Lomborg: A jelenlegi technológia és politika mellett  megfizethetetlenül drága a zöld átállás
Gazdaság

Lomborg: A jelenlegi technológia és politika mellett megfizethetetlenül drága a zöld átállás

A nagy hype ellenére nem zajlik megfelelően a fosszilis energiahordozókról történő, sokat hangoztatott zöld átállás. Az érdemi változás elérése a jelenlegi politikával megfizethetetlenül költséges lesz. Jelentős politikai irányváltásra van szükség.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Globális szinten már most is közel 2 ezer milliárd dollárt költünk évente arra, hogy megpróbáljuk kikényszeríteni az energiaátállást. Az elmúlt évtizedben a nap- és szélenergia felhasználása minden idők legmagasabb szintjére emelkedett. Ez azonban nem csökkentette a fosszilis energiaforrások felhasználását, annak mértéke még nőtt is az elmúlt tíz évben.

Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy amikor különböző országok több megújuló energiát használnak, ezek többsége nem helyettesíti a szenet, a földgázt vagy a kőolajat. Egyszerűen csak növeli az energiafogyasztást.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy minden hat egységnyi új zöld energia kevesebb mint egy egységnyi fosszilis energiaforrást vált ki.

Az Egyesült Államokban végzett elemzések szerint a megújuló energiaforrások támogatása egyszerűen csak azt eredményezi, hogy összességében nő az energiafelhasználás. Más szóval, a zöld energiát ösztönző intézkedések az emisszió növekedését okozzák.

A történelmet kellően ismerő embereket mindez nem lepheti meg.

  • Az 1800-as években a fáról a szénre való átállás során a fa felhasználása összességében még akkor is nőtt, amikor a szén az energiaszükséglet nagyobb hányadát fedte le.
  • Ugyanez történt, amikor a szénről az olajra tértünk át: 1970-re az olaj, a szén, a földgáz és a fa mind több energiát biztosított, mint valaha.

Az emberiségnek kielégíthetetlen igénye van a megfizethető energia iránt, amelyre a modern élet minden területén szükség van. Az elmúlt fél évszázadban az olajból és szénből nyert energia mértéke ismét megduplázódott, a vízenergia esetében megháromszorozódott, a földgáznál pedig megnégyszereződött ez a mérték – és robbanásszerűen megnőtt az atom-, a nap- és a szélenergia felhasználása. Az egész világnak – és az átlagembereknek – soha nem állt még rendelkezésre ennyi energia.

A zöld energiaátállás alapjául szolgáló nagyszabású terv többnyire azt állítja, hogy az erősen támogatott megújuló energiaforrások mindenhová történő bevezetése varázsütésre eltünteti a fosszilis energiaforrásokat. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy ez az érvelés „félrevezető”. A kutatók megállapították, hogy minden korábbi olyan esetben, amikor új energiaforrást vezettek be,

még sosem fordult elő, hogy a már meglévő energiaforrások használata tartósan csökkent volna.

Mi változtathatja meg a relatív energiafelhasználásunkat? Egy tanulmány 14, az elmúlt öt évszázadban lezajlott átállást vizsgált meg, például amikor a földművesek az állatokkal történő szántásról áttértek a fosszilis üzemanyaggal működő traktorokkal végzett szántásra. A fő mozgatórugó mindig az volt, hogy az új energiaforrás jobb vagy olcsóbb szolgáltatást biztosít.

A nap- és a szélenergia egyik szempontból sem hozza a várt eredményeket.

  • Nem jobbak, mert a fosszilis energiaforrásokkal ellentétben, amelyek akkor termelnek áramot, amikor csak szükségünk van rá, ezek csak az időjárás szeszélyeinek megfelelően képesek energiát termelni.
  • Ez azt jelenti, hogy a megújuló energiaforrások nem is olcsóbbak. A legjobb esetben is csak akkor nem drágábbak, ha süt a nap, vagy éppen megfelelő sebességgel fúj a szél. Az idő többi részében többnyire nem lehet szó hasznosításról, és végtelenül drágák.

Ha figyelembe vesszük az energiatárolás mindössze négyórás költségét, a szél- és napenergia-megoldások nem versenyképesek a fosszilis energiaforrásokkal szemben.

A nap- vagy szélenergiára való valódi, fenntartható átálláshoz nagyságrendekkel több energiatárolóra lenne szükség, ami hihetetlenül megfizethetetlenné teszi ezeket a megoldásokat.

Ráadásul a nap- és szélenergia egy hatalmas kihívás csak kis részét kezeli. E két energiaforrást szinte teljes egészében a villamosenergia-ágazatban használják, amely a globális energiafelhasználás mindössze egyötödét teszi ki.

  • Még mindig küzdünk azzal, hogy zöld megoldásokat találjunk a közlekedés nagy részére.
  • Továbbá a fűtés, a feldolgozóipar vagy a mezőgazdaság hatalmas energiaszükségletével még csak nem is kezdtünk el foglalkozni.
  • Ebből a szempontból a leglényegesebb ágazatokat, mint az acél-, a cement-, a műanyag- és a műtrágyaipart szinte teljesen figyelmen kívül hagyjuk.

Nem csoda tehát, hogy miközben sok szó esik a világ energetikai átállásáról, még a Biden-adminisztráció is úgy találja, hogy miközben a megújuló energiaforrások használata 2050-ig óriási mértékben fog növekedni világszerte, az olaj, a földgáz és a szén terén is további növekedést fogunk tapasztalni.

Ezen a pályán haladva soha nem fogjuk elérni a fosszilis energiaforrásokról történő energetikai átállást. Ehhez sokkal több támogatást kellene biztosítani a nap- és szélenergiának, valamint az akkumulátorszektornak és a hidrogén alapú energiának. Továbbá mindannyiunknak el kellene fogadnunk a kevésbé hatékony technológiákat olyan fontos szükségletek kielégítése terén, mint az acél- és a műtrágyagyártás.

A valódi átálláshoz azonban arra is szükség lenne, hogy a politikusok jelentős mértékű adókat vessenek ki a fosszilis energiaforrásokra, hogy azok használata kevésbé vonzóvá váljon.

A McKinsey becslése szerint a valódi átállás közvetlen költsége évente több mint 5 ezer milliárd dollár lenne. Ekkora összegű kiadás lelassítaná a gazdasági növekedést, így a valós költségek ötször ekkora összeget tennének ki. A gazdag országokban élő emberek esetében az egy főre jutó éves költségek összege meghaladhatja a 13 ezer dollárt. A választók nem fogják ezt támogatni.

Az átállás egyetlen reális módja az, ha a zöld energia jelentette alternatív megoldások terén jelentős fejlesztések történnek.

Ez azt jelenti, hogy több k+f-befektetést kell megvalósítani a zöld energia terén. Innovációra van szükség a szél- és napenergia, valamint az energiatárolás, az atomenergia és sok más lehetséges megoldás terén is. Az alternatív energia költségeit a fosszilis energiaforrások ára alá kell szorítani, ugyanis ez az egyetlen módja annak, hogy a zöld megoldásokat globálisan, ne csak néhány, a klímavédelemért aggódó, gazdag ország elitje által lehessen megvalósítani.

Amikor a politikusok azt mondják, hogy a zöld átmenet már javában zajlik, és nekünk is be kell abba szállnunk, akkor valójában csak arra kérik a választókat, hogy támogassák őket abban, hogy meggondolatlanul még több pénzt pazarolhassanak el. Ennél sokkal okosabbnak kell lennünk.

Bjorn Lomborg
A Copenhagen Consensus Center think tank elnöke, amely több száz közgazdásszal (köztük hét Nobel-díjassal) együttműködve a világ fő kihívásaira (kezdve a betegségek, az éhezés felszámolásától az oktatásig, a klímaváltozásig), lényegében az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósítására megoldási javaslatokat dolgozott ki. A Stanford Egyetem Hoover Intézetének vendégkutatója. Elemzései, publicisztikái jellemzően a klímaváltozás elleni küzdelem, valamint a globális fenntartható fejlődési célok elérésének kérdését járják körül.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

HitelesAndrás

Milák Kristóf és a pénzügyek

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Milák Kristóf és a pénzügyek Utóbbi hetekben/hónapokban sok cikk jelent meg, hogy Kristóf nem ad bele mindent, nem edz úgy, ahogy egy olimpiára \"ill

Ricardo

Egy természetes kísérlet

Olvasom. 2016. november 8-án India egy rendkívül merész kormányzati intézkedésbe fogott: a Modi-kormány azonnali hatállyal betiltotta a forgalomban lévő 500 és 1000 rúpiás bankjegyek használ

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben nagyon gyorsan terjed a fertőző betegség Magyarországon, kellemetlen hír érkezett a felnőtteknek szánt vakcináról

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship