Inába szállt az európaiak bátorsága, az oroszok miatt egy fontos pénzforrástól vágták el Ukrajnát
Gazdaság

Inába szállt az európaiak bátorsága, az oroszok miatt egy fontos pénzforrástól vágták el Ukrajnát

Portfolio
Az európai kereskedők idén nyáron Ukrajna kiterjedt földgáztárolóinak csak töredékét használják ki, miután az orosz támadások megnövelték a kockázati felárakat és megfosztották a háború sújtotta országot az egyik fontos és szükséges bevételi forrásától – írja a Financial Times.

Ukrajna, amely Európa legnagyobb földalatti tároló létesítményeivel rendelkezik, értékes helyet biztosított az uniós vállalatok számára a felesleges gáz tárolására a tavalyi tél előtt. Miután azonban egy orosz offenzíva célba vette Ukrajna energetikai infrastruktúráját, köztük a gáztároló szivattyúberendezéseket, a júniusban és júliusban tárolt európai mennyiségek a tavalyi év azonos időszakában tárolt kapacitás tizedére csökkent.

„Az ukrajnai tároló létesítmények elleni folyamatos orosz támadások növelik a gáztárolás kockázatát” – mondta Marco Saalfrank, az Axpo energiaipari csoport kontinentális európai kereskedési vezetője a Financial Timesnak. Míg a tényleges gáztartályok mélyen a föld alatt helyezkednek el, és viszonylag biztonságban vannak a támadásoktól, a föld feletti, a gáz be- és kiszivattyúzására használt létesítmények sérülései anyagi kockázatot jelentenek, ami miatt a kereskedők aggódnak.

„A fő probléma nem a gáz elvesztése, hanem az, hogy nem tudjuk kivenni, amikor akarjuk és szükség van rá” – tette hozzá Saalfrank.

Az ukrán állami energiavállalat, a Naftogaz megerősítette, hogy márciusban és áprilisban több támadás érte a föld feletti infrastruktúrát, de a javításokat már elvégezték. Olekszij Csernyiszov, a Naftogaz vezérigazgatója kijelentette, hogy nincsenek problémák, a szokásos módon működnek a gáz betáplálása és kivétele esetében.

Ennek ellenére az Argus adatai szerint az európai vállalatok júniusban és júliusban mindössze 15,4 millió köbméter, illetve 51,9 millió köbméter gázt küldtek Ukrajnába, szemben a tavalyi év azonos hónapjaiban mért 102,7 millió köbméterrel, illetve 586,6 millió köbméterrel.

Ukrajna nagyon szeretné, ha az európai kereskedők továbbra is használnák gázinfrastruktúráját, mivel az értékes bevételt jelent a háború sújtotta gazdaságának. Azonban hacsak nem vezetnek be valamilyen extra ösztönzőt a gáz ukrajnai parkolására, nehéz elképzelni, hogy az európai kereskedők visszatérnének – mondta Natasha Fielding, az Argus európai gázárképzésért felelős vezetője a brit lapnak.

Az energiapiac legjelentősebb kihívásairól és legfontosabb trendjeiről részletesen szó lesz konferenciánkon!

Az EU tavaly tárgyalásokat folytatott a bankokkal a kockázatok fedezésére szolgáló biztosítás nyújtásáról, de ezek a megbeszélések azóta elmaradtak a megnövekedett támadások miatt. Egy magas rangú uniós tisztviselő megjegyezte, hogy

Ukrajna mintegy 200 millió eurót kereshetne a gázt tároló európai kereskedőkön, de a viszontgaranciának el kellene érnie az 1 milliárd eurót.

A tavalyi jövedelmező árkülönbségek is szinte teljesen eltűntek. Az ukrajnai tárolókban a gáz felhalmozódása jellemzően a nyári hónapokban gyorsul fel, amikor a gázárak a többi évszakhoz képest olcsók. A kereskedők aztán továbbértékesítik, amikor az árak emelkednek, jellemzően a téli hónapokban, amikor a fűtési igény megnöveli a földgáz iránti keresletet. Tavaly nyáron az árkülönbség gyakran 20 euró/megawattóra felett volt, idén azonban csak 5 euró/MWh körül volt az Argus szerint.

Címlapkép forrása: EU

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Debreceni BMW-gyár: az E.Onnál eleinte nem tudták, kinek dolgoznak