A jégkrém meglepően drága Magyarországon, de mi a helyzet a fagyival?
Gazdaság

A jégkrém meglepően drága Magyarországon, de mi a helyzet a fagyival?

Ha valaki járt Nyugat-Európában az elmúlt években, akkor megdöbbenhetett az Eurostat friss adatain, amely szerint hazánkban az egyik legdrágább a fagyi. Az ellentmondást a fagyi és a jégkrém közötti különbség oldhatja fel. Idén ugyanis nagyjából 500-600 forintba kerül egy gombóc fagyi Magyarországon, ami nemzetközi kitekintésben nem számít kifejezetten magasnak. Ezzel szemben a hazai jégkrémárak a literenkénti közel 2000 forintos átlagos szinttel az uniós élmezőnyhöz tartoznak. Az árszint miatt azonban a cukrászdák visszaeső keresletet tapasztalnak.

Fagyi vagy jégkrém: nem mindegy!

Tavaly az EU-n belül Magyarországon voltak a második legmagasabb a fagylalt ára – ezt a meglepő adatot közölte pár napja az Eurostat. Az uniós statisztikai hivatal felmérésének adatai azonban nem a fagylalt árához, hanem minden bizonnyal csak a boltokban kapható, nagyobb kiszerelésű jégkrémekhez adhatnak némi támpontot. Az Eurostat szerint a jégkrém literenkénti átlagára tavaly 4,8 euró (közel 2000 forint) volt hazánkban. Ennél csak az osztrák ár magasabb (7,7 euró). Megnéztük a KSH adatait is, amelyek arról tanúskodnak, hogy a jégkrém fogyasztói ára idén nyáron már meghaladta a 2000 forintot.

Mi is megpróbáltuk elemezni az Eurostat jelentését, és ahogy mi látjuk, ez igazából az ipari szereplőkre vonatkozik, valószínűleg a jégkrémpiacot mérték fel. A literben megadott ár és az import-exportra vonatkozó adatok is erre utalnak

– mondta a Portfolio megkeresésére a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Ennek ellenére Erdélyi Balázs azt elismerte, hogy a hazai cukrászdákban, fagylaltozókban a minőségi fagylalt előállítási költsége valóban viszonylag magas, amit az alapanyagárakra, az energiaköltségekre és a magas élőmunka-igényre lehet visszavezetni.

Ehhez képest az eladási ár viszont jóval kevesebb, mint a környező országokban

– tette hozzá.

A jelenlegi gombóconként nagyjából 500-600 forint körül mozgó hazai fagylaltár bár sokak pénztárcájának nem eshet jól, a magyarországi árszint a nemzetközi piachoz képest nincs az élmezőnyben. „A jelenlegi euróárfolyammal számolva nagyjából 1,5 euró egy gombóc ára itthon. Ha csak az osztrák árakat nézzük, ott 2-2,5 euróba kerül egy gombóc (kb. 800-1000 forint), de Bécsben vannak olyan helyek is, ahol már 3 euró felet kínálnak egy adag fagylaltot. Olaszországban még drágább, átlagosan 2 euró 70 cent (több mint 1000 forint) egy adag fagyi, míg a frekventált helyeken 3,6 euró fölé is megy az ára, ami már közelít az 1500 forinthoz” – emelte ki Erdélyi Balázs.

Emelkedő költségek, visszaeső kereslet

A cukrászdák és fagylaltozók üzemeltetői számára az elmúlt években jelentősen nőttek a költségek, főleg az alapanyagárak és az energiaköltségek. Továbbá az alkalmazottak versenyképes fizetését is egyre nehezebb kitermelni.

Az 500-600 forintos fagyigombócárral, illetve 1000-1500 forint közötti süteményárakkal kapcsolatban Erdélyi Balázs elmondta: az árak talán megint elértek egy lélektani határt, azonban ahol elkerülhetetlen volt az emelés, ott is csak 10% körüli áremelést hajtottak végre.

Ha az elmúlt éves inflációhoz viszonyítunk, akkor csak árkorrekcióról beszélhetünk, komoly emelésről nem.

– vélekedett.

A kakaóbab világpiaci árának növekedéséről szólva kiemelte: már itthon is érezhető a csokoládék jelentős drágulása. Csokoládé nélkül nehezen képzelhető el egy cukrászda kínálata, és a drágulás új kihívásokat jelent számukra. „Egy komolyabb áremelést a vendégek többsége már nem biztos, hogy elviselne, ezért előfordulhat, hogy időszakosan több gyümölcs és kevesebb csokoládé kerül majd a kínálatba.”

A cukrászdák szempontjából bár nem rossz eddig a szezon, mert nagyon jól indult a meleg tavasz miatt, és korán elkezdtek fagylaltozni az emberek, de a költésük nem túl erős szintű.

Észrevehetően kevesebbet költenek a vendégek, sok vállalkozás jelentős visszaesésről számolt be. Az előző év azonos időszakához képest átlagosan 10-20%-kal maradt el a forgalom.

Ezzel viszont enyhült a szakmát évek óta sújtó munkaerőhiány, mivel a jelenlegi kevesebb létszámmal is ki tudják szolgálni a visszaesett forgalmat a cukrászdák – ismerte el a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Akkora a baj a magyar gazdaságban, hogy már nincs fény az alagút végén

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
benzin_4