Gazdaság

Itt a nagy hír: elfoglalták az ukránok a Gazprom kulcsfontosságú gáztranzit állomását Oroszországban

Portfolio
Egy péntek késő este megjelent rövid ukrán videóban azt állították az ukrán katonák, hogy teljesen ellenőrzésük alatt tartják a mintegy 5 ezer fős orosz várost, Szudzsát, beleértve a szudzsai gáztranzit állomást is, amely a Gazprom tulajdonában van.

A 29 másodperces videó egy olyan épületben készült, amelyben a Gazprom logója látható, így feltehetően a szudzsai gáztranzit állomás épületéről van szó. A katona azt mondja:

A várost az ukrán fegyveres erők ellenőrzik, a város nyugodt, minden épület épségben van. A stratégiai fontosságú Gazprom-létesítmény a 99. gépesített zászlóalj ellenőrzése alatt áll. Mindenkinek békés égboltot kívánok.

A Reuters megjegyzi: nem tudja független forrásból ellenőrizni a videó hitelességét, hiszen az ukrán hadseregben szigorú titoktartást rendeltek el az oroszországi kurszk régióba történt ukrán betörés cselekményeiről. Mindenesetre ez az első, kézzefoghatónak tűnő bizonyíték arra, hogy az ukránok jelentős eredményt értek el orosz oldalon.

A szudzsai gáztranzit állomás az egyetlen, amelyen keresztül Oroszország Ukrajnán át tud gázt szállítani az EU felé, éves szintre vetítve mostanában mintegy 15 milliárd köbmétert. A gázpiaci szereplők attól tartanak, hogy ez a mennyiség kieshet, mert egyik, vagy másik fél olyan lépést tesz, amely ürügyet szolgáltathat arra, hogy vis maior helyzetet lehessen hirdetni. Ezzel elsősorban a szlovák, osztrák és magyar gázimport lehetőségeit szűkítené a tranzitállomás kiesése, így a régiós gázárak tovább emelkedhetnek.

Szombat reggel a Gazprom azt közölte, hogy ma 39,6 millió köbméter földgázt fog küldeni a szudzsai állomáson keresztül, ami kicsit több, mint a tegnapi 38,5 millió, de kevesebb, mint az ukránok kurszki behatolása előtti 42-42,5 millió köbméter.

A holland TTF-en pénteken 40 eurón, idei csúcson zárt a szeptemberi határidős gázkontraktus ára, ami jelzi a fokozott idegességet amellett is, hogy csaknem tele vannak Európa-szerte a gáztárolók.

ttfszept240810
Forrás: tradingeconomics.com, a gáz ára a holland TTF gáztőzsdén (a legközelebbi határidős jegyzés alapján, EUR/MWh)
Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

HitelesAndrás

Milák Kristóf és a pénzügyek

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Milák Kristóf és a pénzügyek Utóbbi hetekben/hónapokban sok cikk jelent meg, hogy Kristóf nem ad bele mindent, nem edz úgy, ahogy egy olimpiára \"ill

Ricardo

Egy természetes kísérlet

Olvasom. 2016. november 8-án India egy rendkívül merész kormányzati intézkedésbe fogott: a Modi-kormány azonnali hatállyal betiltotta a forgalomban lévő 500 és 1000 rúpiás bankjegyek használ

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben nagyon gyorsan terjed a fertőző betegség Magyarországon, kellemetlen hír érkezett a felnőtteknek szánt vakcináról

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Range Rover Evoque