Világszerte hódít az ökoturizmus, de nálunk még gyerekcipőben jár
Gazdaság

Világszerte hódít az ökoturizmus, de nálunk még gyerekcipőben jár

Szerte a világban egyre nagyobb a kereslet a turisták körében a fenntartható nyaralási, utazási formák iránt, amire a nagyobb turisztikai szolgáltatók is kezdenek már reagálni. A turisztikai zöld átállás terén azonban Magyarország még az út elején jár. Itthon az energiatakarékosságra való odafigyelésen kívül az ökológiai, fenntarthatósági tényezők még nem számítanak kiemelt szempontnak az új szállodaépítéseknél, turisztikai beruházásoknál.

A turisták mintegy háromnegyede fenntartható utazási célpontot keres a következő egy évre – derül ki a Booking.com nemrég készített felméréséből. A megkérdezettek fele ugyanakkor úgy látja, hogy nincs elegendő ilyen utazási ajánlat. Ennek oka az lehet, hogy tömeges mértékben, pláne üzletileg rendkívül nyereséges módon ma még nehezen értékesíthető a fenntartható turizmus, az energiahatékonyságnak, az ökotudatosságnak ugyanis komoly költségvonzata van.

Zöld trendek az utazásban

A nagyobb turisztikai szolgáltatóknál ugyanakkor megfigyelhető már az a trend, hogy nyitnak a környezetvédelem felé, ami sokszor jól felfogott gazdasági érdekük is – mondta a Portfolio-nak Tarnóczi Barna, a Tensi Holiday értékesítési igazgatója. „Az újabb tengerjáró hajók már LNG-vel működnek, ez pedig lényegesen kevésbé szennyező, mint a korábbi típusokra jellemző dízelolajjal történő meghajtás. A nagyobb légitársaságok újabb repülőgépei pedig egyre környezetbarátabb hajtóművekkel működnek, sokszor zöld üzemanyagot használnak fel, és 30-40%-kal kisebb a fogyasztásuk. Ezek persze csak az első lépések, de azért elmozdult a turisztikai iparág a fenntarthatóság felé”.

Tarnóczi Barna az új zöld trendek kapcsán kiemelte: aki repülővel utazik, az vásárolhat a repülőjegy árán felül úgynevezett carbonfootprint offsetet, amivel vállalja a légitársaság, hogy az abból befolyt összeget környezetvédelmi célra költi. Továbbá turista tengerjáró hajókon már nincsenek műanyag evőeszközök és poharak, mindent üveg- vagy fémedényben, újrahasznosítható anyagokban tálalnak fel.

A felsőkategóriás resortokmál, például a Maldív-szigeteken, már a szálláshely minden eleme természetes anyagokra épülő kell, hogy legyen. Vannak olyan országok, ahová már tilos műanyagot bevinni, ilyen hely például Tanzánia

– sorolta a további fenntarthatósági szempontokat követő példákat.

Emellett a kikapcsolódási lehetőségeknél is megjelentek olyan alternatívák, amelyek nem a tömegturizmusban megszokott szolgáltatásokra épülnek. „Ilyen például az néhány helyen, hogy valaki nem fakultatív kirándulásra fizet be, hanem tengerpart megtisztítására a szeméttől, vagy éppen faültetésre.”

Így csökkenthető az emisszió

A minél kevesebb károsanyag-kibocsátást okozó nyaralási formákra vonatkozóan Farkas Péter, a Magyar Természetjáró Szövetség kommunikációs és informatika igazgatója azt hangsúlyozta ki, hogy lehetőleg kerüljük a repülőgéppel történő utazásokat.

Ha mégis repülős utat választunk, akkor legalább hosszabb időre és távolságra utazzunk, mert a legnagyobb karbonlábnyoma arányosan az Európán belüli hétvégi repülős kiruccanásoknak van

– emelte ki Farkas Péter.

Az egy utaskilométerre jutó szén-dioxid grammokat nézve egy négyfős családdal számolva ugyanis a repülés szorzója legalább háromszoros az autózáshoz képest.

Emellett azzal is sokat tehetünk a környezet védelme érdekében, ha a nyaralásaink során a helyi szolgáltatásokat vesszük igénybe, vagy helyi termékeket vásárolunk kerülve a nagy – országos vagy nemzetközi – áruházláncok boltjait. „Ezzel nemcsak a szállítással járó károsanyag-kibocsátást spóroljuk meg, hanem a helyi gazdaság működéséhez is hozzájárulunk a magunk szerény módján” – tette hozzá Farkas Péter.

Itthon még van hova fejlődni

A turisztikai zöld átállás terén Magyarország még nagyon az út elején jár

– véli Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője. Szerinte az öko gondolkodásmód Magyarországon még mindig nem kiemelt szempont, sem az új szállodaépítéseket, beruházásokat, sem a vendégek választási preferenciáit tekintve.

Az energiatakarékosságra már oda-odafigyelnek az üzemeltetők, de ettől többet aligha látunk

- jegyezte meg Forsthoffer Ágnes.

Ausztriából azonban megemlített egy pozitív példát, a a Hotel Stadthalle Wient. A szálló valóban ökonak nevezhető szálloda, nagyon elhivatottak a zéró emisszió betartása iránt. A hotel tulajdonképpen egy passzív ház. Azon túl, hogy helyi termelőktől igyekeznek vásárolni az élelmiszert az áruszállítási távolságok csökkentése miatt, kedvezményben részesítik a tömegközlekedéssel érkezőket, napenergiával készítenek melegvizet, mentett bútorokkal rendezték be a szállodát. Ők a legapróbb részletig komolyan gondolják a fenntarthatóságot - mondta Forsthoffer Ágnes. Kiemelte: Ausztriában keresik az ilyen szálláshelyeket, és sok vendég akár többet is hajlandó áldozni arra, hogy egy ilyen hotelben szálljon meg. „Ez az előrehaladott gondolkodás Magyarországon viszont még nagyon ritka” – tette hozzá a szakember.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Melyik a legolcsóbb fűtési mód?

Terjednek a modern hőszivattyús fűtési módok, akár központi egységgel szerelve, akár szobánként külön klímával megoldva a fűtést. A hőszivattyú egy remek találmány, egy fordított hűt

Bankmonitor

Mire elég egy átlagos személyi hitel?

Ha személyi hitel felvételét tervezed, érdemes átgondolni, mire használhatod fel. Cikkünkben bemutatjuk, mire lehet elegendő egy átlagos kölcsön, legyen szó autóvásárlásról, lakásfelújí

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sorra törölnek járatokat a világ legnagyobb légitársaságai biztonsági kockázatok miatt - Ezekbe a városokba nem repülnek

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tűzijáték operattv törzs