Gyilkos hőhullámok csapnak le Magyarországra, és a helyzet csak egyre súlyosabb lesz
Gazdaság

Gyilkos hőhullámok csapnak le Magyarországra, és a helyzet csak egyre súlyosabb lesz

A hőség nemcsak az emberek fizikai, hanem mentális és lelki egészségére is negatív hatással van. Tudjuk, hogy a forróság a csecsemőket és az időseket veszélyezteti a leginkább, de ma már az is nyilvánvaló, hogy a tartós hőstressz az egészséges felnőttekre is kedvezőtlenül hat: csökken a koncentráció és ezzel a termelékenység, miközben emelkedik az agresszió szintje. Nő az öngyilkosságok kockázata, de még zavargások és terrortámadások is nagyobb arányban fordulnak elő, amikor tartósan nagy a meleg.

Nem mindenki fogja túlélni az eljövendő nyarak hőstresszét Magyarországon

– Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus ezzel a címmel tette közzé nemrég elemzését a Másfélfok portálon. Az írást július végén publikálták, így még sehol sem volt a jelenleg zajló hőhullám, ám az egy hónappal korábbiról a meteorológiai adatok alapján azt írják:

az emberi tűrőképesség és az egészségre gyakorolt hatás szerint az idei júliusi hőhullám volt a legrosszabb a modern mérések kezdete óta, amit át kellett élnünk.

Az egészségesek is veszélyben vannak

Az állítást többek között az a Magyar Tudományban publikált tanulmány támasztja alá, amely szerint a hőhullámok idején egyértelműen nő a többlethalálozás.

2008 és 2018 között a hőhullámos napok alatt a napi halálozás országos átlagban kb. 15%-kal nőtt. 2015-ben 17%-os többlethalálozás volt ezeken a napokon.

  • A gyilkos hőstresszt az idősek, a kisgyerekek, valamint a krónikus keringési, szív- és érrendszeri, légzőszervi, anyagcsere-betegséggel küzdők és a mentális betegek viselik a legrosszabbul.
  • A globális felmelegedés miatt emellett olyan rovarok, rágcsálók is megjelennek, amelyek újfajta, eddig ezen az éghajlaton nem ismert fertőző betegségeket terjesztenek.
  • De gyakoribbá válhatnak egyes mikrobiális eredetű élelmiszer-fertőzések és -mérgezések,
  • valamint számolni kell az allergén növények változó elterjedésével, növekvő pollenszórásával is – hívják fel a figyelmet a kutatók.

A klímaváltozás valószínűleg a 21. század legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája

– emelik ki, és egyúttal arra is rámutatnak, hogy a hatások mérséklésére az egészségügyi ellátó rendszernek is fel kell készülnie.

A tartósan 30 fok feletti nappali hőmérséklet tehát jelentős egészségügyi kockázatokat jelent az egészségesek számára is. 

  • A fokozottabb vízvesztés miatt zavar keletkezhet a folyadék- és a sóháztartásban, ami kiszáradáshoz, a vese kiválasztási folyamatainak gyengüléséhez vezethet.
  • A hipertermia nagyon megviseli az agyat: egy 2022-es áttekintés szerint a hőgutát túlélők 10-28%-a szenved tartós agykárosodást.
  • Kánikulában nagy energiát igényel a szervezettől a normál hőmérséklet fenntartása, így a szív túlterhelése miatt nő a szívinfarktus, az agyvérzés veszélye,
  • a magas UV-sugárzás miatt pedig a leégés, a bőrrák kockázata – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ laikusoknak szóló portálján.

Megugrott a mentők esetszáma is

A kánikulai időjárás érezteti hatását a sürgősségi ellátásban is, a mentők esetszáma az átlagos 3500 helyett 4000 fölé emelkedett – közölte pénteken az Országos Mentőszolgálat. Ezekben a napokban igen sok belgyógyászati, kardiológiai beteget kell kórházba szállítani, a budapesti betegszámban az elmúlt 24 órában az előző év azonos napjához képest 40%-os növekedés volt tapasztalható.

Az agyunkra megy

A hőség nemcsak a testünkre, hanem a mentális és lelki egészségünkre is hatást gyakorol, az ingerlékenységtől az impulzivitáson át a koncentrációs nehézségekig, ahogyan arra az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) cikke rámutat.

A hőhullámok krízishelyzetbe hozhatják az amúgy is sérülékeny embereket, de másoknál is tapasztalható, hogy a tartós forróság növeli a mentális problémák előfordulását és a társadalmon belüli feszültségeket. Egy amerikai tanulmány szerint a legmelegebb nyári napokon 8%kal nőtt a mentális probléma miatt a sürgősségi osztályokra kerültek száma. 

A forró napok türelmetlenebbé, ingerlékenyebbé, fáradtabbá és akár agresszívabbá, forrófejűvé is tehetnek sokakat. Ehhez a dehidratáltság éppúgy hozzájárulhat, mint az éjszaka is magas hőmérséklet miatti rosszabb alvásminőség, vagy hogy a hőség korlátozza a megszokott életvitelt, inkább maradunk zárt térben, minthogy szenvedjünk a szabadban. A hőség az agressziót is feltüzeli: egyre több kutatás utal arra, hogy

a magas hőmérséklet növeli egyes erőszakos bűncselekmények számát, például a szándékos emberöléseket, a szexuális bűncselekményeket, de a terrortámadások, zavargások, lövöldözések is nagyobb arányban fordulnak elő.

Craig Anderson, az Iowa State University professzora a bűncselekmények és a hőmérséklet kapcsolatát vizsgálva gyűjtött adatokat amerikai városok bűncselekményeinek (nemi erőszak, gyilkosság, inzultus, rablás, túszejtés, járműlopás) körülményeiről. Munkájával egyértelműen bebizonyította, hogy az erőszakos bűncselekmények száma forró időszakokban növekszik.

Az agresszió és a hőség kapcsolatának különös megnyilvánulására mutat rá egy vizsgálat: a baseballban a dobójátékosok sokkal agresszívabban ütnek meleg időben, és ilyenkor több ütőjátékos szerez sérülést. Egy másik, az Egyesült Államokban 2016-ban publikált tanulmány azt találta, hogy azok a fegyveres támadások, amelyekben legalább négy ember megsérül, május és szeptember-október között a leggyakoribbak.

A klímaválsággal a hőstressz is nő

Ha mindez nem lenne elég, az éghajlat és a közegészségügy közötti összefüggéseket nyomon követő Lancet Countdown felmérései arról számoltak be, hogy

2021-ben a hőterhelés 470 milliárd munkaórányi veszteséget okozott világszerte a mezőgazdaságban, az építő- és feldolgozóiparban, valamint a szolgáltató szektorban.

Az International Journal of Biometeorology egyik tanulmánya megállapította, hogy még 18 Celsius-fokban is 10%-kal csökken a fizikai teljesítőképesség. Szélsőséges, 40 Celsius-fokos körülmények között pedig drasztikusan, 78%-kal esik vissza.

Ma már szinte minden nyáron számolnunk kell extrém forró napokkal, és a hőség intenzitása, valamint az érintett terület nagysága is nő. Magyarországon az 1990-es évekig kevés hőstresszes nap volt, 2007-ben viszont majdnem elértük az életveszélyesnek számító, 46 Celsius-fokos tartományt is – írja a már említett tanulmány szerzői a Másfélfok blogon. (Az akkor mért maximumérték még ma is tartja magát: 2007. július 20-án Kiskunhalason 41,9 fokot mértek. Ezen a napon Dunaújvárosban 33,3 fok volt az átlaghőmérséklet.) A legmelegebb év mindezidáig a tavalyi volt világszerte, itthon 2023-ban a szegedi mérőállomás adatai alapján 14,1 fok volt az átlaghőmérséklet.

Amíg a klímaváltozást nem sikerül megállítani, a hőségriadók is mind gyakoribbá válnak. Az idei lehet az első olyan év, amikor a felmelegedés mértéke meghaladja az 1,5 °C-ot az iparosodás előtti korszakhoz képest. Ezt igazolhatja, hogy az Antarktiszt példátlan hőhullám érte el, a talajhőmérséklet átlagosan 10°C-kal a normális fölé emelkedett az elmúlt hónapban.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elképesztő számokat mutatnak az ukrán offenzíva részletei – Tényleg a Nyugat ellenállásán bukott meg az orosz légierő feletti totális győzelem?

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hőség hőmérő