Fagyi vagy jégkrém: nem mindegy!
Tavaly az EU-n belül Magyarországon voltak a második legmagasabb a fagylalt ára – ezt a meglepő adatot közölte pár napja az Eurostat. Az uniós statisztikai hivatal felmérésének adatai azonban nem a fagylalt árához, hanem minden bizonnyal csak a boltokban kapható, nagyobb kiszerelésű jégkrémekhez adhatnak némi támpontot. Az Eurostat szerint a jégkrém literenkénti átlagára tavaly 4,8 euró (közel 2000 forint) volt hazánkban. Ennél csak az osztrák ár magasabb (7,7 euró). Megnéztük a KSH adatait is, amelyek arról tanúskodnak, hogy a jégkrém fogyasztói ára idén nyáron már meghaladta a 2000 forintot.
Mi is megpróbáltuk elemezni az Eurostat jelentését, és ahogy mi látjuk, ez igazából az ipari szereplőkre vonatkozik, valószínűleg a jégkrémpiacot mérték fel. A literben megadott ár és az import-exportra vonatkozó adatok is erre utalnak
– mondta a Portfolio megkeresésére a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Ennek ellenére Erdélyi Balázs azt elismerte, hogy a hazai cukrászdákban, fagylaltozókban a minőségi fagylalt előállítási költsége valóban viszonylag magas, amit az alapanyagárakra, az energiaköltségekre és a magas élőmunka-igényre lehet visszavezetni.
Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!
Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja az éves előfizetés esetén most 33%-os kedvezménnyel 19 990 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!