Az uniós és berlini tiltás sem állította meg a német vállalatokat Kínában
Gazdaság

Az uniós és berlini tiltás sem állította meg a német vállalatokat Kínában

Portfolio
2024 első felében a német közvetlen befektetések Kínában jelentősen növekedtek, annak ellenére, hogy a berlini kormányzat a diverzifikáció fontosságát hangsúlyozza. A Bundesbank adatai szerint az év első három hónapjában a német befektetések értéke 2,48 milliárd euró volt, amely a második negyedévben 4,8 milliárd euróra nőtt, így az év első felének összesített befektetései elérték a 7,3 milliárd eurót, szemben a 2023 egészére vonatkozó 6,5 milliárd euróval – írja a Financial Times.

A befektetések jelentős részét a nagy német autógyártók helyezték ki Kínába, akik továbbra is fontosnak tartják a helyi gyártást az ázsiai országban, annak ellenére, hogy Olaf Scholz kormánya figyelmeztet a kínai piac növekvő geopolitikai kockázataira. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, szintén felszólította az uniós vállalatokat, hogy csökkentsék kitettségüket Ázsia legnagyobb gazdaságával szemben.

A szakértők attól tartanak, hogy egy esetleges tajvani konfliktus súlyosan érintené a Kínával szoros kapcsolatokat ápoló német vállalatokat, és megszakíthatná a kritikus alapanyagok ellátását, amelyek szükségesek például a vegyiparban, a napenergiában és az elektromos autók akkumulátorainak gyártásában.

A befektetések jelentős része a Kínában elért nyereség újrabefektetéséből származik. A Kölni Gazdaságkutató Intézet (IW Köln) kutatása szerint a német vállalatok által tavaly Kínában elért 19 milliárd eurós nyereség több mint felét újra befektették. A vállalatok egyre inkább a „Kínában, Kínáért” stratégiát követik, amelynek célja, hogy a termelést egyre inkább Kínába helyezzék át.

Bár a német kormány új Kína-stratégiát vezetett be, amely a kapcsolatok diverzifikációjára és a kockázatok csökkentésére ösztönöz, a nagy autógyártók eddig nem nagyon követték az iránymutatásokat. A szakértők szerint a német befektetések erős növekedése az év hátralévő részében is folytatódni fog, amit az olyan nagy beruházások is alátámasztanak, mint a Volkswagen 2,5 milliárd eurós beruházása Hefei városában és a BMW 2,5 milliárd eurós bővítése Senjangban.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálos is lehet

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
nemzetközi-energia-németország-munkaerő-létszámleépítés-export-eredmények-jelentős-gazdaság