Fogyasztási utalvány lehet a megoldás Kína problémáira?
Gazdaság

Fogyasztási utalvány lehet a megoldás Kína problémáira?

Portfolio
A kínai gazdaság újabb gyenge adatai fokozzák a nyomást a pekingi vezetésre, hogy további gazdaságélénkítő intézkedéseket vezessenek be. A cél az, hogy az ország visszatérjen az idei évre kitűzött, körülbelül 5%-os növekedési pályára. Egyes, a kormányhoz közelálló közgazdászok szerint fogyasztási utalvány kibocsátása lehet a megoldás. Azonban vannak szkeptikus hangok is.

A júliusi adatok szerint az új lakások ára kilenc éve nem látott ütemben csökkent, az ipari termelés lassult, az export és a beruházások növekedése visszaesett, miközben a munkanélküliség nőtt. Bár egyes mutatók felülmúlták az előrejelzéseket, ezek mögött nem pozitív tényezők állnak.

Carlos Casanova, az UBP ázsiai vezető közgazdásza szerint "a jelenlegi gazdasági teljesítmény továbbra is elmarad a tervezettől, ami azonnali és jelentős politikai beavatkozást tesz szükségessé". Véleménye szerint a kormánynak a GDP 3%-áról 4%-ára kellene növelnie a költségvetési hiányt, ami segíthetne a gazdasági lassulás enyhítésében.

Egy névtelenséget kérő politikai tanácsadó arról beszélt, hogy Peking októberben dönthet a jövő évi kötvénykibocsátási kvóta egy részének előrehozásáról, ha a gazdaság nem mutat javulást. "Ellenkező esetben olyan lesz a gazdasági teljesítmény, hogy az 5% -os növekedés szóba sem jöhet" - tette hozzá. A kínai vezetés 2023 októberében már csinált hasonlót, amikor a deficitcélt 3%-ról 3,8%-ra emelte.

A szakértők szerint a korábbi infrastrukturális beruházások helyett más területekre kellene összpontosítani és a kínai gazdaság méretéből fakadóan nem képes csak a feldolgozóiparion és az exporton keresztül növekedni. A Societe Generale elemzői úgy vélik, "az 5%-os növekedési cél eléréséhez - ha még mindig ez a cél - a döntéshozóknak fokozniuk kell a belső kereslet támogatását".

Felmerült az a lehetőség is, hogy a kormány fogyasztási utalványokat bocsátana ki. A China Daily szerint egyes közgazdászok 1 milliárd jüan (139 milliárd dollár, a kínai GDP 0,8%-a) értékű támogatást javasolnak készpénzben vagy utalványok formájában. Li Daokui, a Tsinghua Egyetem professzora azt tanácsolja, hogy ezeket az októberi nemzeti ünnep idején osszák ki.

A legtöbb szakértő azonban szkeptikus az utalványok hatékonyságával kapcsolatban. Xing Zhaopeng, az ANZ vezető kínai stratégája szerint "az emberek abban a hónapban fognak költeni, amikor megkapják az utalványokat", de tartós hatást csak az ingatlan- és részvénypiac helyreállása hozhat. Becslése szerint a fenti két szektor rossz teljesítménye miatt a háztartások vagyona 20-30%-kal csökkenhetett.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Akkora a baj a magyar gazdaságban, hogy már nincs fény az alagút végén

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
eppel_janos