Kínában is megijedtek a szankcióktól, veszélyben Oroszország
Gazdaság

Kínában is megijedtek a szankcióktól, veszélyben Oroszország

Portfolio
Az orosz bankok súlyos jüanhiánnyal küzdenek, amit a kínai bankokat megrémítő, szigorított amerikai szankciók súlyosbítanak. Viszont az ázsiai deviza nélkül sokkal nehezebben finanszírozható Oroszország külkereskedelme.

A kínai bankok korlátozzák az Oroszországba irányuló jüan-áramlást, ami arra kényszeríti a helyi hitelezőket, hogy a központi banktól magasabb kamatlábakon vegyenek fel kölcsönt. Ez a likviditási válság akkor következett be, amikor Kína Oroszország fő kereskedelmi partnerévé vált, mivel Oroszországnak az ukrajnai invázió miatt a nyugati piacokról való elszigetelődését követően mintegy 240 milliárd dollárnyi importját és exportját szinte teljes egészében jüanban denominálják.

Mindennek oka, hogy júniusban bejelentett, kiterjesztett amerikai szankciók miatt a kínai bankok óvakodnak Oroszország háborús erőfeszítéseinek közvetett finanszírozásától, ami fizetési problémákhoz és a jüan likviditás kiszáradásához vezetett Oroszországban.

Ennek eredményeképpen a cégek egyre inkább az Orosz Nemzeti Bankkal kötött jüan-swapokra szerződnek, ami viszont nagyon drága. Az ilyen swapügyleteken keresztül felvett jüan átlagos napi volumene augusztusban júniushoz képest megduplázódott, és elérte a 20 milliárd jüant (2,8 milliárd dollár). A Sberbank, Oroszország legnagyobb bankja nem lát azonnali javulást a jüan likviditási helyzetben, vagyis tovább nőhet a swapszerződések száma – írja a Bloomberg.

Az USA kiszélesítette az orosz katonai-ipari bázis meghatározását a másodlagos szankciók hatékonyságának növelésére, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó pedig új korlátozások kivetésére is utalt az Oroszország háborúját támogató kínai szervezetek ellen. Ez a figyelmeztetés számos kínai hitelezőt óvatossá tett a jüan átutalásával kapcsolatban, ami a tranzakciók befagyasztásához és az egynapos hitelkamatok 20% fölé emelkedéséhez vezetett.

Az Orosz Nemzeti Bank megháromszorozta a jüan-swapok maximális volumenét a finanszírozási költségek csökkentése érdekében, de a kamatlábak továbbra is jelentősen magasabbak, mint a júniusi szankciók előtt. A jüanlikviditás szűkössége és költségei potenciálisan hatással lehetnek Oroszország Kínával folytatott kereskedelmi forgalmára, és megkérdőjelezhetik a jüan dolláralternatívaként való felhasználhatóságát.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hoppá: megpiszkálják a legnépszerűbb magyar állampapír kamatát!

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear medve bika tőzsde