Újabb fokozatra kapcsol a kereskedelmi háború?
Gazdaság

Újabb fokozatra kapcsol a kereskedelmi háború?

Miként reagál majd a Kínai Kommunista Párt (KKP) a novemberi amerikai elnökválasztásra, amelynek eredménye rendkívül kiszámíthatatlannak tűnik? Kína meg van győződve arról, hogy a demokraták és a republikánusok egyetértenek abban, hogy vissza kell fogni Kína természetes növekedését és korlátozni kell globális befolyásának legitim gyakorlását (amely összhang amúgy kevés kérdésről mondható el a két amerikai pártról). A kínai vezetők szerint a demokraták és a republikánusok közötti egyetlen nézeteltérés ebben a kérdésben csak az, hogy milyen gazdasági és politikai fegyvereket vessenek be Kína megfékezésére, és azokat hogyan és mikor használják.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Ez a kínai nézet nem okozhat meglepetést Washingtonban. Elvégre is Joe Biden amerikai elnök követte az előző Trump-kormányzatot abban, amikor új vámokat és korlátozásokat vezetett be a technológiai exportra, miközben olyan partnerekkel bővítette Kína-ellenes szövetségeit, mint Japán, Dél-Korea, Ausztrália, sőt India.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Kína a demokratákat és a republikánusokat ténylegesen azonosnak tekinti. Épp ellenkezőleg, úgy tűnik, felkészül azokra kihívásokra, amelyek Donald Trump második elnökségével járnának. Az előrejelzések szerint Trumpnak továbbra is valamivel több esélye van a győzelemre, és Kína vezetői úgy vélik, fontosabb az, hogy időben felkészüljenek egy újabb Trump-kormányzatra, mint a demokraták elnökjelöltjének, Kamala Harris alelnöknek a győzelmére.

Kína stabilitás iránti vágya – mind az Egyesült Államokkal való kapcsolatokban, mind általában a nemzetközi rendszer vonatkozásában – továbbra is erős, mivel gazdasága csak lassan lábalt ki azokból a megrázkódtatásokból, amelyeket a KKP drákói lezárási politikája okozott a Covid idején. A kínai hatóságok hivatalos álláspontja szerint az amerikai piacok Kína előtti további bezárása – ami Trump győzelme esetén valószínűbb – arra kényszerítené Kínát, hogy még jobban megerősítse saját fogyasztói piacát, és más külföldi piacok felé forduljon.

Ez alapján az vonható le, hogy Kína a maga részéről nem akarja eszkalálni a kereskedelmi háborút.

Kína lerakta az alapokat az USA-val való jobb kormányközi és hadseregközi kommunikációhoz. A KKP tisztviselői azonban azt is próbálják kitalálni, hogy Trump vajon be akarja-e váltani legutóbbi fenyegetését, miszerint 60%-os vámot vet ki minden kínai exportra egy szélesebb körű leválási (decoupling) stratégia részeként, vagy egyszerűen csak próbál nyomást gyakorolni Kínára, hogy minél jobb kereskedelmi és befektetési feltételek tárgyalhasson ki magának. A KKP legnagyobb aggodalma az, hogy Trump visszavonja a Kína számára biztosított úgynevezett állandó normális kereskedelmi státuszt (Permanent Normal Trade Relations status), ami annak az egyezségnek a felmondását jelentené, amely Kínát bevitte a Kereskedelmi Világszervezetbe, több mint egy generáción át fenntartotta az amerikai-kínai gazdasági kapcsolatokat, és megalapozta Kína felemelkedését.

A kínai vezetők egyszerűen megpróbálhatják elviselni a Trump intézkedései által kiváltott nehézségeket abban a reményben, hogy Amerika saját gazdasági gyengesége és Kína azon hozzáállása, hogy nem kívánja felvenni a kesztyűt, talán meggyőzi Trumpot, hogy más külföldi célpontot válasszon magának. Alternatív megoldásként Peking az USA különböző szövetségeseihez fordulhat, akik továbbra is függnek a Kínával való jó gazdasági kapcsolatoktól. Cserébe azért, hogy ezek az országok nagyobb piaci hozzáférést kapnak Kínában, a pekingi vezetők azt kérhetik tőlük, hogy lobbizzanak a Trump-adminisztrációnál, hogy az egy kevésbé konfrontatív megközelítést folytasson (vagy azt is kérhetik ezektől az országoktól, hogy jobban igazodjanak Kínához, ha ők is az America First politika célkeresztjébe kerülnek).

De a további gazdasági problémák jelentkezése, amikor a növekedés már így is gyenge, azzal a kockázattal jár, hogy elidegeníti a kínai fogyasztókat, akik esetleg a KKP vezetése felé irányíthatják haragjukat. A nagyobb kockázat tehát az, hogy Kína vezetői arra a következtetésre jutnak, hogy az elmúlt évben az USA-val való konfliktusokban mutatott visszafogottabb irányvonal nem hozott jó eredményeket, és hogy a következő ellenséges amerikai elnök mindig csak egy választásnyira lesz.

Ha ezt így gondolják, akkor az amerikai gazdasági nyomásra (függetlenül attól, hogy ki foglalja el a Fehér Házat) talán határozottabb biztonságpolitikával válaszolnak.

Ebben a forgatókönyvben, ha az USA valóban agresszívabbá válik a kínai gazdaságtól való leválásban, akkor azt tapasztalhatja, hogy sokkal kevesebb befolyással rendelkezik a Kínára való azon nyomásgyakorlásban, hogy az álljon el a Tajvan elleni katonai és diplomáciai előrenyomulástól.

Való igaz, hogy a KKP egy barátságosabb megközelítést is elfogadhat, amelynek célja az lenne, hogy politikailag kevésbé népszerűvé tegye a Kína-ellenes politikát az USA-ban. Ha például Kína ígéretet tenne arra, hogy termelő és munkahelyteremtő beruházásokat hajt végre az USA-ban, és tárgyalásokat folytatna az export valamilyen kölcsönösen elfogadható szintre történő korlátozásáról, akkor új lehetőségei lennének az amerikai politika befolyásolására.

Kínai tisztviselők azonban azt is tudják, hogy az ilyen lépéseket Trump a gyengeség jelének tekintheti, ami arra késztetné, hogy magasabb fokozatra kapcsolja nyomásgyakorlási stratégiáját.

És még ha Trump vagy Harris megállapodásra is törekedne, nincs garancia arra, hogy a következő amerikai elnök nem mondaná fel azt, és nem követelne egy újat. Az sem válna egyértelműen Kína előnyére, ha az ukrajnai és a közel-keleti háborúkkal kapcsolatos amerikai álláspontokhoz közelítene. Végtére is, ezen konfliktusok lezárása lehetővé tenné az USA számára, hogy még nagyobb figyelmet fordítson a Kínával szembeni keményebb fellépésre.

A legvalószínűbb forgatókönyv 2025-re az, hogy a jövő év egy feszültségekkel teli esztendő lesz, amelyben a kínai vezetés és az új washingtoni kormányzat majd mérlegeli egymás erősségeit és gyengeségeit.

Talán a legjobb, amiben mindkét fél reménykedhet, hogy a jelenlegi gazdasági bizonytalanság mindkét oldalon pragmatizmusra ösztönöz majd, és korlátozza a további károkat a világ legfontosabb bilaterális kapcsolata terén.

Copyright: Project Syndicate, 2024.

www.project-syndicate.org

Ian Bremmer
Politológus, az Eurasia Group geopolitikai kockázatelemző és tanácsadó cég, illetve a nemzetközi politikai kérdésekkel foglalkozó GZERO Media médiacég alapítója és elnöke. Az ENSZ mesterséges intelligenciával foglalkozó magas szintű tanácsadó testületének végrehajtó bizottságának tagja. Jelenleg a Columbia Egyetemen oktat, korábban a New York University professzora volt.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Bankmonitor

Mire elég egy átlagos személyi hitel?

Ha személyi hitel felvételét tervezed, érdemes átgondolni, mire használhatod fel. Cikkünkben bemutatjuk, mire lehet elegendő egy átlagos kölcsön, legyen szó autóvásárlásról, lakásfelújí

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elképesztő számokat mutatnak az ukrán offenzíva részletei – Tényleg a Nyugat ellenállásán bukott meg az orosz légierő feletti totális győzelem?

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vulkán vulkánkitörés