Elkezdték kifizetni a Dunaferr dolgozóit, de sokan eddig hiába vártak
Gazdaság

Elkezdték kifizetni a Dunaferr dolgozóit, de sokan eddig hiába vártak

A tulajdonos Liberty Steel megkezdte a Dunaferr dolgozóinak az elmaradt bérek kifizetését – értesült a Portfolio. A munkavállalók hétfő reggel demonstrálni kezdtek, a munkáltató pedig délután mindenkit arról tájékoztatott, hogy késéssel, de elkezdi a kifizetéseket. Úgy tudjuk, sokan még mindig hiába várnak.

A dunaújvárosi vasmű dolgozói hétfő reggel tüntetést tartottak az igazgatósági épület előtt az elmaradt munkabérek miatt. Rahul Yenurkar, a Liberty Steel Dunaújváros cégvezetője ígéretet tett, hogy a nap folyamán megkapják a fizetésüket, de a több ütemű kifizetés lehetősége is felmerült, ami nemtetszést váltott ki a dolgozók körében.

A demonstráció másfél óra után békésen véget ért, de a szakszervezet javaslatára a dolgozók megállapodtak, hogy ha 14 óráig nem érkezik meg a fizetés, újra tüntetnek.

Végül – értesüléseink szerint – kora délután tájékoztatták a dolgozókat, hogy megkezdődnek az utalások, azonban a banki rendszerek miatt akár néhány órát is várni kell a fizetésekre. Végül több dolgozó valóban megkapta a fizetését már hétfőn.

Azonban úgy tudjuk, hogy hétfőn még sokan hiába vártak, valamint még kedd reggelre se érkezett meg mindenkihez a bére.

A Liberty Steel végül a magyar állam közvetítésével vette át a gyárat, miután az orosz–ukrán háború miatt az amúgy is szenvedő cég szinte ellehetetlenült, vita volt arról is, hogy egyáltalán oroszok vagy ukránok a vállalat tulajdonosai.

A kormány ezért az elmúlt években aktívan segítette a dunaújvárosi vasmű túlélési folyamatát, új tulajdonost keresett, azzal mára jó kapcsolatot ápolt, a felszámolási eljárás megkezdéséhez egyedi, a Dunaferr cégre szabott rendeleteket alkotott, valamint a túléléshez is speciális jogszabályok megalkotására volt szükség. A Nemzetgazdasági Minisztérium egy évvel ezelőtti aktív beavatkozására is szükség volt (szénszállítmány megérkezése még az új tulajdonos házon belül kerülése előtt), de a dunaferresek bérére milliárdokat is költött a magyar állam.

Csakhogy az üzem azóta is tovább szenved: a vasmű vezetői már június végén közölték az érdekképviseletekkel, hogy átszervezik a munkavállalók munkarendjét, többeket kétműszakos munkarendbe helyeztek át, illetve állásidőre küldtek, ami a dolgozókat közvetlenül érinti. A Liberty Steel a nyár elején arról is döntött, hogy leállítja a kokszolást az üzemben.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a Dunaferr két leányvállalata ellen végrehajtást rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ami szintén hozzájárul a feszültségek növekedéséhez – amint azt a Portfolio elsőként megírta.

Címlapkép: Kohászok dolgoznak az újraindított II. számú nagyolvasztóban a Dunaferr Dunai Vasműjében 2023. február 16-án. A fotó forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.

Kiszámoló

Csökken a FIX állampapír kamata

A mostani, három évig fix 7%-os állampapírt csak augusztus 15-ig lehet vásárolni, utána új sorozat jön, de már csak 6,75%-os kamattal. Ha most akartál bevásárolni belőle, akkor itt az idő l

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálos is lehet

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
bull bear medve bika tőzsde