Durván nőnek a bérek Németországban, ebből még baj lehet
Gazdaság

Durván nőnek a bérek Németországban, ebből még baj lehet

Portfolio
Németországban a bérek 2000 óta a leggyorsabb ütemben emelkednek, ami egyes közgazdászok körében nyugtalanságot kelt az Európai Központi Bank jövő hónapban várható kamatcsökkentésével kapcsolatban – írja a Financial Times.

A WSI, egy szakszervezeti agytröszt kedden közzétett adatai szerint a január és június között kötött megállapodások alapján 2024-re várhatóan 5,6 százalékkal nőnek a bérek Németországban.

A reálértéken mért béremelés a leggyorsabb lesz a nyilvántartásuk 2000-es kezdete óta.

Bár az emelések messze meghaladják a jegybank 2 százalékos inflációs célját, a frankfurti döntéshozók "emelkedett" bérnövekedést építettek be előrejelzéseikbe.

Az EKB nyugalma a nagyobb bérnyomással szemben abból a meggyőződésből fakad, hogy a munkavállalók bére még mindig "felzárkózik", miután az infláció leépítette vásárlóerejüket. Még az idei 5,6 százalékos béremeléssel együtt is csak a német munkavállalók 2021 és 2023 közötti vásárlóerő veszteségeinek felét sikerült kompenzálni.

Christine Lagarde, az EKB elnöke júniusban példaként említette a németországi közszféra dolgozóinak 12 százalékos bérmegállapodást. Az elnök szerint a lakosság ezzel csak az elmúlt években elveszett vásárlóerejét pótolja.

A piacok több mint 90 százalékos esélyt áraznak egy újabb 25 bázispontos csökkentésre szeptemberben, miután júniusban 4 százalékról 3,75 százalékra csökkentették a betéti kamatlábat.

A politikai döntéshozók bizalmát a "kapzsinflációnak" nevezett jelenség eltűnése erősíti, ami azt jelenti, hogy a vállalatok nehezebben hárítják át a bérköltségek többletköltségeit ügyfeleikre.

Nem minden kamatdöntő van azonban meggyőződve arról, hogy az EKB-nak sikerül elkerülnie az infláció felpattanását. Robert Holzmann, az osztrák jegybank szigorú kormányzója, aki a kamatdöntő tanács egyetlen tagjaként nem támogatta a júniusi kamatcsökkentést, azt mondta, hogy az euróövezeti munkaerőköltségek emelkedése a régió versenyképességét fogja terhelni.

Szerinte a döntéshozóknak rendkívül ébernek kell maradnia.

Jörg Krämer, a Commerzbank vezető közgazdásza szerint veszélyes, ahogy a jegybank kezeli a bérnyomást.

Amit most felzárkózásnak neveznek, azt régen második körös hatásnak hívták

- mondta.

Az elkövetkező hónapokban további jelentős bérmegállapodások várhatóak. Németország legerősebb szakszervezete, az IG Metall szeptemberben kezdi meg a harcot az ország fém- és villamosenergia-iparában dolgozó 3,9 millió munkavállaló 7 százalékos béremeléséért.

A kollektív alku különösen népszerű Németországban, és az euróövezetben a munkavállalók mintegy 80 százalékára is kiterjed.

A befektetőket meggyőzte Lagarde üzenete, miszerint a vállalatok és a háztartások magatartása azt mutatja, hogy a magasabb bérek valószínűleg nem vezetnek a rettegett ár-bérspirálhoz, amely a nyugati gazdaságokat az 1970-es években kísérte, amikor a magas béremelések az olajársokkokat követték, és megnehezítették az infláció kordában tartását.

Az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy az idei 4,8 százalékos emelkedés után a béralkuk 2025-ben valószínűleg alacsonyabbak lesznek, és "még inkább" a következő évben.

Az EKB különös figyelmet fordít arra a kérdésre, hogy a haszonkulcsok milyen mértékben nyelik el a fajlagos munkaerőköltségek növekedését

- mondta Frederik Ducrozet, a Pictet Wealth Management makrogazdasági elemzési vezetője.

Az optimisták a kapzsinfláció átmeneti jellegére - és az eurózóna gazdaságának jelenlegi állapotára - hivatkozva kiemelik, hogy ma már alacsony a kockázata annak, hogy a történelem megismétli önmagát.

Az eurózóna gazdasága összességében meglehetősen gyenge, és a gyártók jelenleg nem tudják áthárítani a magasabb bérköltségeket ügyfeleikre

- mondta Ulrike Kastens, a DWS elemzője.

Mások szerint a jegybanknak továbbra is szemmel kell majd tartania, hogy meddig tart a bérek lendületes emelkedése.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Csökken a FIX állampapír kamata

A mostani, három évig fix 7%-os állampapírt csak augusztus 15-ig lehet vásárolni, utána új sorozat jön, de már csak 6,75%-os kamattal. Ha most akartál bevásárolni belőle, akkor itt az idő l

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hoppá: megpiszkálják a legnépszerűbb magyar állampapír kamatát!

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
irodaházak varso