Portfolio signature

Kényes piaci helyzetben érkezik az amerikai inflációs adat

A júliusi vártnál rosszabb munkaerőpiaci adatok óta a befektetők figyelme a recessziós kockázatok felé irányult, és ebben a kontextusban érdemes szemlélni a mostani inflációs adatot is. A várakozások szerint kismértékben csökkenhet az előző hónaphoz képest az amerikai infláció, azonban a piaci reakció akár el is térhet a korábban megszokottaktól. A ma érkező inflációs adat várható hatásait és piaci jelentőségét járjuk körül ebben a cikkben, ami azért is aktuális, mert a Nasdaq 100 technológiai túlsúlyos index 20%-os esése után minden bejövő új információt árgus szemekkel figyel a piac.

A mai nap érkező amerikai inflációs adat a szokásosnál is fontosabbnak ígérkezik és az adat utáni piaci reakció sem lesz annyira egyértelmű, mint korábban.

Az elmúlt hetekben két nagyon fontos és egymással összefüggő eseményre figyelnek a befektetők:

  1. Véget ért-e már a japán jen erősödése, azaz befejeződött-e a carry trade leépítése. Ez azért nagyon fontos kérdés, mivel ez az egyik alapfeltétele annak, hogy folytatódhasson a részvénypiaci emelkedés.
  2. Hogyan alakulnak az amerikai növekedési kilátások? Miután a júliusi amerikai munkaerőpiaci adatok a vártnál rosszabbak lettek, ezért a közeljövőben minden olyan adatnak kiemelt fontossága lehet, amely az amerikai gazdaság növekedési kilátásairól árulhat el információkat.

Mindkét kérdésben kiemelt szerepe van az amerikai 10 éves kötvényhozam alakulásának. Amennyiben az tovább csökken, akkor a japán jen carry trade egyre kevésbé jövedelmező, emiatt folytatódhat a jen erősödése a dollárral szemben, ami a részvénypiacoknak is kedvezőtlen. Ráadásul a hosszú lejáratú állampapírok hozamának csökkenése egyben a gazdasági kilátások romlását is jelenti.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Miért különösen fontosak a ma érkező amerikai inflációs adatok?
  • Mi az a piaci kontextus amiben értelmezni kell az adatot?
  • Mit várnak az elemzők és mi lehet a várható piaci reakció?
  • Hogyan befolyásolhatja az adat az amerikai jegybank kamatpolitikáját?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés