Csökkenhet az olaj iránti kereslet az idei évben
Gazdaság

Csökkenhet az olaj iránti kereslet az idei évben

Portfolio
Mérséklődhet az olaj iránti kereslet növekedése részben a globális lassulás, részben pedig szezonális hatások miatt. Az év második felében pedig a kínálat is emelkedhet. Idáig a globális kereslet lassulását ellensúlyozzák a közel-keleti konfliktusok, valamint a termeléskorlátozások hatásai.

A közel-keleti helyzet romlása miatt az elmúlt napokban érdemi emelkedést láttunk az olajárakban, hiszen augusztus eleje óta több mint 7 százalékkal emelkedett. A mai nap azonban több, mint egy százalékot esett a fekete arany jegyzése, miután a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint a nyersolaj iránti kereslet növekedése mérséklődik, ahogy az amerikai nyári utazási szezon véget ér az elkövetkező hetekben. Továbbá a kínálat is emelkedni fog valamelyest az év második felében.

Az IEA havi jelentése szerint, hogy az Egyesült Államok erős kereslete segítette a napi 870 000 hordónyi fogyasztás elérését a második negyedévben. Ez képes volt ellensúlyozni a kínai lassulást is. A szervezet várakozásai szerint a kereslet növekedését az OPEC-en kívüli országok, például az Egyesült Államok, Guyana, Kanada és Brazília körülbelül napi 1,5 millió hordós termelés növekedése fedezi majd az idei és a 2025-ös évben.

A fenti állítás akkor is igaz lenne, ha esetleg néhány OPEC+ tagország meghosszabbítja az önkéntes termeléskorlátozásokat, amelyek több mint egy éve jelentettek támaszt az olaj árának. A kínálat csökkentését célzó intézkedéseket, amelyeket Szaúd-Arábia és Oroszország vezet, a negyedik negyedévtől kezdődően visszavonják.

Az IEA elmondása szerint, annak ellenére, hogy a kínai olajkereslet növekedése jelentősen lassult, az OPEC+ még nem vetett véget annak tervének, hogy fokozatosan megszüntesse az önkéntes termeléskorlátozásokat a negyedik negyedévtől.

Az ügynökség hozzátette, hogy a jelenlegi piaci viszonyok azt sugallják, hogy még ha az OPEC+ csökkentései érvényben maradnak is, a globális készletek 2025-ben átlagosan napi 860 000 hordóval növekedhetnek, mivel más termelők továbbra is erős kitermeléssel rendelkeznek, ami képes lesz fedezni majd a várható keresletnövekedést. Az IEA szerint az év során és jövőre is a globális kereslet napi közel 1 millió hordóval növekedhet, ami kevesebb az OPEC 2,1 millió hordós becslésénél.

Egyelőre az olaj ára hónapok óta relatíve stabilnak tekinthető, annak ellenére, hogy nagy változások történnek a világgazdaságban. Azonban egyelőre a gyengülő kereslet negatív hatásait ellensúlyozzák a Közel-keleti feszültségek, valamint a termeléskorlátozások is.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hoppá: megpiszkálják a legnépszerűbb magyar állampapír kamatát!

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
balaton