy hasonlóan tegyen.

A Trump által tervezett, a Kínából származó összes importra kivetendő 60%-os vám pedig újabb szöget ütne a Sunnylands Nyilatkozat koporsójába.

Harris ezzel szemben igyekezne új lendületet adni ezeknek a tárgyalásoknak, legalábbis erre lehet számítani abból, hogy támogatta a Green New Dealt. De ennél többet is tehetne. Azzal bizonyíthatná elődjétől való függetlenségét, hogy eltörölné a kínai elektromos járművek, lítiumion-akkumulátorok és napelemek behozatalára Biden által kivetett büntető vámokat (amelyek a Malajziában, Kambodzsában, Thaiföldön és Vietnamban működő kínai vállalatok által gyártott napelemes berendezésekre is vonatkoznak).

E vámokat különböző érvekkel indokolják.

  • Egyrészt az érvelés szerint ezek a vámok védelmezik a hazai ellátási láncokat,
  • valamint ellensúlyozzák a tisztességtelen kínai támogatásokat és a dömpinget.
  • Továbbá időt adnak az amerikai gyáraknak, hogy tovább lépjenek a termelési tanulási görbén,
  • és csökkentsék a költségeket olyan kulcsfontosságú iparágakban, amelyeket egyébként egy stratégiai rivális uralna.
  • Végül az is elhangzik érvként, hogy ezek a vámok reményt adnak arra, hogy további munkahelyek létesülnek a feldolgozóiparban. 

Ezek méltányolandó célok, azonban a vámok akadályoznák a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást és az emisszió csökkentését. A gazdaságos kínai elektromos járművek amerikai piacról való kizárása arra ösztönzi az amerikai autósokat, hogy maradjanak a belső égésű motoroknál. A kínai napelemek megadóztatása nem ösztönzi az amerikai háztartásokat arra, hogy könnyű, plug-in paneleket szereljenek az erkélyükre, ahogyan azt a németek teszik.

Így megválasztása esetén Harris komoly dilemma elé kerülne.

El kellene majd döntenie, hogy a hazai feldolgozóipari munkahelyeket és a Kínától való gazdasági függetlenséget helyezi-e előtérbe a klímaváltozás elleni küzdelemmel szemben.

A kompromisszumos megoldást nem lehet elkerülni. De hát ez az a fajta kérdés, amelynek eldöntésére választják meg az amerikai elnököket.

Copyright: Project Syndicate, 2024.

www.project-syndicate.org

Barry Eichengreen

A University of California (Berkeley) közgazdász és politológus professzora. 1997 és 1998 között a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető tanácsadója volt. Kutatásai többek között az árfolyam-politika, az európai és az ázsiai gazdasági integráció, az IMF politikájának kérdéseit ölelik fel.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

Kiszámoló

Melyik a legolcsóbb fűtési mód?

Terjednek a modern hőszivattyús fűtési módok, akár központi egységgel szerelve, akár szobánként külön klímával megoldva a fűtést. A hőszivattyú egy remek találmány, egy fordított hűt

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

Bankmonitor

Mire elég egy átlagos személyi hitel?

Ha személyi hitel felvételét tervezed, érdemes átgondolni, mire használhatod fel. Cikkünkben bemutatjuk, mire lehet elegendő egy átlagos kölcsön, legyen szó autóvásárlásról, lakásfelújí

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sorra törölnek járatokat a világ legnagyobb légitársaságai biztonsági kockázatok miatt - Ezekbe a városokba nem repülnek

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tegla-epitkezes-hazepites-epitomunkas-szakmunkas-fizikai-munkas