Kánikula: itt vannak az újabb vörös kódos napok, a legrosszabb még csak most jön
Gazdaság

Kánikula: itt vannak az újabb vörös kódos napok, a legrosszabb még csak most jön

Portfolio
A Belügyminisztérium a HungaroMet előrejelzését és az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztását figyelembe véve augusztus 11., vasárnap nulla órától augusztus 16., péntek éjfélig az egész országra kiadta a vöröskód figyelmeztetést. A következő napokban anticiklon alakítja időjárásunkat, emiatt döntően nyugodt, csapadékmentes időre számíthatunk - írta a heti időjárásról a HungaroMet. A meteorológiai szolgálat ma azt is megírta, hogy egyre jobban fokozódik a szárazság, a kukorica és a napraforgó egyre több helyen indult száradásnak.

Időjárás a héten

A következő napokban anticiklon alakítja időjárásunkat, emiatt döntően nyugodt, csapadékmentes időre számíthatunk

- írta a heti időjárásról a HungaroMet.

Ugyanakkor az anticiklonnak nem a középpontja, hanem a pereme lesz felettünk, ez pedig azt jelenti, hogy az időjárási frontok érinthetik térségünket,

ezért be-beszivároghat a kicsit hűvösebb, szárazabb levegő, elsősorban az északkeleti tájakra.

Ott főként a hajnalok lehetnek frissítőek, míg nyugat felé haladva jelentős változás nem látszódik a hőmérsékleti görbéken. A hőséget csak lokálisan és csak átmenetileg enyhítheti egy-egy zápor, zivatar, egészen szombatig.

Szombaton aztán hullámzó front közelít, növekszik a csapadékesély, majd vasárnap a front várhatóan (akár bő csapadékkal) meg is érkezik, és mindenhova elhozza a felfrissülést, legkésőbb a jó eséllyel legmelegebb délkeleti megyékbe is

- írta a meteorológiai szolgálat.

Idén nyáron már harmadjára lépett életbe a vöröskód a hőség miatt

A Belügyminisztérium a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzését és az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztását figyelembe véve

augusztus 11., vasárnap nulla órától augusztus 16., péntek éjfélig az egész országra kiadta a vöröskód figyelmeztetést.

A tájékoztatás szerint a vöröskódnak két fontos célja van, egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécserszolgálat jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalan személyeket attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága jelenleg országosan 77,2 százalék, míg Budapesten 77 százalék. Nagyon fontos, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni - közölték.

A speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban az élet védelme az első - írták.

Egyre rosszabb a helyzet

A HungaroMet jelentése szerint egyre jobban fokozódik a szárazság,

a kukorica és a napraforgó egyre több helyen indult száradásnak.

Az elmúlt időszakban nagyon kevés csapadék hullott, a talaj nagyon kiszáradt, ami bizony a hőmérséklet alakulására is hatással van.

Ugyanis minél szárazabb a talaj, annál jobban fel tud forrósodni a fölötte lévő légtömeg, hiszen nedvesség hiányában a besugárzás szinte teljes egésze a levegő felmelegítésre fordítódik, párologtatásra nem kell energia

- magyarázzák. 

Az aszály a hazai nagytavakat is megviselte, egyre alacsonyabb a vízállás a Velencei-tóban és a Balatonban egyaránt.

Időjárás kedden

A meteorológiai szolgálat jelentése szerint kedden napos időben lesz részünk a fátyol- és gomolyfelhők mellett. Hazánk északi, északnyugati harmadán (elsősorban a hegyekben) néhol zápor, zivatar kialakulhat. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet, sőt viharossá is fokozódhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 32 és 37 fok között várható,

ennél kevésbé meleg északkeleten, forróbb idő a Dél-Alföldön lehet, ott egy-egy helyen 40 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet.

Zivatar miatt 7 megyére adtak ki első szintű figyelmeztetést.

Kép forrása: HungaroMet

Magas középhőmérséklet miatt több megyében is sárga és narancssárga figyelmeztetés lesz érvényben, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre pedig harmadfokú (piros) figyelmeztetést adtak ki.

Kép forrása: HungaroMet

Időjárás szerdán

Szerdán napos időre számíthatunk többnyire kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő mellett. Általában száraz idő lesz, legfeljebb egy-egy zápor, zivatar fordul elő. Mérsékelt marad a légmozgás - . Hajnalban általában 18, 23 fok közötti értékeket mérhetünk, de északkeleten több fokkal hűvösebb lehet az éjszaka.

DÉLUTÁNRA 31 ÉS 40 FOK KÖZÉ EMELKEDIK A HŐMÉRSÉKLET, ÉSZAKKELETEN LESZ KEVÉSBÉ MELEG AZ IDŐ.

Szerdán magas középhőmérséklet miatt több megyében is sárga és narancssárga figyelmeztetés lesz érvényben, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre pedig harmadfokú (piros) figyelmeztetést adtak ki.

Kép forrása: HungaroMet

Időjárás csütörtökön

Csütörtökön gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésben lesz részünk. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A keleti, majd az északnyugati szél időnként megélénkül, zivatarban megerősödhet.

A minimum-hőmérséklet általában 18 és 24 fok között valószínű, északkeleten hűvösebb is lehet.

Csütörtökön magas középhőmérséklet miatt több megyében is sárga és narancssárga figyelmeztetés lesz érvényben, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre pedig harmadfokú (piros) figyelmeztetést adtak ki.

Kép forrása: HungaroMet

Időjárás pénteken

Pénteken napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Néhol előfordulhat zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatar környékén lehetnek erős lökések.

A hajnali 15, 24 fokról 33 és 40 fok közé melegszik fel a levegő.

Időjárás szombaton

Szombaton erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható. Elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Helyenként megélénkül a déli szél, zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek.

Hajnalban 15, 25, délután 31, 40 fok valószínű.

Időjárás vasárnap

A HungaroMet szerint vasárnap szintén erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk. Nyugat felől egyre több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A déli, majd a Dunántúlon az északnyugati szelet élénk, néhol erős, zivatar térségében viharos lökések is kísérhetik.

Hajnalban 16, 25, délután 31, 39 fok valószínű.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
fed épület kivilágítva mert így még nem volt mindenhogy máshogy igen ezután már nem tudom mit találjak ki cimlapképnek