Figyelmeztette Lengyelországot az IMF
Gazdaság

Figyelmeztette Lengyelországot az IMF

Portfolio
Lengyelországnak óvatosnak az újbóli kamatcsökkentésekhez, mivel a gyors bérnövekedés nyomást gyakorol az árakra – figyelmeztetett az IMF kelet-európai vezető képviselője, Geoff Gottlieb. A Valutaalap szerint a bérnyomás arra kényszerítheti a vállalatokat, hogy a magasabb munkaerőköltségeket a fogyasztói árakra hárítsák, ami késleltetheti az infláció visszatérését a célzott szintre.

Gottlieb szerint az infláció teljes ellenőrzés alatt tartásának kockázatai továbbra is fennállnak, különösen a gyors lengyel gazdasági növekedés közepette jelentkező erős bérnövekedés miatt. A Nemzeti Bank of Poland vezetője, Adam Glapinski is hasonlóan vélekedik, mondván, a monetáris lazítás valószínűleg 2026-ig nem kerülhet napirendre az árstabilitási kockázatok miatt – derül ki a Bloomberg cikkéből.

Az IMF üdvözölte Donald Tusk miniszterelnök döntését az ideiglenes inflációs védőintézkedések megszüntetéséről, például az élelmiszerekre vonatkozó 5%-os áfa visszaállításáról és az energiaárak részleges feloldásáról. Gottlieb kiemelte, hogy Lengyelországnak olyan politikákat kell kidolgoznia, amelyek gyorsan aktiválhatók a jövőbeni sokkok esetén, és amelyek ideiglenes segítséget nyújtanak a legsebezhetőbb háztartások számára.

Az IMF javasolja, hogy Lengyelország alakítson ki egy világos és hiteles tervet a költségvetési hiány csökkentésére a következő években, hogy növelje a pénzpiaci bizalmat és csökkentse a hitelfelvételi költségeket. Gottlieb hangsúlyozta, hogy a magasabb védelmi kiadások hosszú távon a költségvetések tartós részévé válnak, amelyeket más területeken történő megtakarításokkal kell ellensúlyozni a fenntarthatóság biztosítása érdekében.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Csökken a FIX állampapír kamata

A mostani, három évig fix 7%-os állampapírt csak augusztus 15-ig lehet vásárolni, utána új sorozat jön, de már csak 6,75%-os kamattal. Ha most akartál bevásárolni belőle, akkor itt az idő l

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kanikula-hoseg-hosegriado-hosegriasztas-homerseklet-forrosag-meleg-melegrekord-hany-fok-van-hany-fok-lesz