Kánikula: egyre rosszabb a helyzet, de most kiderült, mikor lélegezhet fel Magyarország
Gazdaság

Kánikula: egyre rosszabb a helyzet, de most kiderült, mikor lélegezhet fel Magyarország

Portfolio
A meteorológiai szolgálat térképet közölt a magyarországi kánikuláról, valamint megosztotta az ECMWF időjárás-előrejelző modell animációit, amelyek nagyobb hányada vizionál a jövő hétre hőmérséklet-csökkenést. A HungaroMet frissítette e heti időjárás-előrejelzését, veszélyjelző térképeit is.

Egyre elviselhetetlenebb a meleg

Ahogyan arról beszámoltunk, Belügyminisztérium a HungaroMet előrejelzését és az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztását figyelembe véve augusztus 16., péntek éjfélig az egész országra kiadta a vöröskód figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat ma egy térképet közölt a magyarországi kánikuláról. A mellékelt térkép a napi középhőmérsékletet mutatja, ami a veszélyjelzési kritériumok szerint van színezve.

Látható, hogy az ország döntő részén 25, sőt sokfelé már a 27, néhol a 29 fokot is meghaladta a napi középhőmérséklet.

Tőlünk északkeletre légtömeghatár húzódik, az északkeleti tájakra egy hangyányival kevésbé meleg levegő szivárgott be, így ott valamelyest kibírhatóbb a meleg - tették hozzá.

Jön a lehűlés?

Hosszú idő után végre olyan hidegfront érkezhet, ami már jelentősebb lehűlést hozhat

- írja a HungaroMet.

Az ECMWF globális modell 50 valószínűségi tagját láthatjuk az animáción, amelyek nagyobb hányada vizionál a jövő hétre hőmérséklet-csökkenést, de még mindig van szórás

- tették hozzá a mellékelt animációkhoz.

Megjegyezték: fontos hangsúlyozni, hogy továbbra is nagy a bizonytalanság mind az időbeli, mind pedig a térbeli lefolyást illetően. Ennek az az oka, hogy a front hullámot vethet térségünkben,

így könnyen lehet, hogy csak tovább csúszik az érkezése.

Időjárás kedden

A mai időjárás kapcsán a meteorológiai szolgálat többek között azt írta: az ország nagyobb részén csapadék továbbra sem valószínű.

Az északnyugati, esetleg az északi harmadban alakulhat ki - főként a hegyekben - néhol zápor, zivatar.

Időjárás a Balatonnál és a Velencei-tónál

A többórás napsütés mellett délután gomolyfelhők képződnek, illetve távoli zivatarok hatására megnövekedhet a magasszintű felhőzet. Csapadék a tavaknál nem valószínű, de a tágabb térségben zápor, zivatar kialakulása nem kizárt. Estére csökken a felhőzet. Késő este 26-28 fok valószínű.

A Balaton vízhőmérséklete

A Balaton Siófoknál 26, a Velencei-tó Agárdnál 28 fokos.

Időjárás szerdán

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. A szinte felhőtlen északkeleti tájakat kivéve helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Estefelé délen, délkeleten növekedhet a csapadékhajlam. A keleti, délkeleti szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 33 és 38 fok között várható, ennél pár fokkal alacsonyabb értékeket északkeleten, magasabbat a Dél-Alföldön mérhetnek. Utóbbi területeken akár 40 fok köré is forrósodhat a levegő.

Zivatar miatt holnapra nyolc - főként nyugati és déli - megyére adtak ki első szintű figyelmeztetést.

Kép forrása: HungaroMet

Magas középhőmérséklet miatt számos megyében sárga és narancs figyelmeztetés lesz érvényben, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékre piros figyelmeztetést adtak ki.

Időjárás csütörtökön

A sok napsütést csak kevés felhő zavarhatja. Legfeljebb néhány helyen alakulhat ki frissítő délutáni hőzivatar. Gyenge marad a légmozgás, csupán zivatarok környezetében fordulhat elő erős vagy viharos széllökés. A minimum-hőmérséklet általában 17 és 22 fok között valószínű, de északon, északkeleten hűvösebb, míg városokban, tópartokon melegebb is lehet. A maximum 33 és 40 fok között alakul.

Csütörtökre minden megyére figyelmeztetést adtak ki magas középhőmérséklet miatt; Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyék esetében piros figyelmeztetés van érvényben a csütörtöki napra.

Kép forrása: HungaroMet

Időjárás pénteken

Napos időre számíthatunk kevés felhővel. Legfeljebb néhány helyen alakulhat ki frissítő délutáni hőzivatar. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatar környékén lehetnek erős vagy viharos lökések. Hajnalban többnyire 17 és 22 fok valószínű, de északon, északkeleten hűvösebb, tópartokon és városokban melegebb is lehet.

A csúcsérték 33 és 39 fok között alakul.

A pénteki napra szintén minden megyére figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat magas középhőmérséklet miatt; Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyék esetében piros figyelmeztetés van érvényben a csütörtöki napra.

Kép forrása: HungaroMet

Időjárás szombaton

Szombaton a legtöbb helyen még derült idő valószínű, ugyanakkor helyenként már erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre és elszórtan záporokra, zivatarokra van kilátás. A Dunántúlon délire fordul a szél, zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek.

Hajnalban 15, 25, délután 33, 40 fok valószínű.

Időjárás vasárnap

Vasárnap nyugat felől egyre nagyobb területen válik erőteljessé a gomolyfelhő-képződés, egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. A Dunántúlon északnyugatira fordul és átmenetileg megélénkül a szél, zivatar térségében erős vagy viharos lökések is előfordulhatnak.

Hajnalban 16, 25, délután 31, 38 fok valószínű.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hoppá: megpiszkálják a legnépszerűbb magyar állampapír kamatát!

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
bull bear medve bika tőzsde